Olimpijske igre u Minhenu: Nacionalni rekord Vere Nikolić, potop vaterpolista

Olimpijske igre u Minhenu

Bizaran događaj presudno je uticao na podelu medalja u trci muškaraca na 100 metara na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Glavni kandidati za najviši plasman uz Valerija Borzova iz SSSR-a, američki sprinteri Edi Hart, Rej Robinson i Robert Tejlor odmarali su u olimpijskom selu gledajući na TV-u atletska takmičenja. Kada su na ekranu videli da se nešto pre 16 časova pripremaju trke na 100 metara, mislili su da se radi o snimku prepodnevnih kvalifikacija.

Međutim, kada su shvatili da je u pitanju direktan prenos, kao sumanuti su izleteli iz sobe i autobusom pokušali da stignu na stadion. Međutim, Hart i Robinson su zakasnili na svoje četvrtfinalne trke, a jedino je Tajlor imao toliko vremena da se skine, pritegne sprinterice i startuje u svojoj trci.

Borzov postaje olimpijski šampion u trci na 100 metara, levo je Amerikanac Tejlor

Borzov postaje olimpijski šampion u trci na 100 metara, levo je Amerikanac Tejlor

Sprinteri su svu krivicu svalili na trenera Stena Rajta koji im je, rukovodeći se starom satnicom, koja je početak četvrtfinala u najkraćoj sprinterskoj disciplini planirala za 18 časova, rekao da budu spremni za polazak na stadion oko 17 časova …

Kako bilo, Valerij Borzov je sa vremenom 10,14 sekundi osvojio zlatnu medalju, ispred Amerikanca Tejlora i Jamajčanina Lenoksa Milera. Ko zna kakav bi bio epilog finalne trke da su učestvovali Hart i Robinson, koji su u to vreme bili suvlasnici svetskog rekorda – 9,9 sekundi.

Najteži sportista u olimpijskom selu bio je američki rvač Kristofer-Kris Tejlor, visok 196 cm i težak čak 200 kilograma, koji se takmičio u oba stila – slobodnom i grčko-rimskom …

– Pred anabolicima mi smo nemoćni – izjavio je dr Ludvig Prokop, član Medicinske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta, naglasivši da je i sportistima koji se mesecima dopinguju dovoljno da prekinu sa uzimanjem ovih zabranjenih sredstava dve nedelje pre početka takmičenja i da ne budu uhvaćeni na doping-testu.

Kina je 1959. godine napustila članstvo u MOK-u zbog toga što je Tajvanu dozvoljeno da učestvuje na olimpijskim igrama.

ŠESTI DAN, ČETVRTAK, 31. AVGUST 1972. GODINE

Vaterpolisti, naš ponos, naša dika, naše uzdanice, naše ajkule, delfini i barakude u jednom, pretrpeli su poraz od SAD (3:5, po četvrtinama 0:1, 1:1, 1:2, 1:1) i tako mogli da zaborave na odbranu olimpijske titule iz Meksika.

JUGOSLAVIJA: Karlo Stipanić (Mladost Zagreb), Ratko Rudić (Partizan Beograd), Ozren Bonačić (Mladost Zagreb), Uroš Marović (Partizan Beograd) 1, Ronald Lopatni (Mladost Zagreb), Siniša Belamarić (Partizan Beograd), Dušan Antunović (Partizan Beograd), Đorđe Perišić (Partizan Beograd) 1, Mirko Sandić (Partizan Beograd) 1 i Miloš Marković (Partizan Beograd).

Nešto protivnik, koji je brže plivao i tačnije pogađao, nešto naša neefikasnost, nešto neobičan sudijski kriterijum, a nešto neigranje Jankovića kome su Kubanci u prošloj utakmici slomili nos, kumovali su ovom porazu koji je Jugoslaviju koštao finala. Sve je praktično bilo rešeno u trećoj četvrtini kada su Amerikanci u jednoj “tvrdoj” utakmici sa malo golova poveli sa visokih 4:1.

