Dva Piksijeva oproštaja

Piksi Stojković u dresu japanske Nagoje (FOTO: AP)

Nakon 20 godina profesionalne karijere fudbalski as Dragan Stojković-Piksi u oktobru 2001. godine okačio je kopačke o klin.

Bivši igrač niškog Radničkog, beogradske Crvene zvezde, francuskog Olimpika, italijanske Verone i japanske Nagoje. Jedan od najboljih ofanzivnih “veznjaka” na ovim prostorima svih vremena. Zvanično peta “Zvezdina zvezda”, pre njega to je pošlo za nogom samo Rajku Mitiću, Dragoslavu Šekularcu, Draganu Džajiću i Vladimiru Petroviću-Pižonu. Izabran u najbolji tim Svetskog kupa 1990. godine. Neprevaziđeni majstor igre petom. Fudbalski čarobnjak koji samo zbog hronične povrede kolena u Evropi nije napravio značajniju karijeru, ali je zato tokom sedmogodišnjeg igranja za Nagoju u Japanu stekao kultni status.

Prenosimo arhivske tekstove beogradskih dnevnih listova “Politika” i “Danas” o dva oproštaja Piksija Stojkovića od aktivnog igranja fudbala. Prvi mu je priređen 7. oktobra 2001. godine u Nagoji, a drugi 29. oktobra u rodnom Nišu, u kom je i započeo profesionalnu fudbalsku karijeru …

Fudbalski heroj Japana: Dragan Stojković

Fudbalski heroj Japana: Dragan Stojković

Nagoja, JAPAN, 7. oktobar (Politika) – Japanci su na veličanstven način ispratili Dragana Stojkovića u fudbalsku penziju. U revijalnom meču protiv Crvene zvezde viđen je spektakl. Nagoja je pobedila crveno-bele, koji su igrali u kombinovanom sastavu, a rezultat je bio 6:0. On ipak, nije bio primaran pošto su sve oči bile uprte u dugogodišnjeg jugoslovenskog reprezentativca.

Želja Piksija bila je da se od fudbala oprosti u meču svoja dva najdraža kluba: Crvene zvezde i Nagoje. Prvo poluvreme Stojković je igrao u crveno-belom dresu, a u drugom je predvodio ekipu Nagoje u kojoj je proveo poslednjih šest i po godina.

Prvi deo susreta završen je rezultatom 3:0 za domaćina i to zahvaljujući Brazilcima. Lesle je postigao jedan, a Ramos dva gola.

U tom periodu susreta i fudbaleri jugoslovenskog šampiona imali su dobre prilike preko Spalevića, Kocića i Mirkovića.

Pravo oduševljenje na tribinama, uz vatromet, viđeno je kada je Piksi obukao dres Nagoje na početku drugog poluvremena. Čim bi Stojković primio loptu sa tribina bi se čuo gromoglasan aplauz.

Posle odlične asistencije proslavljenog jugoslovenskog internacionalca Lasle je u 48. minutu postigao i četvrti gol za Nagoju. Do kraja susreta Ramos je još jednom zatresao mrežu Zvezde, a tačku je stavio rezervista Harata šest minuta pre kraja.

Što se tiče fudbalera Zvezde, doživeli su ubedljiv poraz koji je možda i previsok za sve ono što se događalo na terenu, jer su se propisno ispromašivali. Sve je, ipak, bilo u znaku Stojkovića, a da rezultat nije pisao na semaforu, malo ko bi i obraćao pažnju na njega.

Posle susreta Dragan Stojković dugo nije mogao da izađe sa terena, jer su Japanci želeli da dodirnu svoje božanstvo.

– Ne mogu da pronađem reči za ovo što su mi Japanci priredili. Zaista sam dirnut, a ovaj spektakl pamtiću celog života. Bilo je sve zaista fenomenalno i hvala svima koji su doprineli da mi se daruje ovakav poklon. Nisam mogao da poželim lepši završetak karijere – istakao je Dragan Stojković.

Piksi se zajedno sa fudbalerima Zvezde danas vraća u Beograd, ali dugo, dugo ostaće u srcima Japanaca.

