Prva utamica Partizana

Dom Jugoslovenske armije u Beogradu je po ugledu na moskovski CDKA, početkom jeseni 1945. godine osnovao fudbalski klub pod imenom Partizan, koji je svoju prvu utakmicu odigrao 6. oktobra iste godine protiv reprezentacije Zemuna.

Meč je odigran pred oko tri hiljade gledalaca na igralištu “20. oktobra” u Zemunu. Cene ulaznica su bile: stajanje – 10, tribina – 15 i loža – 20 tadašnjih dinara.

Jedan od prvih sastava posleratnog Partizana

Jedan od prvih sastava posleratnog Partizana

Za Partizan su nastupili Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Atanacković, Mihajlović, Bobek, Rupnik, Matekalo i Šereš. Čolić je bio Beograđanin, Čulik je došao iz Zagreba, Beleslin je igrao za predratni beogradski BSK, Zlatko Čajkovski je došao iz zagrebačkog HAŠK-a, a Atanacković i Đurđević iz beogradske Jugoslavije. Stjepan Bobek je igrao u Građanskom iz Zagreba, Rupnik je došao iz Osijeka, Matekalo je igrao u sarajevskoj Slaviji i zagrebačkom Građanskom, a Šereš u Novom Sadu.

Fudbaleri Partizana nastupili su u crvenim dresovima i plavim gaćicama, što su bile boje kluba sve do šezdesetih godina prošlog veka. Na dresu su imali beli krug sa crvenom petokrakom u sredini i natpisom JA (Jugoslovenska armija).

Partizan je pobedio rezultatom 4:2. Strelac istorijskog prvog gola za Partizan bio je Florijan Matekalo, koji je do kraja utakmice još jednom pogodio mrežu Zemunaca. Golove su postigli još Šereš i Rupnik.

Gotovo isti ovaj sastav Partizana osvojio je prvu titulu šampiona u novoj Jugoslaviji u sezoni 1946/47, kao i prvi pehar nacionalnog kupa.