Čapljićeva (fudbalska) minijatura

Vlado Čapljić

Spretnošću jednog fotoreportera, kompletna jugoslovenska javnost upoznala se krajem 1986. godine sa vanfudbalskim potezom defanzivca Partizana Vlade Čapljića.

Zagrebački sportski nedeljnik “Sprint” je u broju od 25. decembra pod naslovom “Argumenti iz – gaća” objavio kompromitujuće fotografije uz kraći komentar Ade Kožula:

Vlado Čapljić na specifičan način komunicira sa igračem Vardara Tonijem Savevskim

Vlado Čapljić na specifičan način komunicira sa igračem Vardara Tonijem Savevskim

“Bilo bi preteško reći: ovo je slika i prilika našeg fudbala. Ali, ilustracija jednog jadnog stanja jeste. Vlado Čapljić svoju britkost pokazivao je od prvih koraka, međutim, to kao da mu nije bilo dosta – želeo je predstaviti i svoju muškost. Scene su snimljene na utakmici između Partizana i Vardara u Beogradu, a spretni fotoreporter Dušan Vranić pokazao je izuzetan smisao za snimanje detalja, minijatura …”

Gospodin Kožul je članak završio sledećim rečima: “Bili smo u dilemi: pokazati ili ne ove fotografije, objavljene u beogradskom NON-u? Odlučili smo se za javnost rada, pogotovo jer u našim fudbalskim zavrzlamama tako retko imamo neki čvrsti (hm, za ovaj slučaj neprimerena reč) dokaz u ruci.”