Poluvelteraš Zvonimir Vujin uspešno je započeo takmičenje na bokserskom turniru pobedivši u prvom kolu tehničkim nokautom u drugoj rundi predstavnika Tanzanije. Robert Mvakosja morao je da prizna Zvonetovu dominaciju pod naletima serije teških udaraca.

Počela su atletska takmičenja i svi naši predstavnici izuzev skakačice u dalj Radojke Francoti obezbedili su učešće u daljem takmičenju.

Mnogo osporavana u prošlosti, naročito nakon odustajanja na Olimpijskim igrama u Meksiku, Vera Nikolić je dokazala da još uvek ima šta da kaže u atletici. Odlično je trčala u kvalifikacijama na 800 metara i na cilj stigla druga u vremenu novog nacionalnog rekorda – 1:59,62 minut. Osim što se plasirala u polufinale, Vera je postala prva jugoslovenska atletičarka koja je ovu deonicu istrčala ispod dva minuta.

U konkurenciji muškaraca na istoj distanci uspešan je bio Jože Međimurec, koji je u svojoj kvalifikacionoj grupi trčao rutinski i bez velikih napora zauzeo drugo mesto u vremenu 1:48,1 minut. Prva tri takmičara iz svake grupe išla su u polufinale ove discipline.

Fenomenalan je bio i naš najbolji dugoprugaš Daniel Korica. Popularni Dane je u svojoj kvalifikacionoj grupi na 10 hiljada metara stigao četvrti, u vremenu 28:22,24 minuta, i direktno se plasirao u finale. Njega nije omeo ni incident na četvrtom kilometru kada se sapleo i pao. Korica se brzo pridigao, dostigao vodeću grupu i savršeno iskontrolisao trku.

Nataša Urbančič se četvrtim najboljim rezultatom u kvalifikacijama (57,02 metara) plasirala u finale koplja. Nata je taj rezultat ostvarila već u prvom pokušaju.

Radojka Francoti (FOTO: zadarskilist.hr)

Radojka Francoti (FOTO: zadarskilist.hr)

Dvadesetogodišnja Radojka Francoti jedina nije uspela, zauzela je tek 25. mesto u kvalifikacijama skoka u dalj. U prvoj seriji je doskočila na 6,02 metara, u drugom pokušaju je sela i imala 5,53 metara, a u trećem skoku je prestupila.

U drugoj polufinalnoj trci dvojac bez kormilara, u sastavu Duško Mrduljaš – Nikola Mardešić, nije uspeo da se plasira na prve tri pozicije koje su vodile u finale. Naš tim je na cilj stigao poslednji, šesti, u vremenu 8:01,58 minuta, zaostavši nešto više od 15 sekundi iza Čehoslovaka na trećem mestu.

Duća i Nidža su startovali silovito i posle 500 metara su bili izjednačeni sa vodećom posadom Istočne Nemačke. Međutim, postali su žrtve sopstvenog tempa i u finišu trke potpuno popustili, pa su u cilju imali tačno 21 sekundu slabije vreme od pobednika Istočnih Nemaca.

U Kilu je nastavljeno takmičenje u jedrenju. Naši predstavnici u klasi “Leteći Holanđanin” Antun Grego i Simo Nikolić zauzeli su izvrsno šesto mesto u trećoj regati i u generalnom plasmanu i dalje držali visoko treće mesto sa 27,7 kaznenih bodova, iza posada Velike Britanije (17) i Sovjetskog Saveza (25).

Jedriličar u klasi “fin” Minski Fabris je u trećoj regati bio slabiji nego u prethodne dve. U konkurenciji 35 učesnika, zauzeo je 29. mesto, pa se u generalnom plasmanu pozicionirao na 28. mestu.

Danas su se u Jugoslaviju vratili prvi sportisti koji su završili takmičenje – rvači Sefer Saliovski i Risto Darlev, kao i bokser Svetomir Belić.

