Šibanja koja se pamte: Beograd 2000.

Incidenti na prekinutom derbiju Zvezda - Partizan 14. oktobra 2001. godine

Derbi 8. kola fudbalskog prvenstva Jugoslavije između Crvene zvezde i Partizana, odigran 14. oktobra 2000. godine, prekinut je posle pet minuta zbog opšte tuče navijača dva tima koji su utrčali na teren stadiona Crvene zvezde.

Grupica navijača Partizana ušla je u teren i tom prilikom napala redare i pojedine fudbalere Crvene zvezde. Uzvratili su navijači Crvene zvezde posle čega je došlo do opšte tuče na terenu našeg najvećeg stadiona.

Malobrojni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu reagovali oštro već su pokušali da smire strasti.

U dogovoru sa komesarom za bezbednost FSJ Kostom Vukovićem, delegat ovog susreta Nikola Jocković je prekinuo utakmicu.

U ponovljenoj utakmici, odigranoj 7. marta 2001. godine, Crvena zvezda je slavila rezultatom 2:0 (1:0).

Povređeno 35 navijača i dva policajca

Beograd, 14. oktobra (Tanjug) – U derbi-susretu 8. kola fudbalskog prvenstva Jugoslavije Crvena zvezda-Partizan, koji je prekinut posle pet minuta igre, povređeno je 35 navijača. Povrede su zadobili i dvojica pripadnika MUP-a.

Niko, međutim, nije zadobio teže povrede, niti mu je, bar za sada, život u opasnosti – ističe se u zajedničkom saopštenju beogradskih “crveno-belih”, koje su izdali domaćini susreta, i klinike Anlave, čije je osoblje pružalo medicinsku pomoć na utakmici.

Član redarske ekipe i lekar pomažu jednom od povređenih navijača

Član redarske ekipe i lekar pomažu jednom od povređenih navijača

Šestorica navijača, od kojih dvojica u besvesnom stanju, prebačena su u Urgentni centar, zbog povreda glave i grudnog koša.

Povrede su nanete tupim predmetima, delovima stolica, šutiranjem i pivskim bocama.

Sve povrede su zbrinute na licu mesta.

Najveći broj povređenih navijača zadobio je rasekotine i posekotine u predelu šaka prilikom preskakanja ograde.

Najteže je povređen navijač sa južne tribine, koji je pretučen na sredini terena, tako da je prebačen u Urgentni centar u besvesnom stanju. On je zadobio ozlede glave.

Tri navijača su zadobila opekotine u predelu šaka.

Nije bilo povreda od vatrenog oružja.

Bilo je masovnih tuča na prilazima stadiona Crvene zvezde – kaže se u zajedničkom saopštenju fudbalskog kluba “crveno-belih” i klinike Anlave.

Iz štampe

Navijači Partizana prekinuli “večiti derbi”

Politika, 15. oktobar 2000.

Dobrivoje Janković

Samo tri minuta i nekoliko sekundi trajao je derbi susret između Crvene zvezde i Partizana na najvećem stadionu u ambijentu koji je od divne slike pretvoren u najmučniji otkako je derbija.

Grupa navijača Partizana je pre utakmice, i to u zvaničnoj formi, obavestila javnost da obznanjuje bojkot derbija, navodno u znak protesta protiv uprave ovoga kluba.

U demonstraciji bojkota na licu mesta, dakle na južnoj tribini stadiona, navijači Partizana, kojih je ovoga puta na tom sektoru bilo manje nego u ranijim derbi susretima, počeli su na verbalan način da ispoljavaju svoje neslaganje sa rukovodstvom Partizana, skandirajući: “Uprava napolje, uprava napolje”…

Navijač Crvene zvezde sa bakljom pretrčava teren

Navijač Crvene zvezde sa bakljom
pretrčava teren

Sem verbalnog pritiska na upravu “crno-belih”, navijači su počeli da lome sedišta i da ih bacaju na atletsku stazu. Pre toga bacali su petarde i na atletsku stazu i na sam teren.

Sudija Dejan Delević je još procenjivao da li da utakmicu prekine ili da sačeka još koji trenutak u očekivanju da se situacija smiri. Međutim, strasti su se razbuktavale, na atletskoj stazi ispred južne tribine već je bila velika gomila polomljenih sedišta.

Delegat utakmice Nikola Jocković je izdao naredbu da se utakmica prekine. Bestijalni pir na južnoj tribini se razbuktavao, policija se odlučila za žešću intervenciju, a sa druge strane, sa severne tribine u teren su počeli da kuljaju navijači Crvene zvezde. Oni su polomljenim sedištima sa atletske staze gađali navijače Partizana, a ovi njih novim polomljenim sedištima, pa je prizor bio užasan.

