Oni su menjali klubove “velike četvorke” (2)

Robi Prosinečki (levo) u duelu sa Partizanom 1997. godine

Kao što smo napisali u prethodnom nastavku, odlazak Vladimira Beare iz Hajduka u Crvenu zvezdu bio je jedan od onih transfera koji je izazvao najviše bure u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Slična situacija, ali u obrnutom smeru dogodila se 1981. godine, mada ni približno nije tako odjeknula u javnosti. Dugogodišnji prvotimac Crvene zvezde Zoran Jelikić prešao je u Hajduk!

Glavna zvezda prelaznog roka u leto 1981. godine bio je Veležovac Blaž Slišković, koji je potpisao za Hajduk. U senci ovog transfera, gotovo neprimetno prošao je prvi prelazak jednog igrača iz Zvezde u Hajduk.

Rođeni Šapčanin Jelikić seniorsku karijeru započeo je 1973. godine u lokalnoj Mačvi, ali je već sledeće sezone obukao dres Crvene zvezde i nije ga skidao narednih sedam i po godina. Tri puta je bio šampion države. Izborio je mesto u timu na poziciji desnog beka i dogurao do reprezentacije, za koju je sakupio osam nastupa. U sastavu “plavih” je nastupao na južnoameričkoj turneji početkom 1977. godine.

Zoran Jelikić (stoji drugi sleva) u dresu reprezentacije Jugoslavije

Zoran Jelikić (stoji drugi sleva) u dresu reprezentacije Jugoslavije

Jelikić je želeo u engleski Totenhem i bio je ogorčen ponašanjem uprave Zvezde, koja je otezala sa davanjem ispisnice i ucenjivala ga stanom koji mu je dodelila.

Onda se u priču umešao tadašnji selektor Jugoslavije Miljan Miljanić, koji je na Zorana ozbiljno računao za predstojeći Svetski kup u Španiji 1982. godine. Kako je Zvezdin bek bio odlučan u nameri da više ne zaigra za “crveno-bele”, Miljan je od suprostavljenih strana iznudio kompromisno rešenje – da Jelikić pređe u Hajduk, kod trenera Anta Mladinića, koji je takođe veoma cenio njegovo fudbalsko umeće. On će tako moći da igra i biće blizu selektorovom pogledu.

Pomenuti Ante-Biće Mladinić takođe spada u kategoriju igrača ili trenera koji su “imali posla” sa barem dva kluba “velike četvorke”. igrao je za splitski Hajduk u periodu između 1947. i 1956. godine i sa njim tri puta osvojio prvenstvo.

Nakon što je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio četvrto mesto na završnom turniru Kupa nacija 1976. godine, Mladinić preuzima kormilo Partizana i osvaja šampionsku titulu 1978. godine na impresivan način, sa osvojena rekordna 54 boda za sistem takmičenja u kojem je pobeda donosila dva boda. Isti rezultat postigla je samo Crvena zvezda u sezoni 1990/91.

Elem, Jelikić je za Hajduk potpisao gotovo u minut do ponoći kada se završavao prelazni rok. U Split je pristigao poslednjim letom iz Beograda tog dana.

Na Poljudu je proveo dve sezone, ispresecane povredama, zbog kojih je i propustio Svetsko prvenstvo u Španiji.

Rođeni Beranac Dragan “Don” Popović sa Zvezdom je osvojio “duplu krunu” u sezoni 1963/64, ali je uglavnom sa klupe bodrio svoje saigrače. Njegov sledeći klub bio je Hajduk. Kako se ni u Splitu nije proslavio, ubrzo je fudbalsku karijeru nastavio u SAD i Kanadi …

Nakon Beare, još jedno “Ajdukovo dite” završilo je 1989. godine u Zvezdi.

Zoran Vujović u dresu Crvene zvezde

Zoran Vujović u dresu Crvene zvezde

Zoran Vujović je jedna od legendi Hajduka. Istina, uvek je bio u senci svog slavnijeg brata-blizanca Zlatka Vujovića, koji pripada grupi od 18 “veličanstvenih” – fudbalera koji su postigli 100 i više golova u jugoslovenskim prvenstvima između 1946. i 1991. godine.

Zoran je proveo 10 sezona u Splitu, sakupio je 232 nastupa, postigao 38 golova, osvojio prvenstvo i dva kupa. Sa Poljuda fudbalski put ga je odveo u Francusku, najpre u Bordo, a zatim u Kan.

Između dve francuske epizode obreo se u Crvenoj zvezdi, koju je tada vodio Dragoslav Šekularac. U sezoni 1989/90 odigrao je 15 mečeva, poslednji u 25. kolu protiv niškog Radničkog na Marakani (trijumf “crveno-belih” 1:0). Nije postigao nijedan gol. Sa “crveno-belima” je osvojio “duplu krunu” – prvenstvo i kup.

Za Jugoslaviju je nastupio 34 puta i postigao dva gola. Učestvovao je na svetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji.

Da je ostao još jednu sezonu, ušao bi u istoriju Zvezde kao član generacije koja je osvojla titulu šampiona Evrope. Vujović se, međutim, vratio u Francusku, gde je i završio karijeru 1993. godine.

Kad već spominjemo Zvezdinu generaciju iz Barija 1991. godine, trojica iz tog sastava nastupali su i za neki drugi klub “velike četvorke”.

Osim, naravno, opštepoznate činjenice da je Robert Prosinečki u Zvezdu 1987. godine došao iz Dinama, podsećamo da je Rade Tošić, igrač ponikao u tuzlanskoj Slobodi, 1990. godine obukao crveno-beli nakon što je skinuo beli Hajdukov dres, koji je nosio između 1988. i 1990. godine.

Mostarac i dugogodišnji prvotimac Veleža Goran Jurić postao je član Zvezdine porodice 1987. godine. Svoju beogradsku priču završio je četiri godine kasnije, a između 1993. i 2000. godine nastupao je za Kroaciju, današnji Dinamo.