SEDMI DAN, PETAK, 1. SEPTEMBAR 1972. GODINE

Svašta se dešavalo na bazenu u Minhenu u utakmici prvog kola finalne grupe. Jugoslovenski vaterpolisti su porazom od Sovjetskog Saveza rezultatom 4:5 (1:2, 0:2, 2:0, 1:1) izgubili skoro sve šanse da se bore za medalju, ali ova utakmica je imala, da tako kažemo, i svoju petu četvrtinu.

JUGOSLAVIJA: Karlo Stipanić (Mladost Zagreb), Ratko Rudić (Partizan Beograd) 1, Ozren Bonačić (Mladost Zagreb) 2, Uroš Marović (Partizan Beograd), Ronald Lopatni (Mladost Zagreb), Zoran Janković (Partizan Beograd), Siniša Belamarić (Partizan Beograd), Dušan Antunović (Partizan Beograd) 1, Đorđe Perišić (Partizan Beograd), Mirko Sandić (Partizan Beograd) i Miloš Marković (Partizan Beograd).

Jedan od selektora reprezentacije Vlaho Orlić više nije mogao da se suzdrži, pa je nakon susreta iz svih oružja napao Međunarodnu plivačku federaciju zbog maćehinskog odnosa prema jugoslovenskoj vaterpolo reprezentaciji. Pomenuo je tzv. mađarski lobi koji vlada svetskim vaterpolom, sudije koje su na ovom olimpijskom turniru brutalno oštetile jugoslovenske vaterpoliste u mečevima protiv Rumunije, SAD i Sovjetskog Saveza …

Nakon utakmice u bazenu je došlo do fizičkog sukoba našeg Lopatnija i Barkalova, a opšta tuča izbila je na ulazu u svlačionicu, gde se u gužvu umešao i vaterpolista kubanske reprezentacije Martinez, inače rođeni brat sudije koji je delio pravdu u meču sa Sovjetskim Savezom. Naši vaterpolisti bi rekli da on nije delio pravdu nego množio nepravdu …

Diskaš Zdravko Pečar nije uspeo da dobaci normu za finale od 59 metara, što bi bilo na nivou njegovog i nacionalnog rekorda. Sa daljinom od 57,84 metara, ostvarenom u drugom pokušaju, zauzeo je 18. mesto u kvalifikacijama.

Jože Međimurec nije uspeo da se plasira u finale trke na 800 metara. U drugoj polufinalnoj grupi zauzeo je četvrto mesto u vremenu 1:49,00 minut. U finale su išla dvojica prvoplasiranih iz sve tri grupe i još dvojica sa najbržim vremenom.

Plivačica Zdenka Gašparac zauzela je 21. mesto u konkurenciji 37 učesnica u kvalifikacijama trke na 100 metara leđno. Vreme od 1:09,72 nije bilo dovoljno za polufinale.

Zdenka Gašparac

Zdenka Gašparac

“Leteći Holanđani” Antun Grego i Simo Nikolić završili su četvrtu regatu na petom mestu, tako da su u generalnom plasmanu sačuvali treću poziciju, iza Velike Britanije i Francuske, a ispred Sovjetskog Saveza.

Jedriličar u klasi “fin” Minski Fabris bolje je jedrio u četrvtoj regati u odnosu na drugu i treću, zauzevši 19. mesto, tako da se u ukupnom plasmanu podigao za tri mnesta i sada je držao 27. poziciju u konkurenciji 35 učesnika.

Dvojac bez kormilara (Duško Mrduljaš – Nikola Mardešić) na kraju je zauzeo 11. mesto na Olimpijskim igrama, u konkurenciji 19 posada. Splitski par stigao je na cilj utešnog B finala kao peti u vremenu 7:43,20 minuta.

Košarkaši su bili ubedljivi protiv domaćina Igara SR Nemačke – 81:56 (42:21). Uz standardno dobrog Jelovca 12 poena i osam skokova), proigrao je i do tada bledunjavi Tvrdić.