Kapiten Partizana Saša Ilić je, dok su igrači po prekidu utakmice neko vreme još bili na terenu, došao ispred južne tribine i pokušao da apelom umiri navijače, ali uspeha nije bilo. Mladi igrač je i sam bio gađan (i pogođen) ostacima sedišta i morao je da se povuče.

U metežu je bila sreća što na samom terenu nije došlo do otvorene tuče navijača dva kluba, jer su na teren prvo utrčali navijači “crno-belih”, ali su se pod najezdom navijača sa suprotne strane počeli povlačiti ka južnoj tribini tako da tuča nije bila kobna.

Kada su igrači i stručno osoblje dva kluba trkom krenuli ka izlazu, gde su nedužni stradali u ovom skandalu, mnogi od njih su pobegli u poslednjem trenutku, a onima koji u tome nisu uspeli u prvi mah dogodilo se da dobiju poneki udarac.

Sve do 34. minuta predviđenog vremena za utakmicu policija se borila sa navijačima na južnoj tribini da bi oni konačno bili izbačeni napolje. Navijači Partizana grupisali su se pored pomoćnog terena iza južne tribine i počeli da ubacuju kamenice na praznu tribinu. Kada su proterani i sa tog mesta, na stadionu je u međuvremenu nastalo zatišje. Teren je raščišćen, fotoreporteri, među kojima je bilo i fizički ugroženih, zauzeli su svoje pozicije.

Očekivao se nastavak utakmice.

U 38. minutu neodigranog derbija, na krcatoj severnoj tribini, navijači Crvene zvezde otpevali su staru himnu “Bože pravde”, da bi nekoliko trenutaka posle toga, blagodareći pokretljivim kolegama iz Radio-Beograda, koji su u direktnom prenosu informisali o događaju, publika počela da napušta stadion posle izjave delegata Nikole Jockovića da se utakmica neće nastaviti.

Crvena zvezda iskreno žali zbog prekida utakmice

Beograd, 14. oktobar (Tanjug) – Upravni odbor Fudbalskog kluba Crvena zvezda izrazio je “iskreno žaljenje” zbog incidenta koji se dogodio na našem najvećem stadionu i prekida 115. večitog derbija sa Partizanom, koji je uvek bio pravi praznik sporta u Beogradu.

U saopštenju sa vanredne sednice Upravnog odbora kluba ističe se da FK Crvena zvezda posebno žali što se jedan “unutrašnji klupski problem sportskog rivala Partizana preneo na stadion, koji nije mesto za rešavanje takvih stvari”.

Navijači Partizana pale stolice na južnoj tribini

Navijači Partizana
pale stolice na južnoj tribini

“Žalimo, takođe, što su igrači i trener Partizana bili žrtve svojih navijača i zahvaljujemo igračima i trenerima i službenim licima Crvene zvezde što su ih uzeli u zaštitu, a posebno priznanje odajemo našim navijačima, koji su svojim dostojanstvenim ponašanjem sprečili incidente većih razmera”, navodi se u saopštenju.

Crvena zvezda ističe da nema primedaba na izveštaj zvaničnih lica FSJ, koji su dostavljeni klubovima i obaveštava sve posetioce utakmice da će biti obeštećeni na odgovarajući način.

“Crno-beli” osuđuju vandale

U saopštenju fudbalskog kluba Partizan konstatuje se da je meč prekinut zbog tuče navijača i osuđuje se vandalsko ponašanje svih navijača koji su učestvovali u tuči.

Posle prekida fudbalske utakmice sa Crvenom zvezdom uprava fudbalskog kluba Partizan izdala je sledeće saopštenje:

“I do sada je bilo manjih, pa i većih incidenata u derbijima za ovih 50 godina, ali ono što je novo jeste to da su se ovog puta navijači ostrvili na igrače i stručni štab Partizana. Naši igrači i trener su prebijeni na ulasku u tunel od navijača i službenih redara.

Hvala igračima Crvene zvezde i članovima njihovog stručnog štaba što su nam pomogli da nekako uđemo u tunel, jer bi u suprotnom posledice bile mnogo gore.

Ono što je viđeno pre meča, mislimo na velike transparente političke sadržine koji su se pojavili na severnoj tribini a što je strogo zabranjeno propisima FIFE i UEFE, dodatno je iritiralo naše navijače i to je dolilo ulje na vatru.

Ljubiša Tumbaković, trener Partizana, napadnut je od navijača Zvezde prilikom pokušaja izlaska sa terena

Ljubiša Tumbaković, trener Partizana, napadnut je od navijača Zvezde prilikom pokušaja izlaska sa terena

Moramo da kažemo da smo tokom cele ove nedelje govorili da je predstojeći meč između našeg kluba i Crvene zvezde rizičan i da treba dobro da se proceni da li bi trebalo u ovom trenutku da se odigra. Kao što znate, Fudbalski savez Jugoslavije nije bio u stanju da to podrobnije analizira, a rukovodstvo Crvene zvezde je i na dan pre početka derbija sve nas uveravalo da neće biti problema.

