Šaban Trstena kao Blek Stena

Šaban Trstena, olimpijski pobednik iz Los Anđelesa 1984. godine

Godina 1984. bila je jedna od najuspešnijih u istoriji jugoslovenskog sporta. Jure Franko je u Sarajevu doneo prvu medalju na zimskim olimpijskim igrama, rukometašice beogradskog Radničkog postale su šampionke Evrope, stonoteniski par Šurbek – Kalinić uzeo je zlato na Evropskom prvenstvu, splitski Hajduk igrao je u polufinalu Kupa UEFA …

Ali kruna svih uspeha bile su letnje Olimpijske igre u Los Anđelesu i rekordnih 18 medalja za Jugoslaviju.

Doduše, te Igre su bile prilično oslabljene bojkotom tadašnjih sportskih velesila Sovjetskog Saveza, DR Nemačke, Bugarske, Mađarske ili Kube, pa ta činjenica u izvesnoj meri umanjuje značaj ovog uspeha.

Šaban Trstena

Šaban Trstena, olimpijski pobednik i dvostruki šampion Evrope

U veoma jakoj konkurenciji jugoslovenskih sportista koji su obeležili 1984. godinu, priznanje za sportistu godine, po izboru beogradskog sportskog dnevnika “Sport” dobio je rođeni Skopljanac Šaban Trstena, rvač slobodnim stilom, koji je te godine postao šampion Evrope i olimpijski pobednik.

Trstena je u finalu Evropskog prvenstva 1984. godine u Švedskoj sa 10:5 u poenima pobedio svetskog i evropskog prvaka Bugarina Valentina Jordanova i tako mu se revanširao za poraz godinu dana ranije na prvenstvu Starog kontinenta u Budimpešti.

Par meseci kasnije, na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, Trstena je u prvom kolu bio bolji od vicešampiona sveta Amerikanca Džoa Gonzalesa. Posle dve efektne pobede tušem, jugoslovenskog rvača je u polufinalu čekao najteži protivnik na putu do zlata – petostruki prvak sveta Japanac Juđi Takada (pogledajte video).

Meč je završen nerešenim rezultatom 8:8, ali je Trstena proglašen pobednikom jer je izveo efektniju akciju koja mu je donela tri boda.

Tako se Šaban našao u finalu olimpijskog turnira gde je za protivnika trebalo da ima Ku King Jonga, ali je zlatnu medalju dobio bez borbe, jer je Korejanac zbog povrede bio prinuđen da preda meč.

Šaban Trstena  je u toku svoje više nego uspešne karijere nekoliko puta bio nacionalni, balkanski i mediteranski prvak. Dva puta se okitio zlatom na evropskim šampionatima, a najvredniji trofeji su mu zlato i srebro sa olimpijskih igara.

-->