Karasijev gol u poslednjim sekundama

Stanislav Karasi, heroj utakmice u Atini

Da bi obezbedila “majstoricu” sa Špancima za odlazak na Deseto Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine, fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije je u utakmici protiv Grčke u Atini bila potrebna pobeda od dva gola razlike.

Jugosloveni su dobro započeli susret protiv Grka i poveli sa željenih 2:0, ali im sreća okreće leđa, primaju dva gola i ostaju sa igračem manje. Trebalo je u takvim okolnostima temperamentnim i borbenim domaćinima dati još dva a ne primiti nijedan pogodak.

U drugom poluvremenu gosti kreću na sve ili ništa. Tračak nade pojavio se kada je Jugoslavija povela sa 3:2. Vremena je, međutim, bilo sve manje, Svetsko prvenstvo se činilo sve dalje i dalje… Prolazili su minuti, počeli su da ističu i poslednji sekundi 90. minuta kada je jednu ničiju loptu u šesnaestercu Grka snažnim volejem zahvatio Stanislav Karasi i poslao u mrežu. Čim su igrači domaće reprezentacije krenuli sa centra, sudija je označio kraj susreta, a Jugosloveni su mogli da slave veliki trijumf koji im je doneo novi nacionalni heroj Karasi.Nekoliko meseci kasnije Jugoslavija je u “majstorici” rezultatom 1:0 savladala Španiju i plasirala se na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

Ostavite komentar