Neverovatni 90. minut

Jedan od dva Sušićeva gola protiv Bugara

Devedeseti minut poslednje utakmice Četvrte grupe kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 1984. godine u Francuskoj između domaćina Jugoslavije i Bugarske, odigranoj na prepunom splitskom Poljudu, 21. decembra 1983. godine, ostaće upamćen po neverovatnim obrtima sudbine, jer su u tom istom minutu čak tri selekcije bile na pragu plasmana na Prvenstvo, ali se na kraju samo jedna radovala.

Naime, u poslednji minut utakmice ušlo se rezultatom 2:2, koji je reprezentaciju Velsa vodio u Pariz. U poslednjem napadu bugarske reprezentacije čak trojica njenih igrača bila su potpuno sama pred jugoslovenskim golom, ali je golman Simović čudesnom odbranom sačuvao mrežu. Da su Bugari tada postigli gol, oni bi se radovali. Oni bi putovali na Evropsko prvenstvo …

Gol Radanovića vredan odlaska na EP

90. minut: Na centaršut Zlatka Vujovića, Radanović postiže gol vredan odlaska na EP

Samo još nekoliko sekundi delilo je fudbalere Velsa od istorijskog uspeha. Ali lopta u poslednjem napadu na utakmici dolazi do Zlatka Vujovića, koji sa levog krila šalje centaršut ka prvoj stativi. Tamo je najsnalažljiviji bio defanzivac Ljubomir Radanović i glavom iz neposredne blizine poslao loptu iza leđa nemoćnog Mihajlova. Od gubitnika, Jugoslavija je promovisana u jedinog pobednika – putnika na Evropsko prvenstvo.

To je bila utakmica, koja je zbog svoje dramatičnosti, naročito u poslednjim trenucima meča, bukvalno iscrpela ne samo aktere susreta nego i sve one koji su utakmicu posmatrali.

JUGOSLAVIJA – Bugarska 3:2 (1:1)

Stadion: Poljud u Splitu. Gledalaca: 30 hiljada. Glavni sudija: Lamo Kastiljo (Španija). Strelci: 0:1 Božidar Iskrenov, 1:1 Safet Sušić, 2:1 Safet Sušić, 2:2 Georgi Dimitrov, 3:2 Ljubomir Radanović. Izmena u jugoslovenskom timu: Sulejman Halilović (Dinamo Vinkovci) umesto Marka Mlinarića.

JUGOSLAVIJA: Zoran Simović (Hajduk), Zoran Vujović (Hajduk), Miodrag Ješić (Partizan), Srećko Katanec (Olimpija Ljubljana), Luka Peruzović (Anderleht Brisel, Belgija), Ljubomir Radanović (Partizan), Zlatko Vujović (Hajduk), Ivan Gudelj (Hajduk), Safet Sušić (PSG, Francuska), Mehmed Baždarević (Željezničar Sarajevo), Marko Mlinarić (Dinamo Zagreb). Selektor: Todor Veselinović.

Ostavite komentar