Našli se na putu evropskim šampionima (2)

Detalj sa utakmice Part€

Partizan je kao šampion Jugoslavije stekao pravo da zaigra u Kupu evropskih šampiona u sezoni 1963/64. U ekipi su se našli golman Milutin Šoškić, Ljubomir Mihajlović, Vladica Kovačević, Mustafa Hasanagić i Milan Galić, igrači koji će 1966. godine igrati finale ovog takmičenja u Briselu.

“Crno-beli” su u preliminarnom kolu ukupnim rezultatom 6:1 (3:0 i 3:1) savladali kiparski Anortozis iz Famaguste. Podsetimo, Kipar je imao suverenitet nad kompletnim ostrvom sve do invazije Turske 1974. godine. Nakon toga Famagusta je potpala pod tursku kontrolu, a klub se preselio u Larnaku.

Nakon što je u prvom kolu bez većih problema apsolviran i luksemburški Ženes Eš (1:2 i 6:2), Partizan je u četvrtfinalu morao na silni italijanski Inter, ekipu koju je sa klupe vodio legendarni Helenio Herera.

Argentinski fudbalski stručnjak je odigrao ključnu ulogu u promociji “katenaća” (u prevodu sa italijanskog – “bravica na vratima”) – fudbalske taktike koja stavlja akcenat na odbrani i orijentiše se na kontranapade.

Ovaj sistem igre uveo je poziciju “libera” ili “čistača”, igrača koji se nalazi ispred golmana. Njegova uloga je da kontroliše prostor iza saigrača u zadnoj liniji i pravovremeno reaguje kako bi popunio “rupe” u odbrambenom zidu …

Prvi meč odigran je 26. februara 1964. godine na stadionu JNA pred oko 40 hiljada gledalaca.

Sa utakmice Inter - Partizan 2:1 u Milanu

Sa utakmice Inter – Partizan 2:1 u Milanu

Očekivano, zbog čvrste odbrane gostiju, domaćini nisu mogli ni da priđu golu Đulijana Sartija. Prvi ozbiljniji pokušaj imao je Inter – Brazilac Žair da Kosta je iskoristio grešku defanzivca Dragoslava Jovanovića i šutirao, ali je Milutin Šoškić dobro reagovao.

“Crno-beli” su tek u drugom delu prvog poluvremena ozbiljnije zapretili Interu, ali je odbrana gostiju bez većih problema zaustavila pokušaje Vladimira Kovačevića, Milančeta Galića i Zorana Miladinovića.

Inter je poveo već u četvrtom minutu nastavka. Žair je odigrao “dupli” pas sa Sandrom Macolom i iz neposredne blizine matirao Šoškića.

Partizan nije uspeo da materijalizuje terensku nadmoćnost, ali je zato na drugoj strani Macola u 89. minutu bio znatno konkretniji – nakon solo-prodora je postavio konačnih 2:0.

Revanš-meč je odigran 4. marta na stadionu “San Siro” u Milanu, pred 45 hiljada gledalaca.

Domaćini su poveli sa 2:0 golovima Marija Korze u 25. i Žaira u 42. minutu.

Početkom drugog dela u sudaru sa Miladinovićem povređen je Đakinto Faketi. S obzirom da tada još nisu bile omogućene izmene igrača, Inter je do kraja igrao sa desetoricom, što je Partizan pokušao maksimalno da iskoristi.

Mane Bajić je u 68. minutu smanjio na 2:1, a Partizan je u 85. minutu mogao do izjednačenja. U jednom napadu šutirali su iz neposredne blizine Kovačević i Galić, ali su oba njihova pokušaja bila neuspešna …

Kovačević, dakle, nije zatresao mrežu u dvomeču protiv Intera, ali je sa sedam golova ipak ostao najbolji strelac Kupa evropskih šampiona za sezonu 1963/64.

Inter je u polufinalu eliminisao dortmundsku Borusiju ukupnim rezultatom 4:2 (2:2 i 2:0). U finalu, na bečkom “Prateru”, 27. maja, Hererov “katenaćo” stekao je svetsku afirmaciju jer je u potpunosti neutralisao atomski napad Reala, koji je do tada u osam utakmica postigao čak 27 golova. Inter je do trofeja došao pobedom od 3:1.

Dominacija ekipe iz Milana u Evropi nastavljena je i sledeće sezone.

Ekipa Intera iz doba kada je dva puta uzastopno osvojila Evropu

Ekipa Intera iz doba kada je dva puta uzastopno osvojila Evropu