Vi pitate – mi odgovaramo … možda (1)

Špica "Sportskog pregleda"

Naš redovni čitalac Nikola Tomović iz Bajčetine poslao nam je interesantno pismo, čiji sadržaj prenosimo u celini, u nadi da će odgovori biti interesantni i drugima:

“Nedavno sam se zahvaljujući YouTube-u prisetio nekadašnje špice “Sportskog pregleda“, pa bih u vezi sa njom postavio tri pitanja koja su me interesovala još kao malog:

– Na kojoj fudbalskoj utakmici je postignut gol sa špice?

– Možete li da kažete nešto više o bokserskom meču u kojem se desio momenat  kada crnoputi borac ispada iz ringa?

– Ko je autor muzike u pozadini?”

Poštovani g-dine Tomoviću, da krenemo od poslednjeg pitanja. Kao muzička podloga korišćena je numera “Soul Fiesta“, čiji je autor kamerunski džez muzičar i jedan od pionira afro-bita Manu Dibango.

Dibango, koji je poslednjih decenija nastanjen u Francuskoj, relativno skoro je pohodio naše prostore – 14. avgusta 2010. godine nastupio je sa pratećom grupom na niškom džez-festivalu – Nišvilu.

Što se tiče vašeg drugog pitanja … Šestog oktobra 1975. godine jedan od najboljih jugoslovenskih boksera Mate Parlov ukrstio je u Zagrebu rukavice sa Amerikancem Džonijem Grifinom.

Mate je u svom šestom profesionalnom meču bio dominantan i ostvario šestu pobedu, tehničkim nokautom, predajom Grifina uoči početka pete runde.

Najzad, da odgovorimo i na prvo pitanje. U kvalifikacijama za Kup evropskih nacija 15. oktobra 1975. godine na stadionu Maksimir u Zagrebu odigrana je utakmica između Jugoslavije i Švedske. Trijumfovali su domaćini sa ubedljivih 3:0.

“Plavi” su poveli u 18. minutu. Strelac je bio Branko-Brane Oblak posle greške švedske odbrane. Franjo Vladić je povećao vođstvo u 50. minutu, a osam minuta pre kraja Dragan Džajić je centrirao sa leve strane, utrčao je fudbaler zagrebačkog Dinama Dragutin-Drago Vabec i fantastičnim šutem postavio konačan rezultat i ušao u špicu “Sportskog pregleda”. Švedski golman Helstrem je svojom paradom samo ulepšao pogodak.

Gol Drage Vabeca protiv Švedske

Gol Drage Vabeca

Ostavite komentar