Fudbalski turniri u Španiji (4): Valensija

Trofej pomorandža

“Trofej Naranha” održava se svakog leta na stadionu “Mestalja” u organizaciji španskog prvoligaša Valensije. U prvom izdanju, održanom 1959. godine u formi trijagonale, pobednik je bio brazilski Santos sa čuvenim Peleom.

Ubedljivo najviše trijumfa ostvario je domaćin turnira, a među pobednicima su i madridski Real i Atletiko, argentinska Boka Juniors, holandski PSV Ajndhoven, italijanska Roma …

Od jugoslovenskih klubova, beogradski Partizan je učestvovao 1970. godine i zauzeo treće mesto na trijagonalnom turniru, dok je njihov komšija sa Topčiderskog brda Crvena zvezda osvojila turnir 1973. godine, ispred Valensije i Standarda iz Liježa.

1970. GODINA

UČESNICI: PARTIZAN (BEOGRAD), Independiente (Argentina) i Valensija (Španija).

1. septembar: PARTIZAN – Valensija 1:3

Strelci: Nikola Budišić (60) za Partizan, a Ansola (10), Klaramunt (23) i Peliher (44) za Valensiju.

PARTIZAN: Ćurković, Marić, Radaković, Pejović, Paunović, Petrović (Antić), Đorđić (Budišić), Đorđević, Katić, Vukotić, Bjeković.

Na stadionu “Luis Kazanova” (tako se zvala “Mestalja” u periodu između 1969. i 1994. godine, u čast bivšeg predsednika kluba), Valensija je rešila pitanje pobednika već u prvom poluvremenu kada je povela sa 3:0.

Domaćini su rano stekli prednost, već u 10. minutu, golom Fernanda Ansole glavom posle slobodnog udarca Serhia. Vođstvo je udvostručeno u 23. minutu – lopta se u šesnaestercu gostiju odbijala kao u bilijaru, da bi je Pep Klaramunt konačno smestio iza leđa Ćurkovića. Minut pre odlaska na odmor Karlos Peliher potvrdio je apsolutnu dominaciju Valensije.

Poraz je ublažio Nikola Budišić u 60. minutu utakmice. Imali su “crno-beli” u drugom delu terensku nadmoć i par prilika da dovedu utakmicu u rezultatsku neizvesnost, ali je na drugoj strani i Peliher imao kolosalnu šansu …

2. septembar: PARTIZAN – Independiente 2:3

Strelci: Svemir Đorđić (37) i Momčilo Vukotić (46) za Partizan, a Maljoni (53, 73) i Gjarteljo (70) za Independiente.

PARTIZAN: Ćurković, Radaković, Damjanović, Nadoveza, Paunović, Budišić, Živaljević, Đorđić, Vukotić, Petrović, Antić.

Beograđani su vodili 2:0, ali su Argentinci preokrenuli rezultat.

3. septembar: Valensija – Independiente 0:0, pobeda Valensije 5:2 na penale. Valensija je osvojila turnir.

1973. GODINA

UČESNICI: CRVENA ZVEZDA (BEOGRAD), Standard Lijež (Belgija) i Valensija (Španija).

21. avgust: Valensija – Standard 0:1

22. avgust: CRVENA ZVEZDA – Standard 2:0

Strelci: Vladimir Petrović (11) i Aleksandar Panajotović (62) za Zvezdu.

CRVENA ZVEZDA: Racić, Keri, Bogićević, Pavlovic, Dojčinovski, Baralić, Janković (Jovanović), Karasi, Panajotović, Aćimović, Petrović (Jovanović).

Siguran trijumf “crveno-belih” nad mini jugoslovenskom kolonijom u Standardu – u sastavu drugoplasirane ekipe belgijskog šampionata pojavili su se nekadašnji as novosadske Vojvodine Silvester Takač, bivši prvotimac Sarajeva i splitskog Hajduka Džemaludin Mušović, legenda zagrebačkog Dinama Krasnodar Rora i “Željin” bombarder Josip Bukal, čovek kome su upravo u Belgiji izmerili da je lopta posle njegovog šuta letela brzinom od čak 141 kilometar na čas.

23. avgust: CRVENA ZVEZDA – Valensija 2:1

Strelci: Aleksandar Panajotović (16) i Slobodan-Cole Janković (25) za Zvezdu, a Forment (77) za Valensiju.

CRVENA ZVEZDA: Racić, Keri, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Baralić (Nikolić), Janković, Karasi, Panajotović, Aćimović, Petrović (Filipović).

Sjajna Zvezda povela je golom Panajotovića posle kornera Karasija. Bolju igru gostiju krunisao je još jednim pogotkom Janković u 25. minutu, a konačan rezultat postavio je “rezervista” Forment.

Zvezda je od 65. minuta igrala sa desetoricom, jer je isključen Karasi.