Šibanja koja se pamte: Praja “zakucao” Đurovića

Detalj sa meča Beko - Partizan 89:85

U utakmici 13. kola Košarkaškog šampionata Jugoslavije 1976/77 susreli su se u Beogradu, u dvorani u Šumicama, gradski rivali OKK BEKO (poznatiji kao OKK Beograd) i Partizan.

Uoči ovog kola, odigranog 15. januara 1977. godine, “crno-beli” i sarajevska Bosna predvodili su čelo tabele sa po 22 boda, dok im je splitska Jugoplastika bila za petama sa dva boda manje. Beko je imao 14 bodova.

Glavne zvezde Partizana i okosnice reprezentacije bili su Dragan Kićanović i Dražen Dalipagić.

Početak: Nikolić i Kićanović ulaze u verbalni duel ...

Početak: Nikolić i Kićanović ulaze u verbalni duel …

U rezultatski neizvesnoj završnici posle jednog oštrijeg prekršaja Nikolića nad Kićanovićem, bek Partizana ušao je u verbalni duel sa svojim čuvarom. Činilo se da će se sve završiti samo na razmeni teških reči, jer je meč nastavljen.

Beko je priredio iznenađenje i slavio sa 89:85, zbog čega je Partizan izgubio korak u trci za šampiona.

Po završetku meča, dok su se igrači pozdravljali, Kića je udario Nikolića, što je izazvalo opštu tuču.

Trener juniora OKK Beka Vlade Đurović jurnuo je prema Kićanoviću u nameri da se s njim obračuna, ali se pravo niotkuda pojavio Dražen-Praja Dalipagić, koji je već bio na putu ka svlačionici, i jednim odmerenim udarcem poslao Đurovića na pod.

Đurović (sasvim desno, crni džemper) ide ka Kići, trenutak kasnije Praja (broj 15) će nokautirati trenera juniora OKK Beka

Đurović (sasvim desno, crni džemper) ide ka Kići, trenutak kasnije Praja (broj 15) će nokautirati trenera juniora OKK Beka


– Trener juniora Đurović iza klupe sve vreme provocirao je Kiću i mene. Inače, dok je bio igrač, glavni zadatak svodio mu se da nas dvojicu „tuče“ na terenu. Izgubili smo tu utakmicu, time i prvo mesto. Bio sam već u tunelu kad je krenula bitka na parketu koju je izazvao upravo Đurović. Vratim se i jednim udarcem ga nokautiram. Očekivao sam da će ustati da se pobijemo kao ljudi. On je pobegao, kasnije se izvinio, ali je zbog tog incidenta izgubio i mesto trenera u omladinskoj reprezentaciji – pričaće kasnije popularni Praja.

Jugoplastika je te sezone u “majstorici” bila bolja od Bosne i drugi put u istoriji postala državni prvak. Dalipagić i Kićanović sledeće godine su sa reprezentacijom osvojili zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili, a Praja je izabran za najboljeg igrača turnira.

Đurović se kasnije proslavio kao trener. Sa Šibenkom je 1983. godine na parketu osvojio titulu prvaka Jugoslavije, koja im je oduzeta sledećeg dana odlukom Upravnog odbora Košarkaškog saveza Jugoslavije. Naime odlučujuća utakmica “plej-ofa” poništena je uz obrazloženje da je glavni sudija Ilija Matijević teško oštetito poraženu ekipu Bosne.

Uprava šibenskog prvoligaša odbila je da odigra novu utakmicu, pa je titula otišla u ruke Sarajlijama.

Tri godine kasnije Đurović je sa Zadrom načinio još jednu senzaciju i trijumfom nad aktuelnim prvakom Evrope Cibonom osvojio titulu …

FOTOGRAFIJE: Ratomir Knežević.