Poslednji na Prvom Svetskom prvenstvu

Reprezentacija Jugoslavije na Prvom svetskom košarkaškom prvenstvu

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije doputovala je daleke 1950. godine u Buenos Aires na Prvo Svetsko prvenstvo u košarci umesto selekcije Italije, koja je otkazala svoje učešće. Bez dužih i ozbiljnijih priprema, bez trenera i sa ekipom koja je skupljena na brzinu, Jugoslavija je već unapred bila osuđena na poslednje mesto.

U prvoj utakmici “plavi” su, prema očekivanjima, poraženi od Perua, a istorijski, prvi pogodak za selekciju Jugoslavije na svetskim prvenstvima postigao je Nebojša Popović, kapetan i privremeni trener ekipe.

Posle poraza od Čilea, te ponovo od Perua, i, najzad, od Ekvadora i Španije, jugoslovenska selekcija zauzela je poslednje, 12. mesto.

Samo dvadeset godina kasnije, na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, jugoslovenski košarkaši su superiorno osvojili zlatnu medalju. Jugosloveni, koje su u Argentini svi učili košarci, održali su tada svojim bivšim učiteljima čas iz moderne i atraktivne košarke. Zato je učešće na Prvom Svetskom prvenstvu, ma koliko rezultatski neuspešno, bilo ogromno iskustvo i, pre svega, podsticaj za razvoj košarke u Jugoslaviji.

Podelite ...

Ostavite komentar