Ono što nas posebno iritira jeste da su direktor stadiona, a i delegat i komesar na ovom derbiju izjavili posle prekida da su naše igrače tukli naši navijači. To je sramotno i o detaljima možete da pitate naše igrače.

Ovo je prvo saopštenje, a mi svi treba ovih dana da analiziramo šta se sve dešavalo i šta dalje da se radi da ovi događaji ne idu na štetu našeg fudbala i promena koje se dešavaju u našem društvu”.

(Politika, 15. oktobar 2000.)

Izjave aktera

“Više od polovine Partizanovih igrača je prebijeno, a isto se odnosi i na stručni štab. Ivica Ilijev je dobio udarac pesnicom u glavu i na desnoj arkadi mu se stvorio hematom koji se i dalje širi. Ćirković je šutiran u leđa kao uostalom i svi ostali igrači, Ranković je dobio udarac u lice, a kapitenu Saši Iliću je povređena usna. Najgore je prošao trener Tumbaković koji ima posekotinu na čelu, povređenu usnu i polomljene zube. Direktor Bjeković dobio je udarac u lice i levo uvo i trenutno na njega ne čuje. Povrede su dobili i ostali članovi stručnog štaba, a i mene su udarili nekoliko puta u leđa” (lekar FK “Partizan”, dr Goran Rodić).

“Imam tek 20 godina i nisam ni sanjao da će mi se ovo dogoditi. Možda sam i sam kriv što nisam verovao da se to može desiti i nisam na vreme, odmah krenuo da pobegnem u tunel. Ipak, sam se spasao uz pomoć trenera Crvene zvezde Dostanića, Lea Lerinca i, zamislite, jednog navijača Crvene zvezde koji je utrčao u teren, a koji je brat moje devojke. Bilo bi još gore da nije bilo igrača Crvene zvezde koji su bili krajnje korektni i takođe, kao i mi uplašeni, ali su do kraja uspeli da nas zaštite od linča” (Ivica Ilijev, igrač Partizana).

Kapiten Partizana Saša Ilić je, dok su igrači po prekidu utakmice neko vreme još bili na terenu, došao ispred južne tribine i pokušao da apelom umiri navijače.

– Prišao sam navijačima na “jugu” i rekao im, odnosno zamolio ih u ime igrača da to ne čine, jer se Partizan za ovaj meč spremao kao nikada do sada, da je bio motivisan i da smo svi mi igrači osećali da možemo da dobijemo utakmicu. U jednom trenutku kada su mi odmahnuli rukama poverovao sam da će se smiriti. Međutim kada su poceli i mene da gađaju video sam da neće da me poslušaju i posle toga desilo se ono što se desilo. Imali smo sreće jer smo na vreme počeli da bežimo prema tunelu. Da to nismo učinili od navijača Crvene zvezde stradali bismo i mi, i uprava. Ne razumem da je bilo tako slabo obezbeđenje, jer je ovo bila rizična utakmica, a u svakoj državi na velikom derbiju mora da bude pravo obezbeđenje.

“Neću da govorim mnogo da moje reči ne bi bile pogrešno protumačene. Očigledno je da se naelektrisana atmosfera iz društva prenela na teren. Kada je krenuo haos sa južne tribine, naši navijači su mahinalno ušli u teren da bi nas igrače branili od razularenih navijača Partizana. Ova utakmica treba da se odloži za kraj prvenstva, kada neke najosnovnije stvari u državi dođu u red. Nakon svega ovoga ozbiljno razmišljam da napustim fudbal” (Aleksandar Kocić, golman Crvene zvezde).

“Nadao sam se da će ovo biti pravi praznik fudbala. Nažalost, prevario sam se. Umesto toga bili smo svedoci jedne tužne slike na našem stadionu” (trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin).

“Prvo je sa južne tribine pet baklji palo na teren, a dve na zapadnu tribinu. Tada sam pozvao sudiju i prvi put smo prekinuli meč. Odmah nakon toga došlo je do opšteg stampeda i batinanja igrača koji su jedva napustili stadion spašavajući se od linča razgnevljenih navijača. Pune 52 godine sam u jugoslovenskom fudbalu, ovo mi je 18. derbi, nikada mi se nešto slično nije desilo.” (Nikola Jocković, delegat utakmice).

“Šta da kažem, da ovo nisam video svojim očima, ne bih verovao. Zaista sam razočaran. Odluke ćemo doneti posle sagledavanja izveštaja, ali nijedna kazna ne može ovo opravdati. Žao mi je Crvene zvezde, jer je sada u pitanje doveden i dolazak Selte u Beograd” (Boro Obadović, komesar za takmićenje Prve lige).