Svetski kupić – Revija golova

Sa utakmice Brazil - SR Nemačka 4:1

Povodom pedesetogodišnjice Prvog svetskog fudbalskog prvenstva, u Montevideu je od 30. decembra 1980. do 10. januara 1981. godine održan “Mundialito”, u slobodnijem prevodu “Svetski kupić” – turnir koji je okupio sve dotadašnje šampione sveta, izuzev reprezentacije Engleske. Umesto nje, učešće je prihvatila selekcija Holandije, finalista svetskih prvenstava 1974. i 1978. godine.

Na sedam utakmica postignuto je 19 golova. Italijanski sportski list “Gazeta delo sport” odabrao je osam golova koji su obeležili Svetski kupić i predstavio ih je svojim čitaocima ilustracijama svog genijalnog crtača čuvenog Đulijana Đovetija.

1. Dijego Armando Maradona (Argentina – Brazil 1:1)

Ocenjen je kao vrhunac majstorije na Svetskom kupiću. Maradona je primio lopticu na desnoj strani, ostao na nogama posle duela sa Batistom, nezadrživo utrčao u  šesnaesterac i između dvojice Brazilaca snažno šutirao levom nogom. Čuvar mreže Brazila Karlos nije dobro pokrio svoj levi ugao i propustio je loptu u mrežu, što ne umanjuje magiju argentinskog fudbalskog čarobnjaka.

Gol Maradone protiv Brazila

Gol Maradone protiv Brazila

2. Ramon Dijaz (Argentina – SR Nemačka 2:1)

Proglašen najspektakularnijim pogotkom. Hoze Daniel Valensija poveo je kontranapad “gaučosa”. Ramon Dijaz snažno je sprintao iza njegovih leđa. Valensija je u pravom trenutku poslao pas prema svom saigraču, nemački golman Harald Šumaher istrčao je sa gola da pokrije ugao, ali Dijaz je loptu spretno poslao u dalji ugao. Bio je to pobedonosni pogodak Argentine, dva minuta pre kraja.

Gol Dijaza protiv SR Nemačke

Gol Dijaza protiv SR Nemačke

3. Venansio Ramos (Urugvaj – Holandija 2:0)

Označen je kao najpronicljiviji pogodak. Urugvajac Hulio Morales primio je odličan pas iz dubine i ušao sa leve strane u šesnaesterac. U trenutku kada mu je istrčali Pim Dezburg pokrio ugao, Urugvajac je uposlio Venansia Ramosa koji je unutrašnjom stranom levog stopala neočekivano poslao loptu u suprotan ugao.

Gol Ramosa protiv Holandije

Gol Ramosa protiv Holandije

4. Karlo Anćeloti (Italija – Holandija 1:1)

Novinari “Gazete delo sport” okarakterisali su pogodak Ančelotija kao najhrabriji. Mladi Italijan se na svom debiju u reprezentaciji odlučio da na samom početku utakmice, u sedmom minutu, uputi šut sa oko 20 metara. Na njegovu i radost njegovih saigrača, lopta je bila precizna.

Gol Anćelotija protiv Holandije

Gol Anćelotija protiv Holandije

5. Jan Peters (Italija – Holandija 1:1)

Nazvan golom iznenađenja. Peters se našao na nekih 25 metara od gola, ispred njega su bila dvojica Italijana, ali on se ipak odlučio na šut jer je primetio da je golman Ivano Bordon izašao sa gol-linije. Sjajna parabola završila je u gornjem desnom uglu gola Italijana.

Gol Petersa protiv Italije

Gol Petersa protiv Italije

6. Horst Hrubeš (Argentina – SR Nemačka 2:1)

Proglašen najlepšim golom glavom. Hansi Miler je u 41. minutu izveo korner sa leve strane, lopta je skoro preletela peterac kada je visoko skočio korpulentni centarfor SR Nemačke Hrubeš i snažnim udarcem glavom loptu poslao od trave u gol.

Gol Hrubeša protiv Argentine

Gol Hrubeša protiv Argentine

7. Valdemar Viktorino (Urugvaj – Italija 2:0)

Gol koji je oduševio smirenošću kojom je strelac rešio situaciju pred protivničkim golom. Urugvajci su presekli napad Italijana na njihovoj polovini. Venansio Ramos centrirao je sa desnog krila prema daljoj stativi, a prvi strelac (tri gola) Svetskog kupića Viktorino smireno je uštopovao loptu grudima i pored direktnog čuvara Klaudija Đentilea i golmana Ivana Bordona iz nimalo lake pozicije lopti pronašao put do mreže.

Gol Viktorina protiv Italije

Gol Viktorina protiv Italije

8. Valdemar Viktorino (Urugvaj – Brazil 2:1)

Najvažniji gol Svetskog kupića. Deset minuta pre kraja utakmice, kod rezultata 1:1, “skraćeni korner” za Urugvaj sa desne strane izveo je Venansio Ramos. Lopta je nezgodno odskočila u visini prve stative i zbunila sve, osim rasnog strelca Viktorina, koji se samo poklonio i glavom iz neposredne blizine doneo pobedu nad Brazilom i Urugvaju trijumf na Svetskom kupiću.

Gol Viktorina protiv Brazila ili da citiramo urugvajskog komentatora: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!!

Gol Viktorina protiv Brazila ili da citiramo urugvajskog komentatora: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!!

Nastaviće se …