Kad sreća okrene leđa…

Malerozni Ivan Jurišić nakon što je zatresao mrežu sopstvenog gola

Sreća je uskratila svoju naklonost igračima Crvene zvezde u finalnim susretima Kupa UEFA 1979. godine sa Borusijom iz Menhengladbaha.

U prvoj utakmici u Beogradu, u nezaboravnoj atmosferi, pred oko 80.000 gledalaca, sve je krenulo da lepše ne može – na pas Slavoljuba Muslina, Miloš Šestić načeo je mrežu Nemaca i Crvena Zvezda je povela sa 1:0.

Ali onda počinju da se smenjuju pehovi domaćih – najpre propuštaju nekoliko velikih šansi da zabeleže ubedljivu pobedu, da bi pola sata pre kraja utakmice igrač Crvene zvezde Ivan Jurišić, iz jedne potpuno bezopasne situacije, darovao već grogiranom protivniku dragocen poklon pogodivši sopstvenu mrežu. Prisutni u prvom trenutku nisu poverovali u ono što su videli, ali ih je rezultat na semaforu ubrzo vratio u neprijatnu realnost. Nemci su sa velikim kapitalom otputovali kući i mirno čekali drugu utakmicu.

Od prvog minuta revanš-utakmice u Dizeldorfu, Crvena zvezda je pokazala odlučnost da nadoknadi ono što joj je voljom Fortune oduzeto u Beogradu, ali je vrlo rano usledio novi maler. Omaleni Simonsen je posle sudara sa fizički jačim Jurišićem pao u šesnaestercu gostiju, što je sudija okarakterisao kao prekršaj. Borusija je iz poklonjenog jedanaesteca povela 1:0.

Uzalud su gosti u drugom poluvremenu dominirali, pogađali prečku i stativu… Lopta, jednostavno, nije htela u mrežu Nemaca. Rezultat je ostao nepromenjen, kapiten Borusije Berti Fogts primio je pehar namenjen pobedniku Kupa UEFA.