Šibanja koja se pamte: Sevali i noževi u Lisabonu

Incident u Lisabonu

Lovćen osiguranje je kao šampion SR Jugoslavije učestvovao u rukometnoj Ligi šampiona u sezoni 2001/02. U prvom kolu je gostovao danskom Koldingu i pretrpeo je poraz – 18:20. Cetinjani su sledeća dva meča odigrali na svom terenu – prvo su trijumfovali (26:22) nad portugalskim šampionom Sportingom, a onda su položili oružje pred prejakim španskim Portlandom. Gosti su pobedili sa 28:24

Meč četvrtog kola Grupe A Lige šampiona Evrope, odigran 1. decembra 2001. godine u Lisabonu, između domaćeg Sportinga i Lovćen osiguranja, prekinut je u petom minutu, zbog okršaja domaćih navijača i rukometaša gostujuće ekipe.

Kod vođstva Cetinjana od 3:2, navijači Sportinga su se na tribinama obračunali sa grupicom navijača Lovćena, a zatim se potukli sa igračima sa Cetinja, bacali na njih letve i odvaljene stolice. U toj tuči lakše su povređeni kapiten Goran Đukanović, Petar Vujanović, Alen Muratović, Blažo Popović i golman Nenad Puljezević, kao i fizioterapeut Jugoslav Tošković.

– Kada sam primijetio, kao i moji drugovi, da se na tribinama nešto dešava i da su udareni naši prijatelji, potrčali smo prema tom dijelu i viđeli da je Miodrag Vuković (visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, to je na snimku onaj čika sa bradicom, op.a.), naš gost, pao preko panoa i upravo kada smo htjeli da mu ukažemo pomoć, napali su nas navijači Sportinga – rekao je kapiten Lovćena Goran Đukanović i nastavio – Kada se situacija smirila, mi smo otišli prema centru, u želji da nastavimo utakmicu. I sudije su došle do centra, i upravo u trenutku kada su željeli dati znak da se meč nastavi, u teren su ušli četvorica momaka, a jedan od njih je vitlao nožem. Uspio sam da se zaštitim od ovog mladića i nijesam doživio težu povredu. Naravno, tu je došlo do opšte tuče – rekao je kapiten Lovćena Goran Đukanović.

– Nikome nije jasno šta se to dogodilo da huligani onako podivljaju. Kasnije mi je njihov kapiten rekao da su to fudbalski navijači Sportinga i da deset godina nisu dolazili na rukometne utakmice, a sada su se pojavili s očiglednom namjerom da izazovu incident. Bila je to pijana i drogirana rulja – zaključio je popularni Đuka.

Mladi Blažo Popović zaradio je posekotinu na glavi i morali su da mu stave čalm:

– Dok su mi ukazivali pomoć, prišao mi je jedan od navijača Sportinga, kao i jedan rukometaš ovog kluba. Jedan od njih me je udario i umalo se nijesam onesvijestio. U tom trenutku, dotrčao je Marko Dobrković i od razjarenog navijača klasičnim nokautom me odbranio. Bilo je zaista ružno, ne ponovilo se, a zahvaljujući i Goranu Đukanoviću, ja sam izbjegao tešku povredu.

– Video sam nož u ruci jednog njihovog navijača. Ma, “prca”, jedva koji centimetar viši od 1,5 metara, pa šta će nego da se hvata noža. Nisam video ko je povrijedio Gorana (Đukanović), jer sam bio zauzet “obrađivanjem” par navijača koji su mi se našli na putu – svoje doživljaje opisao je rukometaš jugoslovenskog šampiona Petar Kapisoda.

Nakon što se situacija malo smirila, delegat susreta Švajcarac Rodžer Sila zahtevao je od gostiju da nastave meč, ali je potpredsednik kluba Saša Jovetić to odbio, tvrdeći da u dvorani nema uslova za bezbedno odigravanje utakmice, a pri tom je i nekolicina igrača lakše povređeno u incidentu.

Nevolje Cetinjana nisu okončane u dvorani. Na putu do lisabonskog aerodroma, uprkos policijskoj pratnji, huligani su kamenicama porazbijali sva stakla na njihovom autobusu i tada je povređen Jovetić koji je, štiteći se od kamenica, povredio lakat.

Disciplinska komisija Evropske rukometne federacije (EHF) je 11. decembra izrekla kazne vinovnicima i akterima nesvakidašnjeg incidenta na utakmici u Lisabonu.

Zbog odbijanja da nastavi susret, Lovćen je utakmicu izgubio službenim rezultatom 10:0 i morao je u kasu EHF-a da uplati 80 hiljada tadašnjih austrijskih šilinga.

Četvorica igraca Lovćena, Blažo Popović, Goran Đukanović, Nikola Vujović i Alen Muratović, zbog učešća u tuči sa navijačima domaćeg tima, suspendovani su do 31. oktobra 2002. godine i do tada nisu imali pravo nastupa u evropskim klupskim takmičenjima. Svaki od njih bio je dužan da plati po 20 hiljada šilinga kazne.

Zbog loše organizacije susreta Sporting je kažnjen sa 180 hiljada šilinga, a njegovi predstavnici na toj utakmici, Mario Patrisio i Horhe de Sousa, sa po 40 hiljada šilinga.

Delegat susreta Rodžer Sila, koji je svojim nesnalaženjem znatno doprineo stvaranju incidentne situacije, kažnjen je sa dve godine zabrane obavljanja delegatske funkcije u evropskim takmičenjima.

Lovćen je te sezone u Ligi šampiona odigrao još dve utakmice – poražen je na Cetinju od Koldinga, 23:28, i od Portlanda u gostima sa 19:39. Cetinjani su završili kao poslednji u Grupi A sa samo dva osvojena boda.