Finale Kupa šampiona u Beogradu

Pobedonosni pogodak Džonije Repa u meču Ajaks - Juventus (1:0)

Tridesetog maja 1973. godine, na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, pred oko 90 hiljada gledalaca, odigrano je 18. finale Kupa evropskih šampiona u kojem su se sastali amsterdamski Ajaks i torinski Juventus.

Golom Džonija Repa u 5. minutu, na asistenciju Blakenburga, holandski šampion treći put uzastopno postao je šampion Evrope. Odlično je sudio naš Milivoje Gugulović (Niš), a pomagali su mu Ratko Čanak (Beograd) i Perule Kostovski (Skoplje).

Sudijska trojka (sleva):  Čanak, Gugulović i Kostovski

Sudijska trojka (sleva): Čanak, Gugulović i Kostovski

Iako je pomno čuvan, as Ajaksa Johan Krojf pokazao je u par navrata zašto je u to vreme važio za jednog od najboljih igrača Evrope. Kod rezultata 1:0, sjajnom majstorijom oslobodio se dvojice defanzivaca Juventusa i pogodio Mirena na ivici peterca, ali se na njihovu nesreću, lopta otkotrljala pored stative.

Ajaks je bio bolji u prvom poluvremenu i uputio 11 šuteva na gol, naspram samo četiri Juventusa. “Stara dama” iz Torina najopasnije je pretila iz kontranapada preko Altafinija. Ipak, nedovoljno za preokret.

Trenutak odluke: Džoni Rep (crveni dres) je nadskočio Longobuća i lukavo poslao loptu u dalji ugao gola Dina Zofa

Trenutak odluke: Džoni Rep (crveni dres) je nadskočio Longobuća i lukavo poslao loptu u dalji ugao gola Dina Zofa

Bio je ovo još jedan trijumf “totalnog fudbala”, čiji je gorljivi propagator Štefan Kovač sedeo na klupi Ajaksa.

– Mislim da smo taktički onemogućili igru velikog protivnika. Nismo im dozvolili da dođu do našeg gola i, eto, to je tajna našeg uspeha – rekao je posle susreta Kovač.

Izraz “totalni fudbal” pojavio se sedamdesetih godina prošlog veka, a za rodonačelnika ovog modela igre smatra se Holanđanin Rinus Mihels. U najkraćem, to je igra u kojoj se od svakog fudbalera zahteva da deluje u oba smera – i napred i nazad. Specijaliste smenjuju igrači sposobni da odigraju na bilo kojoj poziciji.

Jedan od aktera finala bio je i Fabio Kapelo, tadašnji defanzivac Juventusa i standarni reprezentativac Italije, po završetku karijere uspešan trener Milana, Reala, Rome, Juventusa, nacionalnih timova Engleske, Rusije …

Beogradu se tih dana dogodila invazija navijača Ajaksa i Juventusa, koji su uoči meča prosto okupirali centar grada. Beograđani su našli zabavu: dok su Knez Mihajlovom ulicom pored njih prolazili navijači Ajaksa, vikali su “Juve, Juve!”, a kada su nailazili simpatizeri italijanskog prvaka, dobacivali su “Ajaks, Ajaks!”

Šta ćete, gde su mladi, tu je i šala …

AJAKS: Staj, Surbir, Krol, Neskens, Miren, Kajzer, Blakenburg, Hulšof, Krojf, Han, Rep. Trener: Štefan Kovač.

JUVENTUS: Zof, Marketi, Longobućo, Furino, Morini, Salvatore, Altafini, Kauzio (Kukuredu), Anastazi, Kapelo, Betega (Haler). Trener: Čestmir Višpalek.