Brutalni napad sekirom na gol

Napad na stativu

Simpatična fudbalska priča pod naslovom “Bjeković srušio stative – sekirom” objavljena je u beogradskom sportskom nedeljniku “Tempo” od 6. marta 1974. godine.

Objavljujemo odlomak iz teksta:

“U banatskom selu Lazarevu, udaljenom desetak kilometara od Zrenjanina – vri kao u košnici. I staro i mlado je na nogama. Uzrok za to je, što je na mesnom fudbalskom igralištu 68-godišnji Borisav Bjeković, otac čuvenog fudbalera Partizana i reprezentativca Nenada Bjekovića, sekirom posekao drvene grede jednog gola.

Da ujdurma bude veća, selo se podelilo – jedni brane starog Borisava, a drugi ga teško optužuju. Da stvar nije nimalo bezazlena, najbolje svedoči činjenica da se ceo ovaj slučaj našao i pred mesnom partijskom organizacijom, koja je povodom toga imala vanredan sastanak na kome je odlučeno da se stari Bjeković kazni poslednjom partijskom kaznom – opomenom pred isključenje iz Saveza komunista.

Nikada stari Borisav Bjeković nije ni sanjao da će imati toliko muka što mu se kuća nalazi tik uz seosko fudbalsko igralište. Najpre ga je namučio njegov sin Nenad, koji je “pikao” loptu po ceo dan na igralištu, a on morao da ga juri i tera na učenje.

Još veći problemi nastali su kada je njegov sin postao poznat i perspektivan fudbaler i kada su fudbalski menadžeri raznih prvoligaških klubova počeli da ga saletaju i želeli da Borisavljevog sina po svaku cenu dovedu u svoj klub. Kao već afirmisani fudbaler i reprezentativac, Bjeković je karijeru nastavio u Partizanu – ali nevolje njegovog oca sa seoskim igralištem nisu nestale.

Najnovija, a izgleda i najveća nevolja stigla je pre nekoliko dana kada su fudbaleri mesnog kluba Zadrugar završili trening. Bezbroj puta do tada opominjao je stari Borisav seoske fudbalere da mu više ne gaze baštu u potrazi za loptom koja ode preko gola i visoke žičane ograde.

Dara je prevršila meru onoga časa kada je jedan nespretni šut završio tako što se lopta po ko zna koji put našla u lepo uređenoj bašti Borisava Bjekovića. Dok je on radio oko luka i salate, lopta se našla pred njim i njemu se smračilo pred očima.

Ovo je mnogo naljutilo starog Borisava koji se dohvatio sekire i posekao obe stative gola, onog istog gola na kome je njegov sada proslavljeni sin toliko puta šutirao krpenu, gumenu, a kasnije i pravu fudbalsku loptu i verovatno je i sam slao u svoju i očevu baštu.

Corpus delicti: Iseckan gol na igralištu Zadrugara

Corpus delicti: Iseckan gol na igralištu Zadrugara

– To nije prvi put da se stari Borisav na ovakav način razračunava sa našim fudbalerima. Pre dve godine on je takođe posekao jednu stativu. Tražićemo nadoknadu. Mislimo da na to imamo pravo. Naš klub je siromašan i nema sredstava da plaća postavljanje novih stativa – rečeno nam je u Lazarevu.”