JUGOSLAVIJA: Ratomir-Rato Tvrdić (Jugoplastika Split) 12, Ljubodrag-Duci Simonović (Crvena zvezda Beograd), Vinko Jelovac (Olimpija Ljubljana) 12, Žarko-Žare Knežević (OKK Beograd) 6, Miroljub Damjanović (Radnički Beograd) 2, Dragan Kapičić (Crvena zvezda) 10, Blagoja Georgievski (Rabotnički Skoplje) 3, Krešimir-Krešo Ćosić (Zadar) 11, Damir Šolman (Jugoplastika Split) 10, Nikola Plećaš (Lokomotiva Zagreb) 4, Dragutin-Miško Čermak (Partizan Beograd) 9, Milun Marović (Radnički Beograd) 2.

Lagana pobeda rukometaša protiv SAD u Boblingenu i već obezbeđen ulazak u finalnu rundu – 25:15 (11:9). Briljirali su pivot Pribanić i bek Horvat sa ukupno 14 golova, skoro koliko i rival!

JUGOSLAVIJA: Abas Arslanagić (Borac Banja Luka), Petar Fajfrić (Crvenka), Hrvoje Horvat (Partizan Bjelovar) 7, Milorad Karalić (Borac Banja Luka) 2, Đorđe Lavrnić (Krivaja Zavidovići) 2, Milan Lazarević (Crvena zvezda Beograd) 2, Zdravko Miljak (Medveščak Zagreb), Slobodan Mišković (Crvenka) 1, Branislav Pokrajac (Dinamo Pančevo) 1, Nebojša Popović (Borac Banja Luka) 3, Miroslav Pribanić (Partizan Bjelovar) 7, Albin Vidović (BHSE), Zoran Živković (FAP Priboj na Limu) i Zdenko Zorko (Zagreb).

Sjajna bacačica koplja Nataša Urbančič, šestoplasirana sa prošlih olimpijskih igara, poigrala se malo sa živcima miliona Jugoslovena koji su napeto pratili njen nastup u finalu. U prve dve serije je prestupila i imala je još samo jednu priliku da postigne rezultat koji bi joj obezbedio plasman među osam najboljih.

Nije izneverila, u trećem pokušaju hitnula je koplje na daljinu od 56,48 metara, što joj je donelo šesto mesto i nastavak takmičenja.

Potpuno rasterećena, bacila je Nata u četvrtoj seriji nešto slabije (56,38), ali je zato u sledećoj “pustila” ruku i koplje je letelo, i letelo, i nikako da se spusti … Konačno se prizemljilo na daljini novog jugoslovenskog rekorda – 59,06 metara! Rezultat za peto mesto u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Minhenu!

U neverovatno uzbudljivoj prvoj polufinalnoj trci na 800 metara, Vera Nikolić je za jednu stotinku bila brža od petoplasirane Zapadne Nemice Silvije Šenk. To je bila stotinka vredna ulaska u veliko finale!

Vera je u početku vodila trku, a onda je Istočna Nemica Gunfild Hofmajster na isteku prvog kruga preuzela lidersku poziciju. Krenula je napred i Nijole Sabaite iz Sovjetskog Saveza koja je u finišu sve prestigla i prva prošla ciljem. Nikolićeva je dozvolila da je prestigne i Kanađanka Abi Hofman, ali ne i Šenk …

Josip-Jože Međimurec, naš adut u muškoj trci na 800 metara, nije uspeo da se plasira među osam najboljih trkača na ovoj distanci. U drugoj polufinalnoj grupi osvojio je četvrto mesto u vremenu jedan minut i 49 sekundi. U finale su išla po dvojica prvoplasiranih iz sve tri grupe i još dva atletičara po vremenu.

U kategoriji do 93 kilograma džudista Pavle Bajčetić osvojio je 11. mesto. Prvo kolo je prošao bez borbe, u drugom je pobedio Austrijanca Eduarda Aeliga, dok ga je u trećem porazio Japanac sa brazilskim pasošem Ćijaki Iši.

