“Plavi” brojali Englezima do pet

Miloš Milutinović u napadu ka golu Engleza

Na stadionu Jugoslovenske narodne armije u Beogradu, današnjem stadionu Partizana, 11. maja 1958. godine odigrana je utakmica čiji je rezultat kao bomba odjeknuo u čitavom fudbalskom svetu.

Pred oko 55 hiljada gledalaca, Jugoslavija je u prijateljskom susretu deklasirala velesilu Englesku sa senzacionalnih 5:0 (1:0).

Bio je to jedan od najtežih poraza reprezentacije “Tri lava” u njenoj istoriji. Prema prikazanoj igri i stvorenim šansama domaćina, može se reći da su Englezi tog sunčanog popodneva još i dobro prošli.

Najteži poraz u svojoj istoriji fudbalska reprezentacija Engleske pretrpela je 23. maja 1954. godine na Nepstadionu u Budimpešti. Mađarska “laka konjica”, predvođena Božikom, Puškašom, Kočišem, Hidekutijem i ostalim asovima demolirala je u prijateljskom susretu goste sa Ostrva čak sa 7:1

Het-trik postigao je igrač beogradskog Radničkog Aleksandar Petaković – protivničku mrežu zatresao je u 56, 77. i 83. minutu. Goleadu je otvorio Miloš Milutinović (na gornjoj fotografiji) u 23. minutu, a tačku na sjajnu fudbalsku predstavu stavio je Todor Veselinović u 86. minutu.

Jugoslavija je nastupila u sastavu: Vladimir Beara, Tomislav Crnković, Vasilije Šijaković, Dobrosav Krstić, Branko Zebec, Vujadin Boškov, Aleksandar Petaković, Todor Veselinović, Miloš Milutinović, Dragoslav Šekularac i Ilijaš Pašić. Selektor je bio Aleksandar Tirnanić-Tirke.

" data-related="" data-count="horizontal">Tweet
-->