Atomski, zdesna (2)

Trka "Hiljadu vojnika"

Kako se jugoslovenski sistem opštenarodne odbrane od “spoljnjeg neprijatelja” zasnivao na konceptu “naoružanog naroda“, svaki zdravstveno sposoban muškarac bio je u obavezi da određen period provede u vojsci, koja je tada nosila naziv Jugoslovenska narodna armija (JNA).

Tadašnja vojska veliku pažnju posvećivala je fizičkoj spremi njenih pripadnika. Tako je svake godine, pod pokroviteljstvom dnevnog lista “Politika” i u organizaciji Beogradske armijske oblasti i Atletskog saveza Beograda, održavana “Trka hiljadu vojnika” na tri hiljade metara, u kojoj su vojnici i starešine trčali u svom “radnom odelu” – uniformi i čizmama.

Dušan Bajević, učesnik "Trke hiljadu vojnika"

Dušan Bajević, učesnik “Trke hiljadu vojnika”

Prve trke održavane su u beogradskom parku “Košutnjak”, da bi se kasnije manifestacija preselila na Beogradski hipodrom.

Tako je 1976. godine, recimo, zabeleženo da je u konkurenciji preko 1.100 vojnika i starešina, trijumfovao Jože Zmazek, stariji vodnik JNA iz Zemuna, a da je u vodećoj grupi trku završio centarfor mostarskog Veleža i reprezentacije Jugoslavije Dušan-Duško Bajević.

Uniformisani vs civili (sleva): Košarkaši Vinko Jelovac, Dragan Kapičić, Nikola Plećaš (stajling a la Del Boj iz "Mućki") i Rajko Gospodnetić (1976. godina)

Uniformisani vs civili (sleva): Košarkaši Vinko Jelovac, Dragan Kapičić, Nikola Plećaš (stajling a la Del-Boj iz “Mućki”) i Rajko Gospodnetić (Zagreb, 1976. godine)

Vojnik Slobodan Santrać u društvu našeg najvećeg bogatstva - našh pionira (Gornji Milanovac, 1973. godine)

Vojnik Slobodan Santrać u društvu pionira na ceremoniji polaganja zakletve (Gornji Milanovac, 1973. godine)