Dinamovci u Zvezdi

Rajko Janjanin

Za Dinamo se godinama govorilo da je Zvezdina filijala, jer su se iz zagrebačkog Maksimira put beogradske “Marakane” otisnuli takvi asovi poput majstora lopte Rajka Janjanina i Roberta Prosinečkog, reprezentativnog golmana Tomislava Ivkovića, lukavog strelca Bore Cvetkovića, beskompromisnog beka Milivoja Bračuna

Ivković nije prvi golman Dinama koji je prešao u Crvenu zvezdu. Mirko Stojanović, koji je sa Dinamom osvojio Kup Maršala 1960. godine, prešao je 1962. godine u redove beogradskih crveno-belih i učestvovao u osvajanju “duple krune” u sezoni 1963/64. Stojanović je u petom prvenstvenom kolu na golu zamenio Petra Ćosića i do kraja sezone ostao prvi čuvar mreže.

Neki su bukvalno iz Dinama bežali u Zvezdu nezadovoljni tretmanom u zagrebačkom klubu, kao što je to bio slučaj sa Janjaninom (gornja slika) i Prosinečkim. Obojicu je otpisao Miroslav Ćiro – Blažević, prvog zato što je prespor, a drugog zbog netalentovanosti.

Dolaskom u redove “crveno-belih”, oni su prosto “eksplodirali”, fudbalski su se potpuno afirmisali. Janjaninu je, na primer, bila dovoljna samo jedna polusezona u Zvezdi da postigne više golova nego tokom četiri godine provedene u dresu zagrebačkog kluba. Igrač koga su u Dinamu proglasili tromim, u Zvezdi je pružio nekoliko blistavih partija. U samo tri minuta postigao je oba gola za Zvezdu u 2:4 porazu od Barselone 1982. godine u Beogradu, a dve godine kasnije bilo mu je potrebno samo jedno poluvreme da het-trikom preokrene rezultat protiv Benfike i Zvezdi donese pobedu od 3:2.

Borislav-Boro Cvetković, čuveno “Lane sa Korane”, kako ga je zvao zagrebački sportski komentator Ivo Tomić, imao je još jedan nadimak – “Mister Promašaj”. Sve dok “Lane sa Korane” nije postalo “Lane sa Marakane”. Naime, Cvetković je tokom samo dve sezone provedene u Zvezdi postigao 22 gola.

O Prosinečkom, fudbaleru koji je grejao klupu kod Ćire, a u Zvezdi izrastao u svetskog asa, o kojeg su se kasnije otimali Real i Barselona, da i ne govorimo …