Zlatne rukometašice

Mara Torti iz sedmerca pogađa mrežu Rumunki

Od kako su se pojavile na prvom svetskom šampionatu, 1957. godine u Beogradu, jugoslovenske rukometašice uvek su bile među najboljima. Na prva četiri šampionata osvojile su tri medalje – dve srebrne i jednu bronzanu.

A onda su se 1973. godine na Petom prvenstvu sveta, odigranom na domaćem terenu, okitile zlatnom medaljom, što je, pored prvog mesta na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, najveći uspeh jugoslovenskog ženskog rukometa …

Šampionke sveta 1973. godine: rukometašice Jugoslavije

Šampionke sveta 1973. godine: rukometašice Jugoslavije

Uprkos porazu od Poljske u drugoj fazi takmičenja, koji je mogao da ih košta medalje, naše rukometašice pokazale su i kvalitet i pobednički mentalitet.

U utakmici poslednjeg kola Druge grupe, pred prepunim tribinama zagrebačke “Kutije šibica”, pobedile su favorizovani Sovjetski Savez (SSSR) sa 7:5 (4:3).

Na ruku našim rukometašicama išao je nerešen rezultat (12:12) u susretu Dankinja i Poljakinja, pa je protiv SSSR-a bio dovoljan i minimalan trijumf.

Meč su obeležile naš golman i kapiten Zdenka Ištvanović i Mara Torti, koja je postigla tri gola.

Dogodilo se 15. decembra …

1939. godine – Jedan od najpoznatijih holivudskih filmova svih vremena “Prohujalo sa vihorom” premijerno je prikazan u Atlanti.

1989. godine – Rumunski narod, inspirisan demokratskim promenama u drugim socijalističkim zemljama, započeo demonstracije u Temišvaru koje su dovele do rušenja autoritarnog režima Nikolaja Čaušeskua.

1973. godine – Rukometašice Jugoslavije, prvi i jedini put, osvojile su titulu šampiona sveta.

“Plave” su u finalnom susretu, pred 6 hiljada gledalaca u beogradskom “Pioniru”, sa 16:11 (7:7) “pregazile” Rumunke, iako treneri Vilim Tičić i Jezdimir Stanković zbog povrede kolena u susretu sa SSSR-om nisu mogli da računaju na našeg sjajnog šutera i organizatora igre Radmilu-Radu Parezanović.

Utakmica je u prvom delu bila ravnopravna i rezultatski neizvesna, a u drugom kao da su na parket izašle neke druge ekipe. Rumunke čak 15 minuta nisu uspele da savladaju Ištvanović, dok su na drugoj strani mrežu protivnica rešetale bekovi Jadranka Antić i Mara Torti, pivotmen Katica-Kaja Ileš …

U meču za treće mesto, SSSR je savladao Mađarsku sa 20:12.

Koliko su država i čelnici tadašnjeg rukometnog saveza ozbiljno shvatili takmičenje svedoče i činjenice da su pripreme nacionalnog tima trajale čitavu 1973. godinu i da je uz rukometašice stalno bio prisutan psiholog Krešimir Petrović.

Zahvaljujući ovom uspehu, Jugoslavija je 1973. godinu završila kao aktuelni svetski vladar u dva kolektivna sporta – muškoj košarci (zahvaljujući zlatu na SP u Ljubljani 1970. godine) i ženskom rukometu. Pored toga, rukometaši su bili važeći olimpijski šampioni …

Titulu su osvojile: Zdenka Ištvanović, Dunja Kostić, Ana Titlić, Nadežda Abramović, Mirjana Čikoš, Jadranka Antić, Zdenka Leutar, Milenka Lukić, Ivanka Suprinović, Katica-Kaja Ileš, Dragica Palaversa, Radmila-Rada Parezanović, Biserka Rosić, Mara Torti, Milka Veinović, Božena Vrbanc i Biserka Rožič. Selektor je bio Zoran Pantazis, glavni trener Vilim Tičić, a pomoćni trener Jezdimir-Jezda Stanković.