Jedna slika, jedna priča, jedan video (10)

Vera Nikolić trijumfuje na "Kristal Palasu"

Aktuelna šampionka Evrope Vera Nikolić je 20. jula 1968. godine u londonskom hramu atletike, na stadionu “Kristal palas”, sa nepunih 20 godina zadivila čitav atletski svet i istrčala 800 metara brže nego bilo koja druga atletičarka pre nje na planeti.

Učenica atletskog entuzijaste Aleksandra Petrovića, posle dugog finiša koji je slomio protivnice, trijumfovala je u vremenu dva minuta i pet desetinki, ostavivši iza sebe drugoplasiranu Engleskinju Lilijan Bord za sekund i pet desetinki.

Treća je bila Amerikanka Doris Braun sa dva minuta, dve sekunde i dve desetinke.

Vera je u trku ušla fajterski, povela od samog starta i diktirala tempo. Na šest stotina metara imala je prolaz 1:30,0. Njen trener Petrović, koji je sa štopericom stajao pored staze, povikao je:

– Vera, imaš svetski rekord!

Nikolićeva je do 200 metara pred ciljem trčala malo odvojeno od grupe, ali su Engleskinja i Amerikanka i dalje pretile. Strahovanja da je možda preforsirala, Vera je raspršila baš u tim trenucima, kada je kao zeka iz reklame za alkalne “Durasel” baterije ubacila u još višu brzinu i pobegla konkurenciji.

Štrikala je Vera stazom i gledaoci, koji su do tada navijali za svoju miljenicu Bord, sada su shvatili da možda prisustvuju istoriji – obaranju svetskog rekorda.

Kada je prošla ciljem, stadion je eksplodirao od oduševljenja. Trenuci iščekivanja i konačna potvrda – spiker na stadionu objavio je da je Vera Nikolić postavila novi svetski rekord na 800 metara u vremenu dva minuta i pet desetinki! Dotadašnji rekord držala je Australijanka Džudi Polok sa dva minuta i jednom sekundom.

Dok su fotoreporteri jurili oduševljenu Nikolićevu, trener Petrović je mirno konstatovao:

– Već godinu dana na svakoj trci očekivao sam da Vera oori svetski rekord. Znao sam da je spremna. Samo joj je trebalo hrabrosti da krene u pravi okršaj. Danas sam joj ponovo rekao – ako protrči prvi krug ispod minuta – uspeće. Tako se i dogodilo …

Londonska štampa nije krila oduševljenje atletskim “čudom od deteta” iz Ćuprije.

“Dejli Telegraf” je raspevano zaključio: “Pobednik je bila jugoslovenska devojka očiju boje lešnika. Vera Nikolić, koja je već evropska prvakinja, a sada drži i svetski rekord. Nikolićeva je pokazala kako je sve to lako, plešući u oduševljenju na stazi dva minuta posle svoje epske trke”.

A Vera je posle trke izjavila:

– Srećna sam zbog uspeha, ali istovremeno shvatam da je to sada jedna velika obaveza. Ipak, čini mi se da je ovo što se juče dogodilo tek pravi početak. Želim da probijem barijeru od dva minuta na stazi od 800 metara. Kada će se to dogoditi? Možda u sepetembru na Balkanijadi, možda u Meksiku, to je teško reći.

Nažalost, pritisak javnosti bio je prejako breme na leđima mlade Vere, koja u tom Meksiku, na Olimpijskim igrama, nije ispunila očekivanja da će se maltene prošetati do zlatne medalje. Nikolićeva je u polufinalnoj trci odustala posle 300 metara.

Ipak, njen svetski rekord iz Londona odolevao je još čitave tri godine.

Vera Nikolić je na zalasku karijere uspela da istrči 800 metara ispod dva minuta. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

NAPOMENA: Gornja fotografija je iz arhive Asošijeted Presa, a u ponuđenom snimku ispod, odlomak iz fenomenalne trke Vere Nikolić na “Kristal Palasu” počinje od 48. sekunde.