Pronađite pečalbara (6)

Lopta na travi

Dugo godina u staroj Jugoslaviji propisi Fudbalskog saveza zabranjivali su odlazak igračima u inostranstvo pre 26, 27. ili 28. godine. Klubovi su zato bili u mogućnosti da stvaraju igrače i tim, da igraju kvalitetniji fudbal i samim tim budu konkurentniji na evropskoj sceni.

Sa druge strane, najbolji fudbaleri teže su ostvarivali transfere u najveće evropske klubove, jer su sa 28 godina za njih bili već prestari. Odlaskom u inostranstvo, naši igrači i treneri su u domaćoj javnosti dobijali epitet “stranaca” ili “pečalbara”.

Traženi “pečalbar” na fotografiji odigrao je samo jednu sezonu u inostranstvu, i to kad je iz matičnog beogradskog Partizana uoči sezone 1978/79 prešao u francuski Bordo.

On je rekorder u broju nastupa u crno-belom dresu – za Partizan je odigrao 791 meč i postigao 339 golova, osvojivši sa svojim klubom tri šampionske titule.

Čovek koji je sakupio 14 igara za reprezentaciju Jugoslavije. Fudbaler koji je sa 25 utakmica ostao vladajući rekorder po broju odigranih “večitih” derbija između Partizana i Zvezde.

Bordo je sa njim u timu osvojio deseto mesto u francuskom prvenstvu.

Klikom na fotografiju dobićete njenu veću verziju sa traženim fudbalerom koji je obeležen crvenom kružnom linijom.

Ekipa Bordoa u sezoni 1978/79
Ekipa Bordoa u sezoni 1978/79

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *