Sedam medalja na bokserskom prvenstvu sveta

Fazlija Šaćirević

Šest srebrnih i jedna bronzana medalja na drugom amaterskom bokserskom šampionatu sveta u Beogradu 1978. godine – to je apsolutni rekord u broju medalja Jugoslavije, koji nije premašen ni na jednom velikom takmičenju.

Među sedam jugoslovenskih osvajača na BAPS-u (skraćenica od “boksersko amatersko prvenstvo sveta”) najbliži zlatu je bio borac bantam kategorije i član Topličanina iz Prokuplja Fazlija Šaćirović (gornja fotografija). Popularni Šaćir je u konkurenciji 22 takmičara u prvom kolu pobedio evropskog prvaka u muva kategoriji Poljaka Lešeka Blažinskog. U drugom ekiminacionom krugu je bio slobodan, pa je pobedom nad Amerikancem Lokridžom ušao u polufinale. Tu je savladao južnokorejskog nokautera Čung Kim Čila, a u finalu sudijskom odlukom izgubio od svetskog prvaka, kubanskog građevinskog radnika Adolfa Horte.

Najveće simpatije domaće publike u beogradskoj hali “Pionir” zadobio je 20-godišnji Miodrag-Mijo Perunović, bokser titogradske Budućnosti (Titograd – današnja Podgorica, op.a.).

Taj mirni i krhki Crnogorac već je bio prežaljen uoči premijernog meča protiv Venecuelanca Pedra Gamara, koji je u svom bilansu imao i pobedu nad najpoznatijim jugoslovenskim nokauterom svih vremena Marijanom Benešom.

Mijo nije ustuknuo ni kada ga je Gamaro slao na pod. Naprotiv, ušao je u otvorenu, bespoštednu razmenu udaraca i ta hrabrost mu se isplatila – sudije su mu dodelile pobedu 4:1, što je predstavljalo prvorazrednu senzaciju.Kada je takođe sa 4:1 u sledećem kolu savladao Rumuna Jona Vladimira, iako je i u tom meču posle jednog gromovitog udarca završio na podu, i ušao među osam najboljih velteraša na svetu od 23 prijavljena, bilo je jasno da se rađa pravi junak BAPS-a.

Perunović je osigurao medalju nakon trijumfa nad čvrstim Grkom Atanazisom Ilijadisom i u susretu sa Nemcem Ernstom Milerom dobio priliku da se bori za finale.

Punih devet minuta tuklo se iz svih raspoloživih oružja. Gledaoci su skandiranjem “Mijo, Mijo!” davali dodatnu snagu domaćem bokseru kad god su osetili da njihov ljubimac posustaje u ritmu koji je sam sebi nametnuo. I oni i Perunović nagrađeni su posle meča – sudije su jednoglasnom odlukom dodelile pobedu našem takmičaru. Autsajder je tako ušao u samu zvaršnicu takmičenja!

Student fizičkog vaspitanja iz Alma Ate (danas je Alma Ata prestonica Kazahstana, op.a.) Valerij Račkov bio je u borbi za zlatnu medalju prevelik zalogaj za već iscrpljenog Miju – bokser Sovjetskog Saveza je trijumfovao odlukom sudija 4:1.

Bokser banjalučke Slavije Dragomir Vujković, osvajač bronzane medalje sa prvog šampionata sveta u boksu 1974. godine, i u Beogradu se okitio medaljom, ovaj put srebrnom. Vujke je uoči šampionata iz svoje “prirodne” poluteške prešao u tešku kategoriju i  u odnosu na neke svoje protivnika izgledao kao David u borbi protiv Golijata.

Uprkos tome, do finala je boksovao gotovo besprekorno. U prvom kolu je savladao talentovanog Poljaka Gržegorža Skržeča, osvajača srebrne olimpijske medalje dve godine kasnije u Moskvi, u drugom Bugarina Suvandžijeva (3:2), a u polufinalu vicešampiona Evrope Istočnog Nemca Jirgena Fanghenela.

Protiv više od trinaest kilograma težeg kolosa, nepobedivog Kubanca Teofila Stivensona nije mogao više da učini osim da beži po ringu tokom prve i dela druge runde, sve dok ga tada već dvostruki olimpijski pobednik nije načeo jednim strahovitim aperkatom. Rebra su zapucketala i Vujković je bio prinuđen na predaju.

Bokserska reprezentacija Jugoslavije za BAPS 78 – stoje, sleva: Miodrag Perunović, Velimir Jeftić, Slobodan Kačar, Tadija Kačar i Dragomir Vujković. Čuče, sleva: Sami Buzoli, Džafer Ališanović, Fazlija, Šaćirović, Bratislav Ristić, Memet Bogujevci i Ace Rusevski (izvor: svetboksa.com)

Bokserska reprezentacija Jugoslavije za BAPS 78 – stoje, sleva: Miodrag Perunović, Velimir Jeftić, Slobodan Kačar, Tadija Kačar i Dragomir Vujković. Čuče, sleva: Sami Buzoli, Džafer Ališanović, Fazlija, Šaćirović, Bratislav Ristić, Memet Bogujevci i Ace Rusevski (izvor: svetboksa.com)

DOSTIGNUĆA JUGOSLOVENSKIH BOKSERA NA BAPS-u 1978. GODINE

Papir kategorija (16 učesnika): Sami Buzoli eliminisan u drugom kolu od Kenijca Stivena Mušokija 0:5. Mušoki je kasnije osvojio zlatnu medalju.

Muva kategorija (20): Džafer Ališanović eliminisan u prvom kolu od Orona iz Venecuele 0:5

Bantam (21): Fazlija Šaćirović – srebrna medalja

Perolaka (24): Bratislav Ristić – srebrna medalja. Pobedio Šveđanina Radmana (5:0), Amerikanca Džumavana (5:0), sovjetskog boksera Ribakova (4:1) i Venecuelanca Esperagocu (5:0). U finalu poražen od Kubanca Anžela Herere 1:4.

Laka (26): Ace Rusevski poražen u drugom kolu od Nigerijca Andeha Dejvisona 0:5. Dejvison je kasnije osvojio titulu prvaka sveta.

Poluvelter (21): Memet Bogujevci – srebrna medalja. Savladao Rumuna Kucova (4:1), Poljaka Gajdu (4:1) i Istočnog Nemca Krigera (3:2). U finalu poražen od  Valerija Lavova iz Sovjetskog Saveza (0:5).

Velter (23): Miodrag Perunović – srebrna medalja.

Polusrednja (17): Velimir Jeftić je eliminisan u drugom kolu od Kubanca Martineza (predaja u trećoj rundi).

Srednja (20): Slobodan Kačar – bronzana medalja. Savladao je tehničkim nokautom u prvoj rundi Izraelca Kaspija, zatim južnokorejskog boksera Čang Jung Kala (4:1) i sovjetskog borca Šapošnjikova (3:2). U polufinalu je poražen od Kubanca Hoze Gomeza. Gomez je trijumfom u finalu postao šampion sveta.

Poluteška (13): Tadija Kačar – srebrna medalja. Pobedio je Bugarina Ljubenova (5:0) i Bauha (4:1) iz Istočne Nemačke. U finalu je poražen od Kubanca Siksto Sorije (1:4)

Teška (14): Dragomir Vujković – srebrna medalja.

Ostavite komentar