Puče “šestica” kao šamar

Keni Dalgliš

Uprkos uspesima olimpijske reprezentacije (bronza u Los Anđelesu) i splitskog Hajduka (polufinale Kupa UEFA), generalno frustrirajuća je bila 1984. godina za jugoslovenski fudbal. Nakon debakla na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (porazi od Belgije, Danske i Francuske uz gol-razliku 2:10), Miloš Milutinović je zamenio Todora Veselinovića na poziciji selektora.

Njegov debi na klupi “plavih” bio je katastrofalan – skrpljeni nacionalni tim, u kojem su nastupila čak šestorica debitanata, razmontiran je 12. septembra sa 1:6 u prijateljskom meču sa Škotskom. Bio je ovo najteži poraz Jugoslavije u susretima sa selekcijom ove ostrvske zemlje.

Gosti su dobro počeli utakmicu pred 30.000 gledalaca na “Hempden parku” u Glazgovu – Blaž Slišković je u 10. minutu dijagonalom uposlio beka Mirsada Baljića, on je sa levog krila poslao loptu u šesnaesterac domaćih, gde se “albanski Gerd Miler” Fadilj Vokri samo poklonio i doveo Jugoslaviju u vođstvo.

Radost je trajala samo minut, pošto je Dejvid Kuper zatresao mrežu Dragana Pantelića. Grem Sunes je u 21. minutu krunisao filigranski preciznu akciju Škotlanđana, a do odmora je bilo već 3:1 – Kenet-Keni Dalgliš (gornja fotografija) je u 32. minutu iskoristio potpunu indolentnost i dezorganizovanost naše odbrane.

Gosti su početkom drugog poluvremena zaigrali dobro, bilo je tu opet uspešnih kombinacija i nekih polušansi, ali je granitna škotska odbrana otklanjala svaku opasnost. Domaćini su u samo 15 minuta golovima Pola Staroka (62), Morisa Džonstona (63) i Čarlsa Nikolasa (77) napunili mrežu Ranka Stojića.

Čarls Nikolas postiže šesti gol za Škotsku, nemoćni su Branko Miljuš i Ranko Stojić

Čarls Nikolas postiže šesti gol za Škotsku, nemoćni su Branko Miljuš i Ranko Stojić

Milutinović je dao šansu šestorici debitanata – golmanu Stojiću (Dinamo Zagreb), Joziću (Sarajevo), Bahtiću (Željezničar), Batroviću (Priština), Vokriju (Priština) i Georgijevskom (Vardar), ali je jedino zadovoljio Ranko Stojić, koji je na poluvremenu zamenio Pantelića, i uprkos velikim iskušenjima, primio “samo” tri gola. Kažemo “samo”, jer su Škoti, po prilikama koje su imali, protivnika mogli da isprate i sa dvocifrenim brojem lopti u mreži.

– Domaćin je igrao više nego odlično, sumnjam da postoji reprezentacija u Evropi koja bi mogla da parira Škotima koji su večeras igrali u velikoj formi. Mi smo bili slabi, pogotovo desna strana odbrane – bio je škrt na rečima posle meča novi selektor Milutinović.

JUGOSLAVIJA: Dragan Pantelić (Ranko Stojić), Branko Miljuš, Mirsad Baljić, Miodrag Ješić, Vladimir Matijević (Davor Jozić), Ljubomir Radanović, Edin Bahtić, Blaž Slišković, Fadilj Vokri (Darko Pančev), Petar Georgijevski (Nenad Gračan), Zoran Batrović.