NAGOJA GRAMPUS EJT – CRVENA ZVEZDA (BEOGRAD) 6:0 (3:0)

Strelci: 1:0 Lesle u 17, 2:0 Ramos u 30, 3:0 Ramos u 40, 4:0 Lesle u 48, 5:0 Ramos u 78, 6:0 Harata u 84. minutu. Stadion Nagoje. Gledalaca: 45.000. Sudija: Joami Makijata (Japan).

NAGOJA GRAMPUS: Naradžami, Omari, Mišizava, Siraoka, Nakatani, Jakai, Jamaguti, Nakamura, Lesle, Ramos, Morijama. Igrali su još: D. Stojković, Hamda, Kajamuto, Poga, Harata, Okojama, Hara, Andrijano.

CRVENA ZVEZDA: Dišljenković, Đenić, Bulić, Vidić, Đukić, Glogovac, Kocić, D. Stojković, Orahovac, Mirković, Spalević. Igrali su još: V. Stojković, Damjanović.

Oproštaj Piksija od aktivnog igranja u Nišu (FOTO: Fonet)

Oproštaj Piksija od aktivnog igranja u Nišu (FOTO: Fonet)

Niš, 29. oktobar (Danas) – Fudbalski Niš je danas slavio, ali i tugovao. Od aktivnog igranja oprostio se najveći as ovog grada pa i daleko šire na ovim prostorima, Dragan Stojković Piksi. Bio je to istinski spektakl u kome su svi uživali, ali i tugovali jer više nećemo uživati u majstorijama ovog nenadmašnog asa.

Spektakl je počeo tačno u 14.52 kada je helikopter tačno na centar stadiona Čair spustio Dragana Stojkovića. Na terenu su se u to vreme već zagrevali bivši saigrači Dragana Stojkovića. Bio je tu igrač koji je zajedno sa njim obeležio protekle dve decenije jugoslovenskog fudbala Dejan Savićević. Bili su i njegovi klupski saigrači Dragi Kanatlarovski i Ilija Najdoski.

Do poslednjeg trenutka očekivao se i Darko Pančev, čije je ime bilo i u zvaničnom protokolu, ali nažalost nije stigao.

Uprkos tome, spektakl je uspeo. Tokom tih 65 minuta igre koliko je trajao ovaj meč (1965. godine je Dragan Stojković rođen i otuda ta simbolika) bilo je majstorskih poteza, driblinga, proigravanja petom, efektnih golova i naravno promašaja. I sve je i na ovom meču opet bilo vođeno dirigentskom palicom Dragana Stojkovića. Svi golovi pali su posle njegovih fantastičnih asistencija.

Samo Stojković može da odigra takvu loptu koja prosto pogađa saigrača. Drugi postignuti gol na ovom susretu je za udžbenike – treba ga pokazivati i decu terati da uče to. Istina, to je praktično nemoguće, sa time se čovek rodi i zna to ili ne zna. A majstorstvo koje su u tom 17. minutu pokazali Stojković i Savićević graniči se sa fantastikom.


Publika je, nesumnjivo, uživala, ali samo do tog 65. minuta, a onda je plakao Stojković, a i mnogima na Čairu zaiskrila je poneka suza. Otišao je Dragan Stojković u istoriju. Čair i Jugoslavija će pamtiti sve ono što je on dao jugoslovenskom fudbalu, a to i nije tako malo.

Naprotiv.

RADNIČKI (NIŠ) – VARDAR (SKOPLJE) 4:0 (3:0)

Strelci: Kanatlarovski u 5, Stoiljković u 25, Mitrović u 43. i Stamenković u 49. minutu. Stadion “Čair” u Nišu. Gledalaca: 15.000. Sudije: Zoran Đurović i Miroslav Radoman.

RADNIČKI: Vasković, Đorđević, Milenković, Kanatlarovski, Marković, Najdoski, Mišeljić, Stoiljković, Savićević, Stojković, Mitrović. Igrali su još: Živković, Stojanović, Cenić, Milenković, Stamenković, Ilić.

VARDAR: S. Ilić, Veselinovski, Đoševski, Stojanov, Janev, Simonovski, Braga, Georgijevski, Bajevski, Zaharijevski, Načevski. Igrali su još: Zekir, Novakov, Gošev, Spatovski, Ristovski, Božinovski, Kotevski.