Kad je Mala Mo bila stvarno mala

Monika Sele[

U jeku proslave velikih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gde smo osvojili čak 18 medalja, beogradski nedeljni ilustrovani sportski list “Tempo” je u broju od 15. avgusta 1984. godine objavio kraći tekst o teniskom čudu od deteta Moniki Seleš.
 
Tekst prenosimo u celini.

Monika i Zoltan Seleš

Monika i njen brat Zoltan Seleš 1984. godine

“Umesto iz Los Anđelesa najprijatnija vest za naš sport stigla je ovih dana iz francuskog grada Bloa. Tamo je naša 10-godišnja Monika Seleš postala prvakinja Evrope u konkurenciji do 12 godina i to pobedivši u finalu nikog drugog do zvaničnu svetsku prvakinju Italijanku Boskiero, od nje stariju skoro pune dve godine.

Svetski stručnjaci su oduševljeni igrom naše teniserke i većina je već sada najavljuje kao buduću naslednicu Navratilove.

Ona je i dalje ostala gotovo nezainteresovana za sve te komplimente, ali ne i bez ambicija:

– Moje je da učim u školi i treniram onako kako kaže tata (Karolj) i brat (Zoltan). Tata se stara da sazna naučne novine u svetskom tenisu,a brat da mi ih demonstrira i pomogne da ih uvežbam. Sudeći po mojim gotovo redovnim pobedama, izgleda da sve troje dobro radimo svoj posao – kaže mala Monika koja je gotovo nesvesna veličine svojih uspeha.”

Da podsetimo, Monika Seleš, poznata kod nas i kao “Mala Mo” (originalno je taj nadimak imala američka teniserka Morin Konoli, koja je prva u istoriji, 1953 godine, osvojila sve “grend slem” turnire u jednoj kalendarskoj godini, op.a.), rođena Novosađanka, jedna je od najboljih teniserki sveta svih vremena. Osvojila je devet “grend-slem” titula i sa 16 i po godina bila je najmlađi pobednik Otvorenog prvenstva Francuske – Rolan Garosa.

Dominirala je svetskim tenisom do 30. aprila 1993. godine kada ju je u toku finalnog meča turnira u nemačkom Hamburgu nožem u leđa napao umno poremećeni gledalac Ginter Parhe.

Monika se vratila tenisu posle dve godine fizički oporavljena, ali su ostale psihičke posledice, zbog čega više nikada nije bila ona “stara”, pa je do kraja karijere uspela da trijumfuje samo na još jednom “grend-slem” turniru – Otvorenom prvenstvu Australije.

Godine 1994. godine dobila je američko državljanstvo i  nastupajući za svoju novu domovinu osvojila je dva puta Fed kup i 2000. godine bronzanu olimpijsku medalju.