Jedna slika, jedna priča, jedan video (5)

"Veliki Vladimir" Beara, heroj utakmice Engleska - Jugoslavija 2:2

Kada je 1963. godine primao nagradu za najboljeg fudbalera Evrope, jedan od najboljih golmana svih vremena Lav Jašin priznao je da postoji neko ko je bolji od njega – čuvar mreže splitskog Hajduka, beogradske Crvene zvezde, Alemanije iz Ahena i Viktorije iz Kelna Vladimir Beara.

Beara je za reprezentaciju odigrao 60 utakmica, a jedan od mečeva koji se pamte i posle kojeg je stekao kultni status u Engleskoj odigran je 22. novembra 1950. godine (gornja fotografija, Beara u akciji).

Jugoslavija je tog dana na londonskom “Hajberiju” odigrala nerešeno 2:2 sa Engleskom, i tako postala prva reprezentacija van Velike Britanije koja se sa gostovanja “Gordom Albionu” vratila neporažena. Podsetimo, Engleska je prvu zvaničnu utakmicu odigrala još davne 1872. godine.

Stadion “Hajberi” bio je dom londonskog Arsenala od 6. septembra 1913. do 7. maja 2006. godine. Nadimak stadiona je bio i “Kuća fudbala”.

Za ovaj stadion vezuje se još jedan veliki uspeh jugoslovenskog fudbala. Šestog decembra 1978. godine beogradska Crvena zvezda odigrala je sa domačim Arsenalom 1:1 i plasirala se u četvrtfinale Kupa UEFA, a utakmicu je obeležio fenomenalan gol Dušana Savića za izjednačenje. “Crveno-beli” su te sezone dogurali do finala ovog takmičenja, gde su poraženi od Borusije iz Menhegladbaha.

Danas londonske “tobdžije” (nadimak fudbalera Arsenala) igraju na “Emiratima”, a legendarni “Hajberi” je srušen i na njegovom mestu su nikli kompleksi zgrada …

Engleski novinari, impresionirani Bearinom brzinom, skočnošću, mačijim refleksima i gracioznim stilom branjenja, u izveštajima sa utakmice nazvali su ga “Velikim Vladimirom” i “baletanom sa čeličnim šakama“.

ENGLESKA – JUGOSLAVIJA 2:2 (2:1)

London, 22. novembar 1950. godine. Prijateljska utakmica. Stadion: “Hajberi”. Gledalaca: 61 hiljada. Sudija: Karel Van der Meer (Holandija). Strelci: Lofthaus (29, 34) za Englesku, Kompton (40-autogol) i Živanović (72) za Jugoslaviju.

ENGLESKA: Vilijams, Remzi, Ekersli, Votson, Kompton, Dikinson, Hankoks, Menjon, Lofthaus, Bejli, Medli. Selektor: Valter Vinterbotom.

JUGOSLAVIJA: Vladimir Beara (Hajduk), Branko Stanković (Zvezda), Ratko Čolić (Partizan), Zlatko Čajkovski (Partizan), Ivan Horvat (Dinamo Zagreb), Predrag Đajić (Zvezda), Tihomir Ognjanov (Zvezda), Rajko Mitić (Zvezda), Todor Živanović (OFK Beograd), Stjepan Bobek (Partizan), Bernard Vukas (Hajduk). Selektor: Milorad Arsenijević.