Šampioni Evrope u atletici

Dragutin Topić

Crvena zvezda je bila najuspešniji srpski i jugoslovenski atletski klub u decenijama posle Drugog svetskog rata. Osim što je iznedrila veliki broj istaknutih atletičara, osvajača medalja na regionalnim, evropskim i svetskim takmičenjima, Zvezda je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ostvarila zapažene uspehe i u Kupu evropskih klupskih šampiona.

Kada govorimo o atletskoj sekciji Crvene zvezde kroz istoriju, ne možemo a da ne pomenemo dva imena – skakača u dalj Nenada Stekića i skakača u vis Dragutina Topića.

Nenad Stekić

Nenad Stekić

Dugogodišnji član Crvene zvezde Nenad Stekić (desno) je 1975. godine u Montrealu skočio u dalj 8,45 metara, što je bio aktuelni evropski rekord sve do Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine, kada ga je sa 8,54 metara nadmašio istočnonemački atletičar Luc Dombrovski. Stekić je tri puta bio vicešampion Evrope, dva puta na otvorenom i jednom na prvenstvu u dvorani. Osvajač je zlatnih medalja na Univerzijadi, Mediteranskim i Balkanskim igrama i atletičar koji je preko stotinu puta preskočio magičnu granicu od osam metara.

Dragutin Topić (gornja slika) je 1990. godine postao juniorski prvak sveta i seniorski šampion Evrope. Na dvoranskim prvenstvima Evrope osvojio je dve medalje – po jednu zlatnu i bronzanu, bio je vicešampion sveta u dvorani i četvrti na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Sa skokom od 2,37 metara i dalje je aktuelni juniorski svetski rekorder.

Ne treba zaboraviti ni kuglaše – Vladimira Milića, osvajača zlatne medalje u dvorani, i Dragana Perića, nosioca bronzane medalje na svetskom dvoranskom šampionatu.

Značajan doprinos afirmaciji srpske i jugoslovenske atletike dao je i Zvezdin dugoprugaš Dane Korica, koji je šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka dominirao Balkanom u trkama na pet i 10 hiljada metara. Korica je u obe ove discipline osvojio četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 1971. godine, a njegovi najbolji rezultati na ovim deonicama (13:31,2 na 5.000 i 27:58,39 na 10.000 metara) su i dan-danas važeći srpski rekordi.

Kao ekipa, AK Crvena zvezda je 1976. godine bila treća u italjanskom Rijetiju na finalu Kupa evropskih klupskih šampiona. Pet godina kasnije, u finalu u Beogradu, Zvezda se okitila vicešampionskom titulom, dok je 1989. godine, takođe u Beogradu, ostvarila najveći klupski uspeh srpske i jugoslovenske atletike osvajanjem prvog mesta.

AK Crvena zvezda 1981

Atletičari Crvene zvezde koji su 1981. godine osvojili vicešampionsku titulu u Kupu evropskih klupskih šampiona. Označen brojem 1 je Nenad Stekić. Pod brojem 2 je dugogodišnji jugoslovenski rekorder na 110 metara (13,85) Borisav Pisić, višestruki prvak Mediterana i Balkana. Pod brojem 3 označen je Dejan Nikolić, široj sportskoj javnosti poznat poslednjih 20-ak godina kao prvi čovek tradicionalnog Beogradskog maratona.