Jedna slika, jedna priča, jedan video (7)

Sleva: Viktor Savčenko, Miodrag Perunović, Rostislav Ošićka i Markus Intlekofer na pobedničkom postolju

Na 23. amaterskom bokserskom prvenstvu Evrope, održanom od 5. do 12. maja 1979. godine u nemačkom Kelnu, Jugoslaviji je pripala jedna zlatna medalja.

Najsjajnije odličje osvojio je Miodrag-Mijo Perunović u polusrednjoj kategoriji. Tada 22-godišnji Cetinjanin je u jednom od najuzbudljivijih mečeva finala savladao Viktora Savčenka iz Sovjetskog saveza, poznatog nokautera i zvaničnog evropskog i svetskog prvaka.

Bronzanim medaljama okitili su se Čeh Rostislav Ošićka i Zapadni Nemac Markus Intlekofer.

Perunović je jedan od najuspešnjih boksera sa prostora bivše Jugoslavije. Balkanski i mediteranski šampion, svetski vicešampion (1978. godine), osvajač jedne zlatne (Keln 1979. godine) i jedne srebrne (Tampere 1981. godine) medalje na evropskim prvenstvima.

Kao profesionalac, bio je interkontinentalni šampion u IBF organizaciji. Sportista Jugoslavije 1979. godine. Autor nekoliko zbirki pesama i autobiografske knjige “Štit i mač” iz 2011. godine …

Šampionat u Kelnu protekao je u znaku dominacije sovjetskih boksera koji su osvojili 10 medalja (7-1-2). Druga po broju odličja bila je Zapadna Nemačka (2-1-2), a treća Jugoslavija (1-2-0).

Po prvi put je teška kategorija bila podeljena na dve – tešku (do 91 kilograma) i supertešku (preko 91 kilograma) kategoriju.