Slavnićeva simultanka protiv Italijana

Moka Slavnić

Amerikanci su četiri godine živeli za košarkaški turnir u Montrealu, ne bi li se revanširali SSSR-u za poraz u kontroverznoj finalnoj utakmici na prethodnoj Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Da do revanša ipak ne dođe pobrinuli su se Jugosloveni, koji su u polufinalu savladali Sovjete 89:84. Bila je to teška i neizvesna borba, iako su “plavi” u prvom poluvremenu vodili sa 19:4 i 31:18. “Zbornaja komanda” je prednost protivnika dostigla već u prvih 20 minuta i na odmor se otišlo u egalu – 42:42.

U nastavku su centarski par Rajko Žižić (10 poena) – Krešimir Ćosić (20), kao i Dragan Kićanović (27) i Zoran – Moka Slavnić (8) na bekovskim pozicijama slomili otpor sjajne sovjetske ekipe, koju su predvodili braća Belov – Sergej (16 poena) i Aleksandar (18 poena).

Međutim, ključnu utakmicu u Montrealu “plavi” su odigrali ranije u grupi “B” protiv selekcije Italije. Posle prvog poluvremena polufinale je Jugoslovenima bilo gotovo nedostižno, pošto su “azuri” vodili sa 16 poena prednosti.

U drugom poluvremenu uloge su se promenile – naši su zaigrali fantastično i polako smanjivali prednost zbunjenih protivnika. Lidersku poziciju preuzeo je Slavnić, koji je u jednoj od svojih najboljih igara za reprezentaciju praktično sam nadmašio Italijane. Slavnić je nepogrešivo asistirao i pogađao, a onda je poenima u poslednjim sekundama susreta doneo pobedu svojoj već prežaljenoj ekipi – 88:87.

Tadašnji selektor “plavih” Mirko Novosel prisetio se te utakmice:

“Ulazimo u igru neverovatno opušteni. Italijani to umeju da iskoriste. Sve im ide od ruke. Semafor u poluvremenu pokazuje 57:41 za Italiju. San o medalji ostaće samo samo san.

Oldazimo u svlačionicu. Muk. Kao da su potonule sve lađe. Četiri minuta vlada ćutanje, a toliko je i meni potrebno da skupim snagu za napad. Svašta sam tada izgovorio. A svi znaju da imam pravo.

– Što ste se stisli?! Dajte da ih nagazimo! – poviče Slavnić.

Čini se da je to bio potrebni dopunski stimulans. Dajemo svi ruke. Pada zakletva: Ne smemo da izgubimo.

Nastavak sledi na terenu. Počinjemo presing. Gledam Slavnića, Šolmana, Kiću i ostale. “Grizu” teren. Kolena su im do poda, a italijanska prednost polako kopni. “Azuri” ne mogu da dođu sebi. Već su proslavili ulazak u polufinale, a sada veliki preokret!

Pet minuta do kraja već smo blizu izjednačenju. Ali ne da nam ausralijski sudija. Sudi Jerkovu petu ličnu, iako je bio suprotan faul. Ostajemo bez sjajnog centra i gubimo time četiri poena.

Ipak, i dalje nadiremo. Trideset i dve sekunde do kraja 87:86 za Italiju. Naša lopta i minut odmora. Poslednji dogovor. Držimo loptu 28 sekundi i onda šut. Kićanović ili Slavnić? Zavisi ko će biti slobodan.

Italijani motre na Kiću. Držimo loptu. Još pet sekundi za napad. Kićo polazi u ugao. Dva italijanska beka za njim. Čekaju šut, a on mudro prebacuje Slavniću. Koš i pobeda! Najvredniji koš ove generacije!”

U redovima našeg nacionalnog tima dvocifreni učinak imala su čak petorica: Dragan Kićanović (17), Dražen Dalipagić (16), Rajko Žižić (15), Moka Slavnić (14) i Damir Šolman (10).

Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu poražena od SAD – 74:95. Amerikanci su već u 13. minutu poveli sa 39:20 i tu se priča praktično završila. Prvo ime susreta sa 30 poena bio je Andrijan Delano Dentli, kasnije igrač Los Anđeles Lejkersa, Juta Džeza, Detroit Pistonsa, Dalas Maveriksa i Milvoki Baksa, najbolji debitant NBA lige 1977. godine i šestostruki učesnik NBA “ol-stars” meča.

U našem sastavu najefikasniji je bio Dražen Dalipagić sa 27 poena.

Rezultati Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Montrealu: Portoriko 84:63, Čehoslovačka 99:81, SAD 93:112, Italija 88:87, Egipat 2:0 (Egipćani su se posle prve utakmice povukli sa turnira). Polufinale: SSSR 89:84. Finale: 74:95.

Podelite ...

Ostavite komentar