Sad si uz’o pojas, Ivaneee …!

Detalj sa meča Prebeg - Avot na zagrebačkoj "Šalati"

Prvi profesionalni bokser sa prostora socijalističke Jugoslavije bio je ujedno i prvi evropski prvak u profesionalnom boksu, pre Mate Parlova i Marijana Beneša. Dovoljno je reći samo: Ivan Prebeg.

Prebeg je boksersku karijeru započeo 1955. godine u zagrebačkom “Metalcu”.

U to vreme građani Jugoslavije nisu mogli lako da izađu iz zemlje, odnosno, do pasoša se veoma teško dolazilo.

U potrazi za novim izazovima, Prebeg je prebegao u Austriju preplivavši reku Muru. Iz Austrije prelazi u Nemačku gde nastavlja boksersku karijeru. U amaterskoj konkurenciji zabeležio je pet pobeda i jednom boksovao nerešeno pre nego što se nastanio u Parizu.

Nakon nekoliko pobeda u amaterskoj konkurenciji, u svojoj 28. godini prelazi u profesionalce. Debi je imao 19. aprila 1961. godine u Belgiji – nokautom u petoj rundi pobedio je domaćeg boksera Ivona Bikoza.

Prebeg se 1966. godine vraća u Jugoslaviju i u Beogradu održava sledeća četiri meča.

Sticajem okolnosti, mesto šampiona Evrope u poluteškoj kategoriji ostalo je upražnjeno i posle 43 profesionalna meča (27 pobeda, 4 nerešena ishoda i 12 poraza), priliku da se bori za titulu najboljeg Starog kontinenta dobija 36-godišnji Prebeg. Protivnik mu je bio 12 godina mlađi sjajni Velšanin Edi Avot, bokser koji je do tada imao impresivnu statistiku od 38 pobeda i četiri nerešena ishoda.

Bio je to Prebegov poslednji voz ka bokserskoj afirmaciji, što je mu je stvaralo dodatni pritisak. I on je uoči meča izjavljivao da će u slučaju poraza i definitivno okačiti rukavice o klin …

Meč je održan 28. juna 1969. godine na zagrebačkoj “Šalati” pred oko pet hiljada gledalaca. U fantastičnom okršaju dugom 15 rundi, Prebeg je pobedio na poene sa 75:68. Prema oceni sudija, bio je bolji u 10, a njegov protivnik u pet rundi.

REKLI SU POSLE MEČA …
“Već posle prve runde osetio sam da sam bolji. Međutim, uhvatila me je kriza u drugoj rundi kad me je Avot udario i kada sam pao. Uplašio sam se da će sudija možda da broji do devet. Međutim, on je dobro video da me je Avot udario u rukavice i borba je nastavljena” (Ivan Prebeg)

“Sve je rečeno na ringu. Bila je to fer borba. Pobeda Prebega je potpuno zaslužena.” (Edi Avot)

Gotovo čitav duel protekao je u otvorenoj borbi i razmeni teških udaraca.

Vrhunac karijere: Ivan Prebeg - novi šampion Evrope

Vrhunac karijere: Ivan Prebeg – novi šampion Evrope


Gledaoci su pretrnuli u drugoj rundi kada je Velšanin snažnim levim krošeom bacio Prebega na pod. Srećom, jugoslovenski bokser brzo se pridigao i nastavio meč.  Štaviše, Prebeg je već u narednoj rundi potpuno dominirao i zasipao protivnika raznovrsnim udarcima.

Iako se pretpostavljalo da će, kako meč odmiče, mlađi Avot imati više snage, dogodilo se upravo suprotno. U desetoj rundi usledila je Prebegova kanonada, pa se lice Velšanina sasvim izobličilo – nos je počeo da mu krvari, a otekli su mu usna i obrve.

Iako mu je u 12. rundi pukla arkada, Prebeg se nije zaustavljao, pa je već pre kraja pitanje pobednika bilo izvesno.

Pozdrav Prebega i Avota nakon 15 rundi iscrpljujuće borbe

Pozdrav Prebega i Avota nakon 15 rundi iscrpljujuće borbe

Posle meča, kada je španski sudija Sančez Pilar podigao ruku Prebegu, usledilo je oduševljenje na tribinama. Gledaoci su novog šampiona Evrope na ramenima izneli sa ringa.

Karte za ovaj bokserski spektakl nisu bile nimalo jeftine. Najjeftinija ulaznica koštala je 10 hiljada dinara. Radi poređenja, cena primerka dnevnog lista “Politika” tada je bila 50 para …

Prebeg je titulu izgubio 6. februara 1970. godine u Milanu, u susretu sa Italijanom Pijerom Del Papom.

Nakon toga imao je još četiri meča, jednom pobedio, jednom odboksovao nerešeno i dva puta bio poražen.

Totalno oduševljenje: Zagrepčani pozdravljaju novog šampiona Evrope

Totalno oduševljenje: Zagrepčani pozdravljaju novog šampiona Evrope


Profesionalnu karijeru je završio sa sledećim bilansom: 51 meč, 31 pobeda, pet nerešenih ishoda i 15 poraza.

I, naravno, naslov teksta treba shvatiti uslovno jer Prebegu nije dodeljen šampionski pojas, tada to nije bio običaj. Parafraziran je stih jedne navijačke pesmice koji treba da dočara Prebegov dug put do ovog uspeha, a pojas je današnji simbol za titulu u boksu …

Ostavite komentar