Sportisti u reklamama (2)

Vlade Divac u reklami za američki lanac brze hrane "Tako Bel"

Vlade Divac je pristigao u NBA ligu 1989. godine, u isto vreme kada i Žarko Paspalj, Dražen Petrović i Litvanac Šarunas Marčuljonis. Do tada je bilo malo Evropljana u najjačoj košarkaškoj ligi, i to su uglavnom bili igrači koji su u NBA ligu prešli iz američke koledž-košarke, kao Holanđanin Rik Smits (iz Marist Koledža u Indijanu Pejsers) i Nemac Detlef Šrempf (iz koledža Vašington u Dalas Maverikse).

Bila je to ljubav na prvi pogled. Divac se brzo uklopio u ekipu Los Anđeles Lejkersa i prihvatio manire ponašanja jednog NBA košarkaša, dok je sa druge strane i Amerika sa simpatijama prihvatila “prvu bradu NBA”, kako ga je tada nazvao Dejl “Čik” Hern, spiker na utakmicama “jezeraša” punih 40 godina.

Zahvaljujući košarkaškom znanju, poštenom odnosu prema igri i šarmu kojim je savladavao teškoće u sporazumevanju na njemu još uvek nepoznatom engleskom jeziku, Vlade je ubrzo postao zaštitni znak ekipe iz Kalifornije, pa se ubrzo pojavio i u reklamama, kao u onoj za “Čik” brijače iz 1990. godine.

U kadru su Divac i njegovi saigrači iz Lejkersa Majkl Tompson i Ej-Si Grin. Vlade je sveže obrijan “Šik” brijačem. Grin i Tompson dva puta ga pitaju kako je, a on na srpskom odgovara “Nema problema!”, uz titl na engleskom.

“No problem” (u prevodu: “Nema problema!”) bila je Divčeva omiljena poštapalica na početku NBA-karijere, a anegdote govore kako je nju izgovarao čak i kada uopšte nije razumeo šta mu govore trener Pat Rajli i saigrači.

Onda ga Tompson pita kakav je novi “Šikov” brijač, a Diki na engleskom odgovara “Više me lice ne iritira”, uz titl.

U sledećoj sceni, njih trojica po izlasku iz svlačionice nailaze na dve devojke, koje samo prođu pored njih. Divac je u dilemi: “Dakle, američkim devojkama sada se dopada moje lice?”, na šta mu Ej-Si Grin i Tompson u glas odgovaraju: “Veliki problem, Vlade, veliki problem”.

Shvatili ste foru? Reč “problem” je ključ skeča. Prvo “Nema problema”, pa onda “Veliki problem”! Sjajno!


Divac je 2008. godine sa bivšim NBA-košarkašem Darelom Doukinsom glumio u reklami za novi sendvič iz jelovnika američkog lanca brze hrane “Tako Bel”:


A, evo Divca sa Tajronom “Magzi” Bogzom u reklami američke sportske mreže ESPN za NASCAR automobilski šampionat na kružnim stazama. Bogz je tokom 15-godišnje NBA-karijere nastupao za Vašington Buletse, Šarlot Hornetse, Golden Stejt Voriorse i Toronto Reptorse i sa 160 centimetara još uvek se vodi kao najniži košarkaš koji je ikada nastupao u ovoj ligi.

Jugoslovenska sportska javnost upoznala je “Magzi” Bogza još davne 1986. godine kada je u drugom delu takmičenja na košarkaškom prvenstvu sveta u Španiji reprezentacija SAD pobedila Jugoslaviju rezultatom 69:60, a maleni Tajron bio direktni čuvar prve zvezde “plavih” Dražena Petrovića. “Košarkaški Mocart” tokom čitavog meča nije mogao da se navikne da ga neko stalno golica oko prepona, pa je postigao samo 12 poena, što je bilo daleko ispod njegovog proseka na tom šampionatu.

Radnja reklame je sledeća: “Magzi” i Divac su na zadnjem sedištu automobila koji učestvuje u trci. Bogz pita vozača kada će da da stanu da bi Divac malo protegao noge. Vozač odgovara da ne može jer se takmiči za pobedu i ostaje imun na Vladinu molbu da “pozove tajm-aut”. Divac zatim uspeva nekako da izvuče nogu i da je stavi tik pored vozačeve glave, koji, čim je omirisao njegovu patiku, odlučuje da svrati u boks.

Još jedna briljantno duhovita reklama!


Po završetku igračke karijere Divac se 2007. godine pojavio u dve od četiri reklame nacionalne avio-kompanije JAT, u kojoj su učešće uzele brojne javne ličnosti – teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković, vaterpolista Igor Milanović, fudbaleri Dragan-Piksi Stojković, Ivica Kralj, Mateja Kežman, Dušan-Duuule Savić i Siniša Mihajlović, vozač Andrej Kulundžić, glumci Vesna Trivalić, Zoran Cvijanović, Dragan Nikolić, Nikola Kojo, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović i Nataša Ninković, frontmen beogradske rok-grupe “Van Gog” Zvonimir Đukić-Đule, pop-pevač Zdravko Čolić …


U jednoj od reklama Dušan Savić i Đule “Van Gog”, koji ne umeju pravilno da izgovore glas “R”, konstatuju kako vole da se voze JAT-om, jer im je lako da izgovore to ime … Kako im je sada kada je JAT nasledila Er Srbija?


Jedan od najboljih “trojkaša” NBA-lige svih vremena Predrag Stojaković snimio je dve upečatljive reklame.

Reklama za NBA-sezonu 2005. godine zasnovana je na simpatičnoj zabuni koja može da nastupi zbog različitih mera koje važe za obuću u SAD i Evropi. Pojavljuju se i NBA-legende Dominik Vilkins, Bil Volton i Keni Smit …


Iste godine Stojaković je snimio korporativni spot za Mobilnu telefoniju Srbije …