Praja u “Kući slavnih”

Praja Dalipagić i Klajd Dreksler na ceremoniji ulaska u "Kuću slavnih" 2004. godine

Nakon dve neuspešne nominacije, bivši jugoslovenski reprezentativac Dražen Dalipagić – Praja izabran je 2004. godine za člana košarkaške “Kuće slavnih” u američkom gradu Springfildu. Dalipagić je tako postao jedan od malobrojnih Evropljana kome je pripala čast da se nađe u društvu legendi američke ali i svetske košarke.

Pored Dalipagića, u “Kući slavnih” te godine našlo se još šest košarkaša: Klajd Dreksler (Clyde Drexler), Linet Vudard (Lynette Woodard), Bil Šerman (Bill Sharman), posthumno Moris Stouks (Maurice Stokes) i Džeri Kolanđelo (Jerry Colangelo).

Praja zakucava

Praja zakucava

Dalipagić je igrao za beogradski Partizan, da bi zatim karijeru nastavio u italijanskoj ligi. Za najboljeg igrača Evrope izabran je 1977, 1978. i 1980. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije je na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima osvojio 12 medalja. Bio je najbolji igrač i strelac šampionata sveta u Manili 1978. godine.

Dalipagić je bio peti član “Kuće slavnih” u Springfildu sa područja bivše SFR Jugoslavije. Pre njega, ta čast pripala je Borislavu Stankoviću (1991. godine), Krešimiru Ćosiću (1996), Aleksandru Nikoliću (1998) i Draženu Petroviću (2002).

Poslednji koji je sa prostora bivše Jugoslavije izabran u “Kuću slavnih” jeste Dino Rađa 2018. godine.