Karasijev gol u poslednjim sekundama

Stanislav Karasi, heroj utakmice u Atini

Da bi obezbedila “majstoricu” sa Špancima za odlazak na Deseto Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine, fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije je u utakmici protiv Grčke u Atini bila potrebna pobeda od dva gola razlike.

Jugosloveni su dobro započeli susret protiv Grka i poveli sa željenih 2:0, ali im sreća okreće leđa i do odmora primaju dva gola i ostaju sa igračem manje. Trebalo je u takvim okolnostima temperamentnim i borbenim domaćinima dati još dva, a ne primiti nijedan pogodak.

U drugom poluvremenu gosti kreću na sve ili ništa. Tračak nade pojavio se kada je Jugoslavija povela sa 3:2. Vremena je, međutim, bilo sve manje, Svetsko prvenstvo se činilo sve dalje i dalje… Prolazili su minuti, počeli su da ističu i poslednji sekundi 90. minuta kada je jednu ničiju loptu u šesnaestercu Grka snažnim volejem zahvatio Stanislav Karasi i poslao u mrežu. Čim su igrači domaće reprezentacije krenuli sa centra, sudija je označio kraj susreta, a Jugosloveni su mogli da slave veliki trijumf koji im je doneo novi nacionalni heroj Karasi.Nekoliko meseci kasnije Jugoslavija je u “majstorici” rezultatom 1:0 savladala Španiju i plasirala se na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU 1974. GODINE, SEDMA GRUPA, POSLEDNJE KOLO

Grčka, Atina, 19. decembar 1973. godine. Stadion: Karaiskaki u Pireju. Gledalaca: osam hiljada. Glavni sudija: Kurt Čenšer (SR Nemačka). Crveni karton: Dušan Bajević u 32. minutu. Strelci: Kostas Eleftherakis (30) i Josip Katalinski-autogol (44) za Grčku, Dušan Bajević (12), Stanislav Karasi (15, 90) i Ivica Šurjak (63) za Jugoslaviju.

JUGOSLAVIJA: Enver Marić, Ivan Buljan, Enver Hadžiabdić, Josip Katalinski, Jovan Aćimović, Miroslav Pavlović, Ilija Petković, Dušan Bajević, Dragan Džajić (Vladimir Petrović), Jurica Jerković (Ivica Šurjak) i Stanislav Karasi.