Šibanja koja se pamte: Bitolj 1988.

Mile Isaković i Veselin Vujović

Derbi rukometnog šampionata Jugoslavije, odigran 1988. godine u Bitolju, između domaćeg Pelistera i šabačke Metaloplastike ostaće upamćen po opštoj tuči, u kojoj su deblji kraj izvukli gosti.

Igrači iz Šapca su pretučeni, dresovi su im iscepani, a u onoj opštoj gužvi ukradena im je i oprema koja je ostala na klupi.

Trener Metaloplastike Slavko Novaković pričao je:

–  Pre početka utakmice, dok su se igrači zagrejavali, u teren je na motociklu ušao onaj poznati bitoljski navijač Mate Šundevski. Vozio se okolo uz ovacije s tribina dok mu nije dosadilo. Vrhunac tog rukometnog vašara bio je kad je Isaković promašio sedmerac, a Mate iz publike dotrčao da čestita golmanu Pelistera! Znate li šta je tada sudija učinio? Pokazao je žuti karton – Mati Šundevskom! Žuti karton navijaču!? I onda, na kraju, ono zversko prebijanje naših igrača …

Dejan Lukić

Golman Šapčana Dejan Lukić najgore je prošao u bitoljskom incidentu

Mile Isaković (gornja slika, desno je Veselin Vujović) tadašnje najbolje levo krilo sveta, dobio je nekoliko udaraca nogom u glavu. Zbog toga mu je dan posle utakmice glava bila u zavojima, desno oko takođe …

– Ne znam ko me sve držao, ali znam da su me rukama i nogama udarali Krstevski i Zečević. Uzvratio sam koliko sam mogao. To je neki životinjski nagon da se odbraniš, izvučeš živu glavu. Ma, tukli su svi, i igrači Pelistera, i publika, i milicija.

Gužva je započela kada su Isaković i Vujović pojurili ka zapisničkom stolu protestujući što se ne zaustavlja vreme. Iz tabora Pelistera optuživali su Vujovića da je pocepao zapisnik sa utakmice.

– Nije tačno da sam pocepao zapisnik! Imao sam lepak na rukama, onaj što ga mi rukometaši koristimo zbog lakšeg hvatanja lopte i kada sam lupio šakom o sto, zapisnik se zalepio za ruku. To je sve. Uostalom, evo, kod Isakovića je jedna kopija. Možete i sami da se uverite da zapisnik nije pocepan.

Najgore je prošao golman Metaloplastike Dejan Lukić koji je zadobio otvoreni prelom nosne kosti i krvave podlive ispod desnog oka.

– Još ne mogu da verujem šta da nam se ovo dogodilo. Sve je počelo onog trenutka kada je iz gledališta na teren bačena staklena flaša. Dotrčao sam do tog mesta i u trenutku kada sam se sagnuo da ostatke boce odnesem delegatu, jedan rezervni igrač me udario šakom za vrat. Odgurnuo sam ga. Onda je dotrčao Zečević i šakom me pogodio u nos. Posle su me dohvatila dva policajca. Jedan mi je zavrnuo ruku, a drugi opalio šakom u predelu bubrega…

Takmičarska komisija Rukometnog saveza Jugoslavije (RSJ) prvobitno je izrekla drakonske kazne akterima incidenta. Tako je, na primer, rukometaš Pelistera Cane Krstevski kažnjen doživotnom zabranom igranja. Njegov saigrač Zoran Zečević je kažnjen sa tri, Slobodan Kuzmanovski iz Metaloplastke sa dve, njegov klupski drug Mile Isaković sa jednom godinom, a Veselin Vujović sa devet meseci zabrane igranja.

Uz novčanu kaznu zbog loše organizacije, Pelister je kažnjen i sa pet utakmica neigranja prvenstvenih i kup utakmica u dvorani “Mladost” u Bitolju.

Na preporuku Predsedništva RSJ, Komisija za žalbe RSJ vidno je smanjila kazne koje je izrekla Takmičarska komisija, tako da su, recimo, Isaković i Vujović kažnjeni sa po šest utakmica neigranja.

Metaloplastika je te sezone osvojila titulu šampiona, dok je Pelister plasmanom u četvrtfinale EHF kupa ostvario najveći klupski uspeh u evropskim takmičenjima.