Zvezdine prvenstvene pobede u Splitu

Vedran Rožić i Mario Boljat (beli dresovi, Hajduk) u pokušaju da zaustave golgetera Zvezde Dušana-Duuuuleta Savića

Splitski Hajduk i beogradska Crvena zvezda odigrali su 92 utakmice u fudbalskim prvenstvima Jugoslavije. Splićani su pobedili 35 puta, 25 susreta završeno je bez pobednika, dok su Beograđani čitav plen uzeli u 32 navrata.

Dok je Hajduk umeo da iznenadi u Beogradu, Zvezda je jako teško dolazila do trijumfa na vrućem splitskom gostovanju. Primera radi, Dragan Džajić tokom svojih 15-ak sezona igranja u Zvezdinom dresu nikada nije ostvario pobedu na stadionu pod Marjanom.

Za razliku od njega, druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac bio je u sastavu Zvezde koja je čak dva puta nadigrala domaćina na stadionu pod Plinarom. Takođe, popularni Šeki igrao je za “crveno-bele” i sedmog septembra 1958. godine kada je Hajduk u Beogradu deklasiran sa 7:0! Golove su postigli Bora Kostić (3), Rajko Mitić (2), Antun Rudinski i Šekularac. To je inače najteži poraz “bilih” u jugoslovenskim prvenstvima.

Crvena zvezda je između 1947. i 1991. godine u Splitu pobedila samo pet puta! Nakon dva trijumfa Šekularčeve generacije tokom pedesetih, Zvezda je čekala tačno 20 godina na novu pobedu na Starom placu. Trijumfovala je posle toga u ponovljenoj utakmici 1980. godine – prva je prekinuta 4. maja iz dobro poznatih razloga … Pet godina kasnije, na dan koji se nekada slavio kao oslobođenje Beograda, “crveno-beli” su pobedili poslednji put.

Devetnaestog decembra 1990. godine odigran je poslednji meč između Hajduka i Crvene zvezde u Splitu. Utakmica je završena rezultatom 1:1, ali je tada još uvek važilo pravilo o izvođenju jedanaesteraca u slučaju remija da bi se odredilo kojoj ekipi ide bod, a koja ostaje i bez tog jednog boda. Bila je to inovacija koju je u jugoslovenski fudbal uveo Miljan Miljanić.

Gosti su bili uspešniji sa bele tačke i slavili sa 5:3. S obzirom da je utakmica u 90 minuta završena bez pobednika, nju nismo računali u Zvezdine pobede protiv Hajduka u Splitu.

1) Sezona 1955/56, peto kolo, 28. septembar 1955. godine

HAJDUK – CRVENA ZVEZDA 0:3 (0:1)

Stadion: Stari plac u Splitu. Gledalaca: 12.000. Sudija: Josip Epert. Strelci: Todor Živanović u 15, Dragoslav Šekularac u 51. i Jovan Cokić u 67. minutu.

HAJDUK: Ante Vulić, Davor Grčić, Božo Broketa, Lenko Grčić, Stane Krstulović, Slavko Luštica, Sulejman Rebac, Bernard Vukas, Frane Matošić, Joško Vidošević, Ivo Bego.

CRVENA ZVEZDA: Srboljub Krivokuća, Branko Stanković, Miljan Zeković, Vladica Popović, Ljubiša Spajić, Miljan Miljanić, Todor Živanović, Lazar Tasić, Ivan Toplak, Jovan Cokić, Dragoslav Šekularac.

“Crveno-beli” su te sezone osvojili šampionsku titulu, treću u klupskoj istoriji, sa osvojenih 40 bodova, dok su Splićani za dlaku izbegli selidbu u niži rang takmičenja. Zauzeli su 12. mesto sa 23 boda, samo dva više od trinaestog sarajevskog Željezničara, koji je zajedno sa četrnaestim zrenjaninskim Proleterom (11 bodova) ispao iz lige.

2) Sezona 1957/58, 11. kolo, 1. decembar 1957. godine

HAJDUK – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

Stadion: Stari plac u Splitu. Gledalaca: 10.000. Sudija: Josip Rukavina. Strelac: Borivoje-Bora Kostić u 75. minutu.

HAJDUK: Ante Vulić, Davor Grčić, Nikola Radović, Petar Brkljača, Stane Krstulović, Mihovil Borovčić Kurir, Bogdan Vastić, Ante Žanetić, Ivo Bego, Zlatko Papec, Ante Vičević.

CRVENA ZVEZDA: Jovan Gajić, Novak Tomić, Miljan Zeković, Vladica Popović, Ljubiša Spajić, Lazar Tasić, Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Ivan Toplak, Borivoje Kostić, Vladimir Durković.

Zvezda je te sezone osvojila četvrto mesto sa 28 bodova, Hajduk je zauzeo deveto sa 25 bodova.

Dražen "Frfa" Mužinić čestita Srbi Stamenkoviću, iza je Zdravko Borovnica, u prednjem planu Vladislav Bogićević

Dražen “Frfa” Mužinić čestita Srbi Stamenkoviću, iza je Zdravko Borovnica, u prednjem planu Vladislav Bogićević

3) Sezona 1976/77, 23. kolo, 10. april 1977. godine

HAJDUK – CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:1)

Stadion: Stari plac u Splitu. Gledalaca: 25.000. Sudija: Tome Manojlovski. Strelci: Davor Čop u 15. minutu za Hajduk, a Zoran Filipović u 7. i Miloš Šestić u 46. minutu za Crvenu Zvezdu.