OSMI DAN, SUBOTA, 2. SEPTEMBAR 1972. GODINE

Jugoslovenski vaterpolisti, oslabljeni neigranjem Perišića (suspenzija zbog vređanja kubanskog sudije Martineza u susretu sa Sovjetskim Savezom) i uz nedovoljno oporavljenog Jankovića, izborili su remi sa selekcijom Italije – 6:6 (2:2, 2:1, 1:1, 1:2)

JUGOSLAVIJA: Karlo Stipanić (Mladost Zagreb), Ratko Rudić (Partizan Beograd), Ozren Bonačić (Mladost Zagreb) 1, Uroš Marović (Partizan Beograd) 2, Ronald Lopatni (Mladost Zagreb), Zoran Janković (Partizan Beograd) 1, Siniša Belamarić (Partizan Beograd), Dušan Antunović (Partizan Beograd) 1, Đorđe Perišić (Partizan Beograd), Mirko Sandić (Partizan Beograd) 1 i Miloš Marković (Partizan Beograd).

Jedva je prošao minut utakmice kada je holandski sudija House do kraja utakmice isključio Lopatnija jer je utvrdio da je deo njegovog tela bio pokriven nekom mašću, što je bilo protivno pravilima. Uzalud su bili napori doktora ekipe Ivana Brkovića da dokaže da se samo radi o antireumatskoj masti kojom je uoči meča namazao povređeno rame jugoslovenskog igrača. Da nevolja bude veća, Jugoslavija je već sredinom druge četvrtine zbog tri isključenja ostala i bez Sandića.

Uprkos svim ovim otežavajućim okolnostima, olimpijski šampioni iz Meksika uspeli su velikom borbenošću da ostanu neporaženi, ali i ovaj bod ih je udaljio od borbe za medalje.

Najveća jugoslovenska sportska uzdanica u Minhenu, bokser poluteške kategorije Mate Parlov i u drugom kolu nije imao težak posao. Dvadesetčetvorogodišnji Puljanin, aktuelni evropski šampion, kao i u prethodnom meču potvrdio je dominaciju tehničkim nokautom u drugoj rundi. Ovaj put poražen je Mađar Imre Tot.

Dizač tegova Jože Urankar završio je nastup u kategoriji do 82,5 kilograma na 16. mestu, u konkurenciji 17 dizača koji su kompletirali takmičenje, sa podignutih ukupno 425 kilograma (145 u izvlačenju, 120 u trzaju i 160 u izbačaju).

Slavko Obadov

Slavko Obadov

Džudista Slavko Obadov osvojio je 11. mesto u kategoriji do 80 kilograma. U prvom kolu je bio slobodan, u drugom je savladao Mongolca Čoidorina Ovgonkua, u u trećem kolu je bio bolji od Filipa Ilingvorta iz Kanade, dok je u narednom poražen od sovjetskog predstavnika Gulama Gogolaurija.

Posle neubedljivog prvog poluvremena, košarkaši su ipak slavili ubedljiv trijumf protiv nacionalnog tima Senegala – 73:57 (31:31). Čermak je odigrao najbolju utakmicu na turniru zabeleživši 17 poena i pet uhvaćenih lopti. Sledio ga je Šolman sa 12 poena i sedam skokova.

JUGOSLAVIJA: Ratomir-Rato Tvrdić (Jugoplastika Split), Ljubodrag-Duci Simonović (Crvena zvezda Beograd), Vinko Jelovac (Olimpija Ljubljana) 12, Žarko-Žare Knežević (OKK Beograd) 10, Miroljub Damjanović (Radnički Beograd) 2, Dragan Kapičić (Crvena zvezda) 4, Blagoja Georgievski (Rabotnički Skoplje), Krešimir-Krešo Ćosić (Zadar) 8, Damir Šolman (Jugoplastika Split) 12, Nikola Plećaš (Lokomotiva Zagreb)6, Dragutin-Miško Čermak (Partizan Beograd) 17, Milun Marović (Radnički Beograd) 2.