Prva utakmica Kupa šampiona

Detalj sa utakmice Sporting - Partizan 3:3

Na inicijativu francuskog sportskog dnevnika “L’Ekip“, 1955. godine startovala je prva sezona Kupa šampiona u fudbalu, koja je 1991. godine prerasla u današnju Ligu šampiona.

Evropska “kuća fudbala” UEFA preuzela je organizaciju ovog takmičenja.

U prvom izdanju pojavilo se 16 ekipa iz 16 različitih država, koje su učestvovale po pozivu, a ne po plasmanu u nacionalnim šampionatima. Tako je naš predstavnik bio beogradski Partizan, a ne aktuelni prvak splitski Hajduk.

Igralo se po sistemu eliminacije – bolji iz dva susreta išao je dalje. Tada nije postojalo pravilo više golova u gostima, pa je u slučaju ukupnog nerešenog rezultata u dva susreta odigravana treća utakmica.

Istorijski prvi meč u ovom takmičenju održan je 4. septembra na Narodnom stadionu u Lisabonu, a akteri su bili domaći Sporting i beogradski Partizan.

SPORTING: Karlos Gomez, Manuel Kaldeira, Manuel Pasoš, Žoao Galaz, Armando Baroš, Žulio Žuka, Hoakim Kuim, Manuel Vaskez, Žoao Martins, Hose Travasoš i Hugo Diaz.

PARTIZAN: Slavko Stojanović, Čedomir Lazarević, Branko Zebec, Bruno Belin, Božidar Pajević, Ranko Borozan, Prvoslav Mihajlović, Miloš Milutinović, Marko Valok, Stjepan Bobek i Anton Herceg.

U beogradskom dnevnom listu “Politika od 5. septembra 1955. godine objavljen je kraći izveštaj sa utakmice, koji prenosimo u celini:

“Lisabon, 4. septembra (AFP) – Susret fudbalskih ekipa Sportinga iz Lisabona i Partizana iz Beograda, koji je održan danas po sunčanom vremenu, u prisustvu preko 30 hiljada gledalaca u Lisabonu, završen je nerešenim rezultatom 3:3 (1:1).

Ova prva utakmica za Evropski kup fudbalskih klubova (“Kup evropskih šampiona”) bila je na dosta niskom nivou najviše zbog jakog vetra, koji je umnogome ometao akcije fudbalera oba kluba.

Tehničkoj superiornosti Jugoslovena, Portugalci su suprostavili oštru i brzu igru.

Prvi gol postigli su domaći u 15. minutu. Dao ga je Martins, a Milutinović je izjednačio minut pre završetka poluvremena. U ovom delu igre Zebec je lakše povređen, pa je prešao na levo krilo , gde je statirao do kraja (tada nije postojalo pravo zamene povređenih igrača, op. a.).

U drugom poluvremenu Milutinović je doveo u vođstvo Partizan u 50. minutu sa 2:1, ali je u 65. minutu Kuim izjednačio na 2:2. Najlepši gol utakmice postigao je Bobek u 74. minutu. Ponovo je Sporting izjednačio u 79. minutu. Gol je postigao Martins.

U Partizanovom timu najbolji je bio Milutinović. Bobek je igrao ispod svojih mogućnosti.

Partizan je u u četvrtfinalu eliminisan od budućeg pobednika Kupa šampiona Reala. Bilo je 4:0 u Madridu za domaće i 3:0 za jugoslovenskog predstavnika u revanšu.

Milutinović je sa osam golova osvojio titulu najboljeg strelca ovog takmičenja.

Kod Sportinga najbolji igrač bio je golman Gomez”, zaključila je svoj izveštaj “Politika”.

Revanš je odigran 12. oktobra u Beogradu. Partizan je deklasirao višestrukog prvaka Portugalije sa 5:2 (2:0) i plasirao se u četvrtfinale Kupa šampiona.

Strelci su bili Milutinović (u 15, 29, 64. i 74. minutu) i Stanoje Jocić (88) za Partizan, a Valter (u 49. i 77. minutu) za goste.

Miloš Milutinović (tamni dres) u jednom od svojih nezadrživih prodora u beogradskom meču

Miloš Milutinović (tamni dres) u jednom od svojih nezadrživih prodora u beogradskom meču

Miloš Milutinović je bio prvo ime ovog dvomeča postigavši šest od osam golova Partizana – dva u prvom i četiri u drugom meču.

U finalu odigranom 13. juna 1956. godine na “Parku prinčeva” u Parizu madridski Real je sa 4:3 pobedio francuski Rems.