Jedna slika, jedna priča, jedan video (15)

Rejmond Kopa (levo) i Vujadin Boškov (FOTO: soccermond.com)

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954. godine takmičenje završila u četvrtfinalu uz bilans: jedna pobeda, jedan remi i jedan poraz.

Prvog dana šampionata, 16. juna, “plavi” su ostvarili i jedini trijumf. Bilo je to u utakmici Grupe 1 protiv Francuske u Lozani, koju su rešili u svoju korist rezultatom 1:0.

Jedini strelac bio je 20-godišnji igrač beogradskog Partizana Miloš Milutinović u 15. minutu. To je bio i prvi gol postignut na Svetskom kupu u Švajcarskoj.

A samo četiri godine ranije, u leto 1950. godine, kao suvonjavi učenik Srednjotehničke škole u Boru sa svojim drugovima kasne večernje sate provodio je uz radio-aparat slušajući prenose dramatičnih utakmica naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Tada su svi oni doneli odluku kako će naredne četiri godine štedeti novac da bi otputovali u Švajcarsku i uživo posmatrali utakmice na najvećoj svetskoj fudbalskoj svetkovini.

Malom Milošu sigurno se ni u najluđim snovima tada nije javilo da će ubrzo postati omladinski reprezentativac Jugoslavije, zatim iz Bora preći u Partizan i ući u seniorski nacionalni tim, sa kojim će putovati u Švajcarsku. I da će biti strelac pobedonosnog gola protiv “galskih petlova” …

– Kao vođa navale, dobio sam loptu i odmah iz poluokreta šutirao. Dok sam se još nalazio u tom položaju, nisam mogao da vidim gde je lopta otišla, ali sam primetio radost na licu (Stjepana) Bobeka i (Rajka) Mitića. Lopta je bila u mreži, gol je postignut i to prvi na prvenstvu sveta – prisećao se Milutinović, popularna “plava čigra” …

JUGOSLAVIJA: Vladimir Beara (Hajduk Split), Branko Stanković (Crvena zvezda Beograd), Tomislav Crnković (Dinamo Zagreb), Zlatko Čajkovski (Partizan Beograd), Ivan-Ivica Horvat (Dinamo), Vujadin Boškov (Vojvodina Novi Sad), Rajko Mitić (Crvena zvezda), Bernard Vukas (Hajduk Split), Stjepan Bobek (Partizan Beograd), Branko Zebec (Partizan), Miloš Milutinović (Partizan). Selektor: Aleksandar Tirnanić.

Jugoslavija je u drugom kolu igrala nerešeno (1:1) sa Brazilom (strelac za “plave” bio je Branko Zebec u 48. minutu) i kao drugoplasirana završila takmičenje u grupi. Eliminisana je u četvrtfinalu od Savezne Republike Nemačke rezultatom 0:2.