Strava u Ostravi

Dragutin Šurbek

U osvit rata na prostorima bivše Jugoslavije, mediji su izvestili o fizičkom napadu na legendarnog jugoslovenskog stonotenisera Dragutina – Drageca Šurbeka, koji se desio u čehoslovačkom gradu Ostravi.

Zagrebački sportski nedeljnik “Sport magazin” je pisao o ovom nemilom događaju u broju od 22. februara 1991. godine. Dogodilo se to u diskoteci hotela “Palas” u Ostravi, blizu ponoći, posle meča stonoteniskog Interototo kupa između domaće ekipe “Sokol Nova Vas” i nemačkog “Eslingena”, čiji je Šurbek bio član.

Dok su Šurbek i njegovo društvo sedeli na barskim stolicama iza njih se, prema pisanju “Sport magazina”, stvorio “oniži, crnomanjasti, nabijeni tip oblog lica”, koji je šakom posred lica udario Šurbekovog kolegu Pospiša. Ovaj je od siline udarca pao sa barske stolice, obliven krvlju. Šurbek je izvukao “paralitik” sprej i situacija se naizgled smirila. Međutim, zaplet je nastao kada se iz mraka pojavila grupa od desetak ljutitih prijatelja napadača i uz psovke i pretnje (“P… ti materina!”, “Ubićemo te!”) krenula na Šurbeka. “Sport magazin” prenosi njegove reči:

– Između mene i besne gomile, koja je vikala i pretila, ne želim da ovo dobije poltičko značenje, ali moram da kažem, istočnim akcentom, pojavio se redar i zahtevao da mu predam sprej. U tom trenutku iza njegovih leđa bljesnuo je nož “skakavac”, najveći koji sam video u životu. Tog trenutka sam pobegao u garderobu. Redar i rulja su pošli za mnom.

Posledice napada na Šurbekovom licu

Posledice napada na Šurbekovom licu

– Daj mi taj sprej i ništa ti se neće dogoditi, ja ću te izvesti iz garderobe – bilo je poslednje što je čuo od redara.

Preko leđa redara, pobesnela gomila je navalila na Šurbeka. Blokirao je neke udarce, još dva puta je upotrebio sprej, uspeo je nekako da se izmigolji iz njihovih ruku i pokušao da  pobegne prema hotelu “Imperijal”, udaljen od “Palasa” stotinak metara. Na izlazu je dobio snažan udarac u potiljak od koga je pao ošamućen na pločnik. A onda je, prema svedočenju Šurbeka, krenulo “cipelarenje”:

– Mislio sam svemu je kraj, ubiće me.

Pomislivši valjda da su ga dokusurili, napadači su malo zastali. To je Šurbek iskoristio. Onako krvav i poderan dotrčao je do hotela “Imperijal”. Napadači su uz urlike krenuli za njim. Međutim, čuvar hotela, videvši u kakvom je stanju, čuvajući verovatno renome hotela, nije ga pustio unutra.

– Makni se, baciću se kroz staklena vrata! – povikao je Šurbek.

To je malo zbunilo čuvara. Šurbek ga je malo odgurnuo i uleteo u spas, u hotel.

Odjednom se stvorila policija, kojoj u vreme incidenta u hotelu “Palas” nije bilo ni traga. Napadači su već bili pobegli.

U bolnici je ustanovljeno da su Šurbeku povređeni rame i leva noga, jedno oko mu je bilo potpuno zatvoreno. Pocepana arkada mu je bila zašivena sa osam šavova.

“Sport magazin” zaključuje tekst:

“Šta je povod “krvavog bala”, verovatno jugo-mafije u ostravskoj noći? Zbog čega su se iz čista mira okomili na Šurbu i društvo? Da li su možda napadnti greškom? Da li su se huligani samo zabavljali?

Da li je napad imao nacionalistički naboj? Zašto niko iz Šurbekovog društva nije bar pokušao da pomogne?

Na ta pitanja odgovoriće policijska istraga i sledeći dani. Možda pravu istinu nikada nećemo da saznamo.

U čehoslovačkim novinama pisalo je samo: Šurbek poražen – ali ne za stolom!”

"Dragec" Šurbek i bivša srpska ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković

“Dragec” Šurbek i bivša srpska ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković na otvaranju Nacionalnog stonoteniskog centra u Subotici, u oktobru 2011. godine (FOTO: sumedija.rs)

Ostavite komentar