Dogodilo se na današnji dan – 7. aprila

Ekipa Makabija iz 1977. godine

1977. godine – U beogradskoj hali “Pionir”, pred oko šest hiljada gledalaca, odigrano je jubilarno 20. finale Kupa evropskih šampiona za košarkaše. Prvi put u klupskoj istoriji, titulu šampiona Starog kontinenta osvojio je izraelski Makabi iz Tel Aviva, savladavši italijanski Mobilđirđi (poznat i kao Injis) iz Varezea sa 78:77 (39:30).

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije Borislav-Bora Stanković predaje pehar kapitenu Makabija Tai Brodiju

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije Borislav-Bora Stanković predaje pehar kapitenu Makabija Tai Brodiju

Pobednik je tokom čitavog meča bio u vođstvu, u dva navrata je imao i +11 (24:13 i 30:19). Italijani su 7 minuta pre kraja došli do prvog izjednačenja – 61:61, ali su igrači Makabija sačuvali prisebnost i bolje odigrali završnicu susreta. Najefikasniji igrači u ekipi iz Tel Aviva bili su Amerikanac Džim Boutrajt (26) i legenda izraelske košarke Miki Berkovic (17).

Mobilđirđi je bio samo bleda senka ekipe koja je pre ovog finala čak pet puta osvojila titulu najbolje u Evropi. Njeni košarkaši nisu našli rešenje za agresivniju i ambiciozniju igru protivnika. Dino Menegin sa 21 poenom i Amerikanac Bob Mors sa 20 bili su najefikasniji u redovima poražene ekipe.

1988. godine – Pobedom nad solunskim Arisom 105:92 (48:39), beogradski Partizan je osvojio treće mesto na završnom turniru Kupa evropskih šampiona za košarkaše u belgijskom Ganu.

S obzirom da je osvojio prvo mesto u takmičenju u grupi, mladi tim “crno-belih” doputovao je na finalni turnir sa velikim ambicijama. Uprkos neugodnom porazu od Makabija u polufinalu, puleni trenera Duška Vujoševića nisu klonuli duhom već su u “malom finalu” još jednom pokazali da mogu više.

Bek Arisa Nikos Galis ispunio je svoju “kvotu” i postigao 39 poena, ali to je bilo nedovoljno protiv izuzetno razigranih Divca, Pecarskog i Paspalja.

Trener Arisa Janis Joanidis nije sportski prihvatio poraz pa je na konferenciji za novinare posle meča osuo paljbu po čehoslovačkom sudiji Lubomiru Kotlebi, izjavivši da je on “bio šesti igrač Jugoslovena”.

PARTIZAN: Vlade Divac 31, Miroslav “Mič” Pecarski 24, Žarko Paspalj 23, Goran Grbović 11, Aleksandar-Sale Đorđević 7, Ivo Nakić 7, Željko Obradović 2, Milenko Savovic, Obrad Ignjatovic, Oliver Popović. Trener: Duško Vujošević.

1962. godine – Stonoteniski par Vojislav MarkovićJanez Teran osvojio je zlatnu medalju na trećem šampionatu Evrope u stonom tenisu održanom u Berlinu, pobedivši u finalu drugi jugoslovenski par, u sastavu Ištvan Korpa –  Edvard Vecko, sa 3:0 u setovima (21:14, 21:6, 21:17).