Jedna slika, jedna priča, jedan video (13)

Radost igrača Norveške zbog gola protiv Jugoslavije

Tri godine posle velikog uspeha jugoslovenskog fudbala i osvajanja četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, “plavi” su na međunarodnoj sceni pretrpeli jedan od najvećih neuspeha od Drugog svetskog rata.

Naši su u dvomeču sa autsajderom Norveškom u kvalifikacijama za naredni Svetski kup u Engleskoj osvojili jedan jedini bod i tako sami sebe eliminisali.

Francuzi su zahvaljujući neočekivanom kiksu svog glavnog konkurenta otišli u Englesku sa osvojenih 10 bodova – pet pobeda i jednim porazom, od Jugoslavije. Druga je bila Norveška i treća Jugoslavija sa po sedam bodova, dok je Luksemburg ostao bez bodova.

Podsetimo, norveška reprezentacija je, osim kratkog bljeska uoči Drugog svetskog rata kada se kvalifikovala za Svetski kup 1938. godine u Francuskoj, gde je posle produžetka rezultatom 1:2 eliminisana od budućeg prvaka sveta Italije, sve do kasnih osamdesetih godina prošlog veka pripadala donjem domu evropskog fudbala.

Začudo, Norveška nikada nije poražena od Brazila. Zaključno sa oktobrom 2018. godine, sa “kariokama” je odigrala četiri utakmice i ostvarila dve pobede i dva remija.

28. jul 1988. godine (prijateljska): Norveška – Brazil 1:1
30. maj 1997. godine (prijateljska): Norveška – Brazil 4:2
23. jun 1998. godine (Svetski kup): Brazil – Norveška 1:2
16. avgust 2006. godine (prijateljska): Norveška – Brazil 1:1

Selekcija ove skandinavske države takmičenja u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva uglavnom je završavala na poslednjem mestu.

Norveški fudbaleri decenijama su bili amateri – hleb su zarađivali radeći neke druge poslove, a fudbal im je bio razonoda, rekreacija …

I upravo takvi amateri su 16. juna 1965. godine ostvarili prvu veliku pobedu u istoriji norveškog fudbala. I to baš protiv Jugoslavije, rezultatom 3:0.

U analima norveškog fudbala ostaće upisana imena strelaca na toj utakmici odigranoj u Oslu pred 30 hiljada gledalaca: Fin Siman, Olaf Nilsen i Harald Berg.

Jugoslavija je u Norveškoj nastupila u sastavu: Zlatko Škorić (Dinamo Zagreb), Rudolf Belin (Dinamo), Fahrudin Jusufi (Partizan Beograd), Radoslav Bečejac (Partizan), Velibor Vasović (Partizan), Vladica Popović (Crvena zvezda Beograd), Spasoje-Paja Samardžić (OFK Beograd), Slaven Zambata (Dinamo), Vladimir Kovačević (Partizan), Milan Galić (Partizan), Josip Skoblar (OFK Beograd).

Dakle, u sastavu su se našla čak petorica igrača Partizana koji su samo godinu dana kasnije igrali u finalu Kupa šampiona protiv madridskog Reala. Ali poznato je da imena ne igraju …


“Plavi” nisu uspeli ni da se revanširaju u drugom meču. Sedmog novembra iste godine na stadionu JNA u Beogradu odigrali su samo 1:1. Poveli su Norvežani golom Ole Stavruma, izjednačio je Velibor Vasović …

Podelite ...

Ostavite komentar