Sećanje na nastradale sportske prijatelje

Olupina aviona u kojem su se nalazili fudbaleri Mančester Junajteda

Jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala dogodila se na povratku engleskog prvaka Mančester Junajteda, koji je u Beogradu, u zimu 1958. godine, u revanš-utakmici četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, sa ekipom Crvene zvezde igrao nerešeno – 3:3.

Pošto su prvi meč, u Mančesteru, dobili sa 2:1, fudbaleri engleskog šampiona plasirali su se za dalje takmičenje sa ukupnom gol-razlikom 5:4. Na povratku iz Beograda, 6. februara, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, avion britanske kompanije BEA srušio se neposredno po poletanju sa minhenskog aerodroma, gde je tankovao gorivo.

Tom prilikom poginula su 23 putnika, među kojima i sedmorica fudbalera Mančestera Junajteda: kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan, dok je, posle dve nedelje, od zadobijenih povreda preminuo 21-godišnji Dankan Edvard, jedan od najtalentovanijih igrača sredine terena u analima britanskog fudbala.

Dvadesetogodišnji Bobi Čarlton (levo) i golman Rej Vud. Snimak je napravljen u minhenskoj bolnici, nekoliko dana nakon nesreće

Dvadesetogodišnji Bobi Čarlton (levo) i golman Rej Vud. Snimak je napravljen u minhenskoj bolnici, nekoliko dana nakon nesreće

Trener “crvenih đavola” Mat Bezbi, koji je preživeo ovaj udes, stvorio je kasnije novi tim Mančestera Junajteda. “Bezbijeve bebe” su ne samo osvojile titulu engleskog prvaka već i trijumfovale u Kupu evropskih šampiona.

Jedan od preživelih bio je 20-godišnji Bobi Čarlton, kasnija legenda engleskog fudbala, član engleske reprezentacije koja je osvojila svetsku titulu 1966. godine, i kapiten ekipe Mančester Junajteda – pobednika Kupa evropskih šampiona 1968. godine.