Prva medalja

Košarkaši Jugoslavije na EP 1961. godine

Prvu medalju na nekom značajnijem takmičenju Jugoslavija je osvojila na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1961. godine.

Bila je to generacija jugoslovenskih igrača, koju je sa klupe predvodio trener Aleksandar Nikolić, a čiji je vođa na terenu bio Radivoj Korać, jedan od najboljih evropskih košgetera svih vremena.

Iako su samim ulaskom u finale Evropskog prvenstva postigli veliki uspeh, igrači jugoslovenskog tima nadali su se da mogu, uz podršku svojih navijača, da načine i taj poslednji korak i u utakmici za zlatnu medalju savladaju do tada nepobedivi Sovjetski Savez.

Osokoljeni podrškom preko 12 hiljada gledalaca u hali Beogradskog sajma, igrači Jugoslavije odlično su počeli susret i poveli sa 15:6. Međutim, kako je vreme odmicalo, snaga iskustvo i izrazita prednost Sovjeta u visini dolazila je do izražaja, a glavnu ulogu preuzeo je njihov centar Kruminš, visok 218 centimetara i težak 140 kilograma.

Na kraju je bilo 75:58 za selekciju Sovjetskog Saveza, koja je još jednom osvojenom zlatnom medaljom sačuvala primat u evropskoj košarci. Jugoslaviji je to bila prva medalja u seriji uspeha koji će uslediti narednih godina i decenija.