Neslavan završetak velikog košarkaškog finala

Finale “plej-ofa” Prvenstva Jugoslavije za košarkaše 1989. godine između aktuelnog šampiona Evrope splitske Jugoplastike i pobednika Kupa Jugoslavije i osvajača Kupa Radivoja Koraća beogradskog Partizana očekivan je sa velikim zanimanjem među košarkaškim sladokuscima, ali je epilog ostavio gorak ukus u ustima.

Splićani su dobili Partizan u prvom meču u novobeogradskoj Hali sportova. U drugoj utakmici, odigranoj na splitskim Gripama, Partizan je vodio tokom većeg dela utakmice, ali su domaćini u finišu susreta uspeli da preokrenu rezultat. Meč je odigran u naelektrisanoj atmosferi, koju su dodatno podgrejavale sudije nekim diskutabilnim odlukama.

Jugoplastika je vodila rezultatom 75:70, 28 sekundi pre kraja. Svirana je lična greška nad Žarkom Paspaljem, šuter gostiju spremao se da izvede slobodna bacanja “jedan za jedan” posle  “tajmauta”. Tokom jednominutnog odmora,  ljutiti trener “crno-belih” Duško Vujošević energično je krenuo prema tuzlanskom sudiji Zdravku Kuriliću. Pomoćni trener Partizana Borislav-Reba Ćorković, u želji da smiri tenzije, postavio se između Vujoševića i Kurilića, ali je Vujošević uspeo da uputi par reči sudiji.

Kurilić je posle toga svirao tehničku grešku Vujoševiću, a zatim ga je i isključio.

Kontroverzni sudija Kurilić

Zdravko Kurilić, tuzlanski sudija koga su često optuživali za pristrasno suđenje

U tim trenucima, dok su igrači Partizana bili okupljeni oko svoje klupe, centar “crno-belih” Vlade Divac odjednom se uhvatio za glavu i seo na klupu. Prišao mu je klupski lekar, Divac je ustao, a nedugo zatim kompletna klupa Partizana se pokupila i napustila parket.

Prisutni na Gripama nisu verovali da je ovo kraj, prepostavljali su da će se “crno-beli” vratiti na teren da odigraju preostalih 28 sekundi. Ali delegat susreta dr Anton Camplin iz Murske Sobote obavestio je sudije da igrači Partizana ne žele da nastave susret. Sudija Kurilić je označio kraj meča, igrači Jugoplastike, pomalo zbunjeni, došli su do kruga na centru igrališta i otpozdravili publici.

Divac je posle prekida utakmice izjavio: “Udaren sam novčićem, tad mi se od muke sve zacrnilo pred očima. Neka smo napustili parket, nismo imali normalne uslove za igru. Suđenje? Katastrofa. Igračima Jugoplastike svaka čast.”

Aleksandar Đorđević bio je van sebe: “Zašto nam u Splitu stalno viču: “Cigani, cigani!” Zašto nas zovu pederima, zašto? Ja nisam ciganin, a oni koji me zovu ciganinom, veliki su seljaci.”

Oglasio se i sudija Kurilić povodom isključenja Vujoševića: “Psovao me najvulgarnijim psovkama, vređao mi sve što imam, pretio da će me obesiti nasred Terazija, da će me uništiti kao sudiju i oterati sa sudijske liste.”

Iste noći, Takmičarska komisija Udruženja košarkaških prvoligaša donela je sledeću odluku:

“Na osnovu izveštaja delegata, sudija, te sopstvenog uvida u događaje na utakmici, odlučeno je da se susret odigran sinoć registruje postignutim rezultatom, a da se u skladu sa članom 19. Pravilnika o takmičenju Košarkaškog saveza Jugoslavije, treča utakmica između Jugoplastike i Partizana registruje službenim rezultatom 2:0 za Jugoplastiku.

Posle prospavane noći, Đorđević je izjavio: “Zeznuli smo se, gadno smo se zeznuli. Sad vidim da smo pogrešili što smo otišli sa parketa. Žao mi je, ali onakvu krađu sudija nismo mogli da istrpimo. Žao mi je i to što sam splitsku publiku nazvao seljacima, rekao sam to u trenucima velikog gneva i besa zbog sudijske nepravde.”

Tako su košarkaši Jugoplastike rezultatom 3:0 pobedili u finalu “plej-ofa” i osvojili šampionsku titulu za 1989. godinu.