Fudbal i estrada

Dragoslav Šekularac

Prvi istinski jugoslovenski sportista-selebriti, čovek sa kojim je počeo upliv estrade u fudbal, bio je Dragoslav Šekularac. Šeki je imao glavnu rolu u komediji “Šeki snima, pazi se” iz 1962. godine, u kojoj je glumio samog sebe.

Tada popularni zagrebački kvartet “4M” snimio je za film sjajnu pesmu “Šeki tvist” …


Dragan Džajić je kao fudbalska zvezda čija je popularnost prelazila tadašnje republičke granice, bio rado viđen gost i u najgledanijim zabavnim emisijama toga vremena, pa je i snimanje ploče došlo kao logična nadogradnja slave stečene na zelenom travnatom tepihu.

Aleksandrovački “Diskos” je 1967. godine objavio njegov maksi-singl sa ukupno četiri kompozicije, uz muzičku podršku orkestra Dragana Živkovića – Tozovca, autora svih pesama i velikog navijača Zvezde.

Na A strani nalazili su se ultimativni hitovi “Devojko crnooka” i “Poslednji gost“, a na poleđini je snimljena “Himna Zvezdinih navijača” i “Zvezdino kolo“, Tozovčeva minijatura na harmonici.

O Džajiću su ispevane i pesme, od kojih je otrgnuta od zaborava ostala kompozicija “Džajo, Džajka“, koju je izvela izvesna Mašinka Lukić.


Mustafa Hasanagić, napadač Partizana, zajedno sa Džonom Konelijem iz Mančester Junajteda najbolji strelac Kupa evropskih šampiona u sezoni kada su “crno-beli” stigli do finala ovog takmičenja, objavio je za zagrebački “Jugoton” album sevdalinki. Ovo je već ozbiljan projekat, koji nije samo komercijalno đubre, već poseduje izvesnu muzičku vrednost.


Levo krilo splitskog Hajduka i reprezentativac Ivica Šurjak snimio je 1980. godine u produkciji zagrebačkog “Jugotona” singl sa pesmama “Ni ljubav nije kao što je bila” i “Julija“. Za tadašnje uslove, produkcijski profesionalno urađen posao, dok je dinamična melodijska linija bila dobra za đusku u tadašnjim diskotekama.Slobodan Bobe – Pavković, fudbaler novosadske Vojvodine, beogradskog Partizana, zemunske Galenike i švedskog Degerforsa, član mlade reprezentacije Jugoslavije koja je 1978. godine postala šampion Evrope, ali i novosadski kantautor, koji je uz akustičnu gitaru preferirao laku, melodičnu pop-muziku, izgledom i stilom ponašanja stekao je simpatije tinejdžerki koje nisu mnogo marile za fudbal.

Svirao je u grupi Đorđa Balaševića “Rani Mraz“, ali je u jednom trenutku morao da odluči – muzika ili fudbal. Opredelio se za “najvažniju sporednu stvar na svetu”, preselio se u Beograd i potpisao za Partizan.

Anonimna rok-grupa “Krik” je sredinom osamdesetih postala poznata po pesmi “Krčme” (“Nama  je najbolje“) u kojoj je svoje vokalne sposobnosti isprobao kontroverzni fudbaler Zvezde, Partizana i holandskog Groningena genijalni golgeter Milko Đurovski.

Milko je u saradnji sa poznatim harmonikašem Miloradom Aranđelovićem – Kemišom trebalo da realizuje  i folk-album sa deset kompozicija, ali je projekat propao, a pesme nikada nisu objavljene. Za utehu folkomanima, na pločama je ostao zabeležen Milkov duet sa srpskom pevačicom narodne muzike Anom Bekutom.

Fudbaler Crvene zvezde Siniša Mihajlović je uoči meča Interkontinentalnog kupa protiv čileanskog Kolo Koloa 1991. godine snimio duet sa Slađanom IvkovićDelije, u Tokio krenule“, sa zaraznim stihom “Ič, ni, san, ši (jen’, dva, tri, četiri, na japanskom), Delije smo mi“.

Njegov saigrač iz šampionske generacije Zvezde Darko Pančev zapevao je početkom devedesetih uz pomoć Merime Njegomir, a od njegovih kasnijih izleta u muzičke vode valja izdvojiti učešće u pesmi “Slavej mi na granka peeeee  …” grupe “Kuku Lele” 1995. godine …

Glasno, glasnije” bio je drugi studijski album splitske hejvi-metal grupe “Osmi putnik“, koji je 1987. godine objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Muziku i tekstove potpisao je frontmen grupe Zlatan Stipišić, danas poznatiji kao Džiboni, a u naslovnoj numeri “Glasno, glasnije” gostovali su fudbaleri splitskog Hajduka Zoran Vulić, Ive Jerolimov, Mladen Pralija i Stjepan Andrijašević, koji su horski otpevali refren …