Skandal u Minhenu

Minhenska Olimpijada 1972. godine ostaće u neprijatnom sećanju ljubitelja sporta, pre svega zbog terorističkog napada na izraelske sportiste u olimpijskom selu, ali i zbog skandala koji su pratili košarkaški turnir.

Reprezentacija Jugoslavije doputovala je u Minhen kao zvanični svetski prvak iz Ljubljane 1970. godine i, mada u prilično izmenjenom sastavu, nadala se osvajanju jedne od medalja. Pobeda nad Italijom 85:78, na startu turnira, opravdala je velika očekivanja, ali je već u drugom kolu usledio neugodni i iznenađujući poraz od Portorika – 74:79.

Sa utakmice Jugoslavija - Portoriko

Sa utakmice Jugoslavija – Portoriko


Nekoliko dana kasnije u zvaničnom lekarskom izveštaju potvrđeno je da su neki igrači Portorika dopingovani igrali protiv Jugoslavije, ali je odlučeno da se utakmica registruje postignutim rezultatom.

Skandalozna odluka da se Portorikancima prizna pobeda izazvala je gnev među igračima i vođstvom jugoslovenske reprezentacije. Jedni su zahtevali da se iz protesta napusti takmičenje, drugi su želeli da igraju i pokušaju da izbore medalju. Na kraju je samo 23-godišnji Ljubodrag Simonović odbio da igra i pre vremena se vratio kući. Razočaran u saigrače, košarkaški savez i nehumani sistem vrhunskog sporta, tada jedan od najboljih košarkaša Jugoslavije je po završetku karijere objavio knjigu “Olimpijska podvala” koja je upravo obradila ovaj slučaj.

Pod utiskom nepravedne odluke i uzdrmana unutrašnjim sukobima jugoslovenska ekipa je ipak nastavila takmičenje i sa sedam pobeda zauzela tek peto mesto.