Puče “šestica” kao šamar

Keni Dalgliš

Uprkos uspesima olimpijske reprezentacije (bronza u Los Anđelesu) i splitskog Hajduka (polufinale Kupa UEFA), generalno frustrirajuća je bila 1984. godina za jugoslovenski fudbal. Nakon debakla na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (porazi od Belgije, Danske i Francuske uz gol-razliku 2:10), Miloš Milutinović je zamenio Todora Veselinovića na poziciji selektora.

Njegov debi na klupi “plavih” bio je katastrofalan – skrpljeni nacionalni tim, u kojem su nastupila čak šestorica debitanata, razmontiran je 12. septembra sa 1:6 u prijateljskom meču sa Škotskom. Bio je ovo najteži poraz Jugoslavije u susretima sa selekcijom ove ostrvske zemlje.

Gosti su dobro počeli utakmicu pred 30.000 gledalaca na “Hempden parku” u Glazgovu – Blaž Slišković je u 10. minutu dijagonalom uposlio beka Mirsada Baljića, on je sa levog krila poslao loptu u šesnaesterac domaćih, gde se “albanski Gerd Miler” Fadilj Vokri samo poklonio i doveo Jugoslaviju u vođstvo.

Radost je trajala samo minut, pošto je Dejvid Kuper zatresao mrežu Dragana Pantelića. Grem Sunes je u 21. minutu krunisao filigranski preciznu akciju Škotlanđana, a do odmora je bilo već 3:1 – Kenet-Keni Dalgliš (gornja fotografija) je u 32. minutu iskoristio potpunu indolentnost i dezorganizovanost naše odbrane.

Gosti su početkom drugog poluvremena zaigrali dobro, bilo je tu opet uspešnih kombinacija i nekih polušansi, ali je granitna škotska odbrana otklanjala svaku opasnost. Domaćini su u samo 15 minuta golovima Pola Staroka (62), Morisa Džonstona (63) i Čarlsa Nikolasa (77) napunili mrežu Ranka Stojića.

Čarls Nikolas postiže šesti gol za Škotsku, nemoćni su Branko Miljuš i Ranko Stojić

Čarls Nikolas postiže šesti gol za Škotsku, nemoćni su Branko Miljuš i Ranko Stojić

Milutinović je dao šansu šestorici debitanata – golmanu Stojiću (Dinamo Zagreb), Joziću (Sarajevo), Bahtiću (Željezničar), Batroviću (Priština), Vokriju (Priština) i Georgijevskom (Vardar), ali je jedino zadovoljio Ranko Stojić, koji je na poluvremenu zamenio Pantelića, i uprkos velikim iskušenjima, primio “samo” tri gola. Kažemo “samo”, jer su Škoti, po prilikama koje su imali, protivnika mogli da isprate i sa dvocifrenim brojem lopti u mreži.

– Domaćin je igrao više nego odlično, sumnjam da postoji reprezentacija u Evropi koja bi mogla da parira Škotima koji su večeras igrali u velikoj formi. Mi smo bili slabi, pogotovo desna strana odbrane – bio je škrt na rečima posle meča novi selektor Milutinović.

JUGOSLAVIJA: Dragan Pantelić (Ranko Stojić), Branko Miljuš, Mirsad Baljić, Miodrag Ješić, Vladimir Matijević (Davor Jozić), Ljubomir Radanović, Edin Bahtić, Blaž Slišković, Fadilj Vokri (Darko Pančev), Petar Georgijevski (Nenad Gračan), Zoran Batrović.


Ostavite komentar