Profesor košarke

Aleksandar Nikolić i Zoran Moka - Slavnić

“Svi znaju šta je dobra košarka, ali on je jedan od malobrojnih koji znaju kako se stvara”, rekao je jedan od najuspešnijih evropskih trenera Božidar Maljković o svom učitelju, prof. Aleksandru Nikoliću.

Za trenera Nikolića (na slici sa Zoranom Slavnićem) vezuju se mnogi veliki uspesi jugoslovenske košarke. Sa njim na klupi selekcija Jugoslavije osvojila je prvu medalju na evropskim prvenstvima – srebrnu u Beogradu 1961. godine, kao i prvu na svetskim prvenstvima – takođe srebrnu, u Rio de Žaneiru 1963. godine. Posle rada u Italiji, Nikolić se sedamdesetih godina vraća za kormilo reprezentacije sa kojom osvaja dve zlatne medalje – na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977. i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Manili.

Gde god je dolazio, Nikolić je postizao samo uspehe. Početkom devedesetih radi kao stručni savetnik trenera Željka Obradovića u beogradskom Partizanu gde je svojim ogromnim košarkaškim znanjem dao veliki doprinos najuspešnijoj sezoni u istoriji ovog kluba u kojoj su osvojeni Prvenstvo, Kup i Kup evropskih šampiona.

Pod budnim okom Aleksandra Nikolića stasale su čitave generacije ne samo talentovanih jugoslovenskih igrača već i trenera. Božidar Maljković je prvi trener koji je sa tri različite ekipe osvojio Kup evropskih šampiona (danas Evropska Liga), dok je Željko Obradović, bez sumnje, najuspešniji evropski trener današnjice, jer je u poslednjoj deceniji sa klubovima i jugoslovenskom reprezentacijom osvojio sve što se može osvojiti.