Mokina simultanka protiv Italijana

Moka Slavnić

Amerikanci su četiri godine živeli za košarkaški turnir u Montrealu, ne bi li se revanširali SSSR-u za poraz u kontroverznoj finalnoj utakmici na prethodnoj Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Da do revanša ipak ne dođe pobrinuli su se Jugosloveni, koji su u polufinalu savladali Sovjete 89:84. Bila je to teška i neizvesna borba, iako su “plavi” u prvom poluvremenu vodili sa 19:4 i 31:18. “Zbornaja komanda” je prednost protivnika dostigla već u prvih 20 minuta i rivali su na odmor otišli rezultatski izjednačeni – 42:42.

U nastavku su centarski par Rajko Žižić (10 poena) – Krešimir Ćosić (20), kao i Dragan Kićanović (27) i Zoran – Moka Slavnić (8) na bekovskim pozicijama slomili otpor sjajne sovjetske ekipe, koju su predvodili braća Belov – Sergej (16 poena) i Aleksandar (18 poena).

Osvajači srebrne medalje u Montrealu, stoje sleva: Mirko Novosel (selektor), Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Andro Knego, Rajko Žižić, Željko Jerkov, Vinko Jelovac i Branislav Rajačić (pomoćnik selektora). Čuče sleva: Dragan Kićanović, Zoran Slavnić, Georgievski Blagoja, Mirza Delibašić, Dražen Dalipagić i Žarko Varajić.

Osvajači srebrne medalje u Montrealu, stoje sleva: Mirko Novosel (selektor), Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Andro Knego, Rajko Žižić, Željko Jerkov, Vinko Jelovac i Branislav Rajačić (pomoćnik selektora). Čuče sleva: Dragan Kićanović, Zoran Slavnić, Georgievski Blagoja, Mirza Delibašić, Dražen Dalipagić i Žarko Varajić.

Međutim, ključnu utakmicu u Montrealu “plavi” su odigrali ranije u grupi “B” protiv selekcije Italije. Posle prvog poluvremena polufinale je Jugoslovenima bilo gotovo nedostižno, pošto su “azuri” vodili sa 16 poena prednosti.

Naši su neozbiljno ušli u meč, pa je rival već u sedmom minutu vodio sa 20:10. Naš startni centarski par Ćosić – Jelovac nije se proslavio. Krešo je susret završio sa samo četiri poena, sva četiri je postigao sa linije slobodnih bacanja, dok se Vinko nije ni “upisao”. Naši spoljni igrači su se u prvom delu propisno ispromašivali. Istovremeno, dozvolili su Italijanima čak 57 poena!

U drugom poluvremenu uloge su se promenile – Jugosloveni su zaigrali daleko požrtvovanije i polako smanjivali prednost zbunjenih protivnika. Centri sa klupe Jerkov i Žižić odigrali su značajnu ulogu u preokretu – Željko je zatvorio sve prilaze košu, dok je Rajko bio efikasan u napadu. Nišanske sprave podesili su naši glavni šuteri Kićanović i Dalipagić.

Damir Šolman je serijom poena u finišu susreta anulirao prednost Italijana, a minut i 55 poena pre kraja doneo i prvo vođstvo “plavima” – 86:85. Dela Fiori je pogodio oba bacanja za novo vođstvo “azura” tridesetak sekundi do sirene.

Odgovornost u poslednjem napadu preuzeo je Slavnić. Moka je tokom utakmice maestralno organizovao napade, nepogrešivo razigravao saigrače, a košem šest sekundi pre kraja doneo trijumf svojoj već prežaljenoj ekipi – 88:87.

Tadašnji selektor “plavih” Mirko Novosel prisetio se te utakmice:

“Ulazimo u igru neverovatno opušteni. Italijani to umeju da iskoriste. Sve im ide od ruke. Semafor u poluvremenu pokazuje 57:41 za Italiju. San o medalji ostaće samo samo san.

Oldazimo u svlačionicu. Muk. Kao da su potonule sve lađe. Četiri minuta vlada ćutanje, a toliko je i meni potrebno da skupim snagu za napad. Svašta sam tada izgovorio. A svi znaju da imam pravo.

– Što ste se stisli?! Dajte da ih nagazimo! – poviče Slavnić.

Čini se da je to bio potrebni dopunski stimulans. Dajemo svi ruke. Pada zakletva: Ne smemo da izgubimo.

Nastavak sledi na terenu. Počinjemo presing. Gledam Slavnića, Šolmana, Kiću i ostale. “Grizu” teren. Kolena su im do poda, a italijanska prednost polako kopni. “Azuri” ne mogu da dođu sebi. Već su proslavili ulazak u polufinale, a sada veliki preokret!

Pet minuta do kraja već smo blizu izjednačenju. Ali ne da nam ausralijski sudija. Sudi Jerkovu petu ličnu, iako je bio suprotan faul. Ostajemo bez sjajnog centra i gubimo time četiri poena.

Ipak, i dalje nadiremo. Trideset i dve sekunde do kraja 87:86 za Italiju. Naša lopta i minut odmora. Poslednji dogovor. Držimo loptu 28 sekundi i onda šut. Kićanović ili Slavnić? Zavisi ko će biti slobodan.

Italijani motre na Kiću. Držimo loptu. Još pet sekundi za napad. Kićo polazi u ugao. Dva italijanska beka za njim. Čekaju šut, a on mudro prebacuje Slavniću. Koš i pobeda! Najvredniji koš ove generacije!”

U redovima našeg nacionalnog tima dvocifreni učinak imala su čak petorica: Dragan Kićanović (17), Dražen Dalipagić (16), Rajko Žižić (15), Moka Slavnić (14) i Damir Šolman (10).

Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu poražena od SAD – 74:95. Amerikanci su već u 13. minutu poveli sa 39:20 i tu se priča praktično završila. Prvo ime susreta sa 30 poena bio je Andrijan Delano Dentli, kasnije igrač Los Anđeles Lejkersa, Juta Džeza, Detroit Pistonsa, Dalas Maveriksa i Milvoki Baksa, najbolji debitant NBA lige 1977. godine i šestostruki učesnik NBA “ol-stars” meča.

U našem sastavu najefikasniji je bio Dražen Dalipagić sa 27 poena.

Rezultati Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Montrealu: Portoriko 84:63, Čehoslovačka 99:81, SAD 93:112, Italija 88:87, Egipat 2:0 (Egipćani su se posle prve utakmice povukli sa turnira). Polufinale: SSSR 89:84. Finale: 74:95.