Trka karijere Franje Mihalića

Osvajači medalja (sleva): Veiko Karvonen, Alan Mimun i Franjo Mihalić

Na Olimpijskim igrama u australijskom Melburnu 1956. godine, zbog visokih troškova puta Jugoslaviju je predstavljalo samo pedesetak sportista, među kojima su najbrojniji bili fudbaleri i vaterpolisti.

Jedan od naših glavnih aduta za medalju bio je maratonac Franjo Mihalić, jer je pred Olimpijske igre pokazao odličnu formu. Popularni Miha je, međutim, po dolasku u Melburn “spustio loptu”:

– Koliko sam ocenio, ovde ima boljih od mene petnaestak maratonaca. Najbolji je Zatopek, kome je ovo poslednja trka, što pretpostavlja i najveće zalaganje. Tu je Francuz Mimun koji ima “brz” finiš, pa Rusi Ivanov i Iljin, tri Finca, po jedan Japanac i Šveđanin …Biću srećan ako budem među prvih deset, u šta, pravo da kažem, sam ne verujem.

– Počeću lagano, pa ću se u prvom delu trke više držati u pozadini. Jer kada se u maratonu čovek preceni, onda se više ne ide ni pešice, već se pada – otkrio je svoju strategiju Mihalić.

Prvog decembra 1956. godine startovalo je 46 maratonaca iz 23 zemlje. Vreme je bilo toplo i sparno, za trkače veoma nepovoljno. Prepun stadion “Pol Graund” ispratio je maratonce, a na velikoj tabli na sredini igrališta objavljivan je poredak posle svakih pet kilometara i to za prvih 14 vodećih.

Posle dva kruga koji su maratonci napravili na samom stadionu, Mihalić, sa brojem 42, izašao je kroz kapiju kao dvanaesti.

Na petom kilometru je zauzimao 11. mesto. Na desetom je bio deseti, na petnaestom kilometru sedmi, a na dvadesetom odličan šesti …

Na dvadestpetom kilometru na čelo izbija Francuz alžirskog porekla Alan Mimun, ali Mihalića nigde nije bilo u generalnom plasmanu …

Franjo Mihalić trči ulicama Melburna (FOTO: nla.gov.au)

Franjo Mihalić trči ulicama Melburna (FOTO: nla.gov.au)

Šta se desilo? Da li je Mihalić pao, odustao, diskvalifikovan?

Neizvesnost je trajala desetak minuta dok na tabli nije objavljeno da je Mihalić trenutno – drugi!

Tek po završetku trke javnost je saznala šta se desilo – neko je sapleo Mihalića i on je pao preko “okrepne stanice”, stola sa osveženjem. U toj opštoj gužvi, kontrolori su zaboravili da zabeleže njegov broj, pa se zato nije pojavio u plasmanu. Iako se dobro udario prilikom pada – na butini mu je ostala i velika modrica,  naš trkač nije odustao, nego se brzo pribrao i nastavio trku. Neki su se našalili tvrdeći da je u stvari pobegao sa mesta događaja kako ne bi morao da plati štetu koju je napravio.

Mihalić se već u poslednjoj trećini trke ustalio na drugoj poziciji, koju je uspešno odbranio i na cilj stigao u vremenu od dva sata, 26 minuta i 32 sekunde. Prvi je bio Mimun (2:25:00), dok je treće mesto zauzeo Finac Veiko Karvonen (2:27:47). Jedan od favorita Čehoslovak Emil Zatopek završio je najtežu atletsku disciplinu tek na šestom mestu, u vremenu 2:29:34.

Na gornjoj fotografiji su sleva: Karvonen, Mimun i Mihalić.

– Plašio sam se Zatopeka, stalno sam očekivao njegov napad, ali sam potcenio Mimuna. Zato sam kasno krenuo u finiš, iako sam imao dosta snage – objašnjavao je kasnije “srebrni” Mihalić.

Jugoslavija je u Melburnu osvojila ukupno tri medalje, i to sve srebrnog sjaja – pored Mihalića, drugi su bili vaterpolisti i fudbaleri …