HAJDUK: Ivan Katalinić, Marin Kurtela, Vedran Rožić, Dražen Mužinić, Luka Peruzović, Mario Boljat, Zlatko Vujović, Šime Luketin (Blaž Duplančić), Boriša Đorđević, Davor Čop, Zoran Vujović (Nenad Šalov).

CRVENA ZVEZDA: Boško Kajganić, Zoran Jelikić, Milan Babić, Slavoljub Muslin, Branko Radović, Vladislav Bogićević, Miloš Šestić, Zoran Filipović (Radivoje Ratković), Dušan Savić, Dušan-Staja Nikolić, Srboljub Stamenković (Zdravko Borovnica).

Snalažljivi Zoran Filipović - File (prugasti dres) dovodi Zvezdu u rano vođstvo

Snalažljivi Zoran Filipović – File (prugasti dres) dovodi Zvezdu u rano vođstvo


Utakmica koja je verovatno i odredila prvaka države. Tog dana, u popodnevnom programu, glavni Zvezdin konkurent za titulu zagrebački Dinamo pokleknuo je na Kantridi, Rijeka je pobedila sa 1:0 golom Miodraga Kustudića. To je izabranicima Gojka Zeca dalo dodatni podstrek pred večernji susret u Splitu.

Podmlađeni tim Hajduka – nisu igrali Ivica Šurjak i Slaviša Žungul, imao je terensku dominaciju i češće je napadao, ali su ti ataci bili stihijski. Gosti su rano poveli, nije ih uzdrmalo brzo izjednačenje protivnika i strpljivo su sačekali novu priliku, koju je u pobedonosni gol pretvorio Šestić.

Zvezda je nadmoćno osvojila titulu sa 50 bodova, čak devet više od vicešampiona Dinama. Hajduk je sa 33 boda zauzeo osmo mesto.

Pogodak Miloša Šestića za trijumf Zvezde u Splitu posle 20 godina

Pogodak Miloša Šestića za trijumf Zvezde u Splitu posle 20 godina

4) Sezona 1979/80, 25. kolo, 21. maj 1980. godine

HAJDUK – CRVENA ZVEZDA 1:3 (0:1)

Stadion: Poljud u Splitu. Gledalaca: 40.000. Sudija: Husref Muharemagić. Strelci: Damir Maričić iz jedanaesterca u 78, a Dušan Savić u 28. i 89. i Vladimir Petrović u 62. minutu za Crvenu zvezdu.

HAJDUK: Ivan Budinčević, Zoran Vujović (Davor Čop), Mišo Krstičević, Šime Luketin, Robert Juričko, Dražen Mužinić, Zlatko Vujović, Mićun Jovanić, Nikica Cukrov, Boriša Đorđević (Ivan Gudelj), Damir Maričić.

CRVENA ZVEZDA: Živan Ljukovčan, Zlatko Krmpotić, Mile Jovin, Cvijetin Blagojević, Dragan Miletović, Zdravko Borovnica (Zoran Filipović), Vladimir Petrović (Borisav Mitrović), Nedeljko Milosavljević, Dušan Savić, Miloš Šestić, Srebrenko Repčić.

Zvezda je sa osvojenih 48 bodova ponovo uzela titulu. Hajduk je završio na petoj poziciji sa 38 bodova.

5) Sezona 1985/86, 12. kolo, 20. oktobar 1985. godine

HAJDUK – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

Stadion: Poljud u Splitu. Gledalaca: 20.000. Sudija: Bekir Kravić. Strelac: Zoran Dimitrijević u 63. minutu za Crvenu Zvezdu.

HAJDUK: Zoran Varvodić, Branko Miljuš, Milan Petrović, Ivan Gudelj, Ivica Kalinić, Josip Španjić, Josip Veber (Jerko Tipurić), Blaž Slišković, Stjepan Andrijašević (Ivo Jerolimov), Aljoša Asanović, Zoran Vulić.

CRVENA ZVEZDA: Živan Ljukovčan, Slavko Radovanović, Milan Janković, Dragan Miletović, Marko Elsner, Zoran Dimitrijević, Jovica Nikolić, Boško Đurovski, Husref Musemić, Goran Milojević, Mitar Mrkela (Milko Đurovski).

Titulu je osvojio Partizan sa 49 bodova, koliko je imala i Crvena zvezda, ali uz bolju gol-razliku. Hajduk je bio četvrti sa 37 bodova.

Zbog sumnji u nameštanja, predsedništvo Fudbalskog saveza Jugoslavije na čelu sa predsednikom Slavkom Šajberom poništilo je rezultate svih utakmica poslednjeg kola i naložilo odigravanje novih susreta.

“Crno-beli” su odbili da odigraju ponovljeni meč, pa je titula pripala Crvenoj zvezdi.

Godinu dana kasnije Sud udruženog rada odlučio je da nema dokaza o nameštanju utakmica, tako da je Partizan ipak ostao šampion.

Podelite ...

Ostavite komentar