NAGRADNA IGRA

1. decembar 2018. godine

Poštovani prijatelji sporta,

Berti Fogts sa peharom Kupa UEFA 1979. godine

Današnja nagradna igra je završena, zahvaljujemo se svima na učešću.

Nažalost, ovaj put nije stigao tačan odgovor, pa smo dužni da ga objavimo na ovom mestu.

Nagradno pitanje je glasilo: sa kojim fudbalerom Crvene zvezde je kapiten Borusije Menhengladbah Berti Fogts razmenio dres nakon revanš-meča finala Kupa UEFA 23. maja 1979. godine?

ODGOVOR GLASI: sa Dušanom-Duletom Savićem.

Dušan-Duuule Savić i Berti Fogts nakon utakmice


Dule Savić i Berti Fogts nakon utakmice

Bilo je interesantnih pokušaja. Dragana Džajića nije bilo u sastavu Zvezde, jer je završio igračku karijeru sezonu ranije. Srebrenko Repić takođe nije nastupio u finalu, pošto je u redove kluba sa Marakane pristigao tek sledeće sezone. Ko zna, možda bi sa njima dvojicom, epilog finala Kupa UEFA bio drugačiji …

Sećanje je varljiva kategorija. Zapamtili smo momenat kada su te kišne majske večeri 1979. godine u Dizeldorfu Savić i Fogts razmenili dresove, ali smatrali smo da sa ove vremenske distance to nije dovoljno i da nam treba dodatna potvrda u formi snimka ili fotografije.

I, evo je, tu je fotografija, nepobitni dokaz našeg slonovskog pamćenja!

Naravno, neko će se zapitati, postoji li drugi način da se dođe do tačnog odgovora.

Analizom fotografije na kojoj Fogts drži trofej, primećuje se da su rukavi dresa naročito naborani u predelu podlaktice, a da je lastiš traka na završetku rukava popustila i da rukav visi preko Fogtsovog ručnog zgloba.

Treba znati da se današnji sportski dresovi proizvode od poliestera – veštačkog materijala koji je otporan na gužvanje i zadržava oblik. Međutim, sedamdesetih godina prošlog veka tako nije bilo, jer su dresovi u svom sastavu imali samo pamuk, ili su koristili kombinaciju pamuk-poliamid.

Pamuk je prirodni materijal, koji je mekan i udoban za nošenje, ali se zbog lakog gužvanja teško održava.

Naime, ako se malo deformišu, pamučna vlakna se vraćaju u prvobitni položaj. Ali ako se previše saviju, onda ostaju u tom položaju. Tranziciona temperatura je temperatura preko koje se vlakna ne vraćaju u prvobitno stanje. Tako se stvaraju nabori na pamuku, odnosno pamuk se gužva i potrebno je peglanje.

Problem je voda koja značajno spušta tu tranzicionu temperaturu. Kako se sportisti pojačano znoje, dolazi do sinergije toplote i vlage, pa se pamučna vlakna brže deformišu. Kada znoj počne da isparava i počne da hladi vlakna ispod njihove tranzicione temperature, ona ostaju u novom položaju, odnosno odelo ostane zgužvano.

Taj dres je, znači, nosio neko ko je tokom meča visoko zavrnuo duge rukave, čak preko nadlaktice, što je dovelo do toga da oni u predelu podlaktice budu upadljivo naboraniji od ostatka dresa. Takođe, krajevi rukava oko ručnog zgloba su se rastegli, jer je lastiš traka morala da se prilagodi obimu nadlaktice.

Snimak sa utakmice pokazuje da su od svih igrača Crvene zvezde, jedino Savić i Dragan Miletović sve vreme igrali sa visoko podignutim rukavima, preko najdebljeg dela ruke … Doduše, i Nedeljko Milosavljević je digao rukave tokom prvog dela, ali je u drugom poluvremenu istrčao u dresu kratkih rukava.

Dakle, krug se ovim metodom suzio na dvojicu, ali opet nije omogućio da se na osnovu raspoloživih svedočanstava jednoznačno utvrdi ko je tačno razmenio dres sa Fogtsom.

Međutim, uprkos neuspelim pokušajima, nema meste defetizmu. Očekujte slične nagradne igre i u narednom periodu …